Els 28 es comprometen a reforçar els controls de fronteres exteriors per frenar l'entrada de jihadistes

|

Els líders europeus discutiran la lluita antiterrorista i la situació a Grècia i Ucraïna

Els ministres d'Interior de la Unió Europea s'han compromès aquest dijous a reforçar la vigilància de les fronteres exteriors de la Unió Europea amb controls "sistemàtics" a l'entrada en l'espai de lliure circulació Schengen i basats en criteris de risc específics i harmonitzats.

L'objectiu és disposar dels mitjans tècnics necessaris per poder realitzar controls electrònics sistemàtics de la documentació de viatge dels europeus que tornen a l'espai Schengen, una mesura permesa ja de manera temporal en casos de crisis o greus amenaces.

Per reforçar aquesta eina, entre els compromisos expressats pels ministres, en una declaració conjunta a Riga, figura crear "criteris de risc" comuns, que serveixin per poder aplicar aquests controls sistemàtics de manera permanent a determinats segments de població o perfils considerats de risc.

La possibilitat que aquest tipus de vigilància exhaustiva es traslladi també a l'interior de l'espai Schengen, tal com ha plantejat el ministre espanyol d'Interior, Jorge Fernández Díaz, a la seva arribada la reunió, "no s'ha discutit si més no" en la reunió. "Les fronteres interiors no estan en qüestió", han insistit fonts europees.

"Schengen és part de la solució, no del problema, però això implica prendre mesures a les fronteres exteriors", ha explicat el coordinador europeu de la lluita antiterrorista, Gilles de Kerchove, al final de la reunió informal de ministres d'Interior de la UE.

DIVISIONS

No obstant això, persisteixen les divisions entre els països respecte a fer un pas més i modificar les regles del Schengen perquè aquests exàmens de seguretat sistemàtics es realitzin a "tothom", i no a les categories que es dissenyin en funció del risc, segons han explicat fonts europees. "Diversos països són partidaris d'esperar a veure el resultat de les mesures immediates, abans de pensar en canvis (amb noves regles)", explica un alt funcionari europeu.

En qualsevol cas, la trobada ha servit per reafirmar compromisos ja expressats en diferents fòrums des dels atemptats de París i han reiterat la crida al Parlament Europeu perquè desbloquegi la creació d'un registre europeu de passatgers aeris, una eina que els 28 consideren clau per seguir el rastre dels yihdistas que tornen a Europa per cometre atemptats.

Mancant mesures concretes aprovades, els ministres han mostrat un "consens cada vegada més fort", en paraules de Kerchove, sobre la necessitat que Europol es converteixi en un gran centre per a l'intercanvi d'informació entre els Estats membres.

El cap antiterrorista europeu també ha aplaudit la voluntat mostrada pels ministres per engegar mesures "més radicals" contra el tràfic d'armes i, a més, el compromís d'explorar vies amb les quals lluitar contra el radicalisme i promoure la "tolerància", amb iniciatives socials i d'integració.

RASTREIG EN INTERNET

Unes altres de les claus assumides pels ministres de cara a les millores necessàries a escala europea és la de comptar amb els mitjans tècnics necessaris per poder rastrejar als terroristes a través d'internet, un fòrum que utilitzen tant per captar seguidors com per difondre les seves consignes, comunicar-se amb altres terroristes o buscar finançament.

En aquesta àrea, els 28 intentaran negociar amb les grans companyies de la xarxa per juntar esforços en el seguiment de sospitosos i per accedir a les seves comunicacions -sempre amb ordre judicial, recalquen fonts europees-, però també per localitzar i eliminar d'internet continguts violents i que incitin a l'odi.

"Existeix un nivell d'amenaça no conegut fa uns anys i som conscients que davant aquest nivell d'amenaça hem de donar un nou nivell de resposta", ha dit per la seva banda el ministre espanyol, al final de la trobada. Fernández Díaz ha apostat per buscar un "equilibri" entre llibertat i seguretat.

En paral·lel als treballs a Riga, base d'una altra discussió prevista pels caps d'Estat i de Govern de la UE en el seu proper cim del 12 de febrer, la Comissió Europea ha anunciat aquest mateix dijous una modificació en el Sistema d'Informació de Schengen (SIS) per agilitar l'intercanvi d'informació quan un Estat membre requisi la documentació que permet viatjar a un sospitós.

Països com França, Bèlgica i Alemanya treballen o han aplicat ja mesurades per retirar la documentació si sospiten que la persona planeja viatjar a països considerats focus de l'extremisme, com Síria i l'Iraq. La novetat en el SIS és que ara la resta de països de la UE sabran a través de la base de dades de Schengen que el sospitós no té documentació per viatjar i podran detenir-ho.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH