Els joves menors de 25 anys han "desaparegut" de la població ocupada durant la crisi

|

9jovenes

Els joves menors de 25 anys han desaparegut pràcticament de la població ocupada durant la crisi, segons l'últim Observatori Laboral de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea).

De fet, la presència dels joves en l'ocupació és "gairebé nul·la", especialment en comunitats com Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Galícia o País Basc, on només tres o quatre de cada 100 ocupats són menors de 25 anys.

Segons Fedea, totes les regions espanyoles han reduït a més de la meitat la presència dels joves en l'ocupació com a conseqüència de la crisi, que ha tingut un "enorme impacte" en aquest col·lectiu.


En l'últim any, algunes regions, entre elles Andalusia, Canàries, Extremadura, Galícia, Madrid o Murcia, han incrementat la presència relativa dels joves menors de 25 anys en l'ocupació, mentre que unes altres, com les dues Castillas, Astúries, Aragó i País Basc, segueixen reduint-la. D'acord amb aquest informe, la indústria ha perdut pes en la composició de l'ocupació total, excepte a Navarra, encara que en l'últim any s'aprecia una lleu recuperació del sector. La Rioja, seguida molt de prop de Navarra, són les regions més industrialitzades en termes d'ocupació.


EL TEMPS PARCIAL AUGMENTA EL SEU PES DURANT LA CRISI.


En el seu estudi, Fedea destaca que l'ocupació a temps parcial ha avançat "notablement" durant la crisi, fins al punt que 16 de cada 100 ocupats tenien aquest tipus d'ocupació a la fi de l'any passat.


L'ocupació a temps parcial ha tingut major incidència en regions com País Basc, Navarra, Comunitat Valenciana i Andalusia, on la proporció supera el 18%, mentre que en unes altres, com Madrid, no s'aconsegueix el 15%.


El 'Observatori Laboral' de Fedea ressalta a més que la meitat Sud d'Espanya registra una "enorme" proporció d'aturats sobre la població adulta, doncs entre 14 i 18 de cada 100 persones adultes es troben en desocupació en regions com Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa i Murcia, el doble del que succeeix en unes altres, com País Basc o Navarra.


Malgrat tot, en l'últim any gairebé totes les regions presenten una situació més favorable, la qual cosa constata, segons Fedea, la millorança del mercat laboral espanyol.


L'informe també constata que la incidència de l'atur de llarga durada s'ha disparat amb la crisi, encara que amb notables diferències regionals. A Aragó i Balears, l'atur de llarga durada ha disminuït de manera apreciable, mentre que en unes altres, com Cantàbria i País Basc, s'observa una major incidència.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH