La Fiscalia demana l'expulsió de Santiago Vidal per redactar una constitució catalana

|

La Fiscalia demana l'expulsió de Santiago Vidal per redactar una constitució catalana

La Fiscalia ha proposat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que imposi al magistrat de l'Audiència Provincial de Barcelona Santiago Vidal la sanció disciplinària més greu, l'expulsió de la Carrera, per participar en la redacció de l'esborrany d'una constitució catalana, han confirmat fonts fiscals.

En un escrit de 8 pàgines conegut aquest divendres, la Fiscalia justifica la seva petició en l'incompliment per Vidal del seu deure de "lleialtat a la Constitució", rebutjant que la seva participació en actes polítics pugui tenir cobertura en la llibertat d'expressió.

Es tracta de l'últim tràmit que havia pendent perquè el promotor de l'Acció Disciplinària del Consell, Jesús Fonseca-Herrero, faci la seva proposta definitiva a la Comissió Disciplinària de l'òrgan de govern dels jutges, que de ser la d'expulsió haurà de ser sotmesa a debat pel Ple de la institució.

DESLEGITIMACIÓ DEL TC

La Fiscalia deixa constància de la participació del magistrat "en nombrosos actes polítics, a títol individual o col·lectiu", en què hauria realitzat intervencions favorables al procés d'independència de Catalunya "amb expressa referència a la legitimitat del procés, encara que ella comportés a la vulneració de la Constitució, arribant fins i tot a deslegitimar el TC" per decidir sobre la legalitat del procés.

Afegeix que de la prova practicada es dedueix que Vidal ha arribat a realitzar de forma reiterada "crides a la desobediència a la pròpia Constitució" i a qüestionar la legitimitat del TC. I afegeix que era precisament la seva condició de magistrat la qual servia als organitzadors dels esdeveniments per sol·licitar la seva presència.

Segons el parer de la Fiscalia als jutges se'ls ha d'exigir lleialtat constitucional, també de manera "extrajurisdiccional" i en aquest cas cita jurisprudència del Tribunal Suprem, del Tribunal Constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per recordar la doble condició dels jutges: són personal al servei dels poders públics però també tenen un d'aquests poders, el judicial.

EL QUE VA PROMETRE COM JUTGE

En el marc d'aquesta doble faceta, segons la Fiscalia, "ha de contemplar l'exigència de les obligacions derivades del jurament o promesa que abans d'unir l'exercici de les funcions jurisdiccionals els membres de la carrera judicial han de prestar" d'acord amb la Llei ".

"La posició d'un jutge no és la d'un simple ciutadà", insisteix la Fiscalia, que al·ludeix igualment a la "discreció" en l'actuació que han d'aplicar els membres de la carrera judicial.

Tot això és important per a sostenir la confiança dels ciutadans en la Justícia, segons apunta l'informe donat a conèixer aquest divendres, "d'on caldrà inferir que els que integren el poder judicial els sigui exigible, de manera especial, un deure de lleialtat constitucional i els correspondrà abstenir-se de realitzar conductes que puguin fer fallida aquesta confiança".

La imparcialitat del jutge és clau per aconseguir aquesta confiança, segons apunta el text de 8 pàgines lliurat per la Fiscalia al Promotor del CGPJ.

Finalment, es rebutja que Vidal tracti de donar cobertura a les seves actuacions en la llibertat d'expressió perquè, insisteix, la seva posició no és la d'un "simple ciutadà", i la seva condició s'ha de sotmetre als deures del seu estatut jurídic.

La pròpia Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ) així ho estableix en el seu article 395, que introdueix "una clara limitació a la llibertat d'expressió" per als jutges quan els prohibeix "dirigir als poders públics felicitacions o censures pels seus actes ni concórrer a reunions públiques que no tinguin caràcter judicial", el que ha estat reiteradament incomplert per Vidal.

En el seu plec inicial, que li va ser notificat a Vidal el passat 2 de gener, el promotor proposava com a possible sancions la suspensió de sou i feina durant tres anys, la seva sortida forçosa del territori català o la seva expulsió definitiva de la cursa per les dues infraccions molt greus de les que se l'acusa.

Fonts del Consell han assenyalat a Europa Press que la proposta ha de ser donada a conèixer per Fonseca-Herrero abans del proper 9 d'abril, que és quan es compleixen els sis mesos que la llei fixa per tramitar els expedients sancionadors a jutges. No obstant això, i un cop coneguda la proposta de la Fiscalia, les mateixes fonts aventuren que la proposta final no trigarà.

La primera de les conductes irregulars que se li atribueixen, tipificada en l'article 417.14 de la LOPJ es refereix a la ignorància inexcusable en el compliment de deures judicials per vulneració del deure bàsic de fidelitat a la Constitució ia l'ordenament jurídic.

L'altra falta, recollida en l'article 417.6, és la vulneració del deure d'observança del règim d'incompatibilitats de l'article 389.5 de la Llei orgànica del poder judicial en relació amb l'article 1.3 de la Llei 53/84 d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH