dimecres, 20 de octubre de 2021

Gairebé un 60% dels menors de 30 anys considera que el consum de drogues té a veure amb divertir-se i passar-ho bé

|

El consum de cànnabis, més perillós per al cervell quan s'inicia abans dels 16 anys

Gairebé un 60% dels menors de 30 anys considera que el consum de drogues té a veure amb divertir-se i passar-ho bé, 10 punts percentuals més que entre els adults. Gairebé el 35% dels més joves (15-22 anys) i el 30% entre els de 23 i 30 anys assenyala el desig de sentir noves sensacions, enfront del 28% dels majors de 30 anys que assenyala aquesta opció.

La població jove de 15 entre 30 anys associa, encara més que l'adulta, el consum de drogues a la diversió, el desig de sentir noves sensacions i formar part d'una identitat, és a dir, un desig de "ser com els altres", segons l'estudi 'La percepció social dels problemes de drogues a Espanya, 2014', realitzada per la FAD i finançat per la Pla Nacional sobre Drogues.

Segons l'estudi, entre els joves semblen tindre una mica més present la idea del consum relacionat amb aspectes relacionals i funcionals a les expectatives de diversió, integració i ser jove. No obstant això, entre els adults -que també destaquen aquests aspectes encara que en percentatges inferiors que els joves-, segueixen estant també més presentis les motivacions relatives a l'afrontamiento o l'existència de problemes, siguin d'índole laboral o social, amb la família o els amics, etc.

Els joves espanyols rebutgen les drogues menys que els adults i també consideren els seus beneficis majors. Dins d'aquest grup d'edat són aquells que estan en el tram d'edat de 23 a 30 anys els que expressen menor rebuig.

Respecte a la valoració de les possibles conseqüències negatives del consum de drogues, també es troben alguns matisos diferencials. Per als joves, igual que per a la resta de la població, l'addicció és la principal conseqüència negativa possible del consum de drogues, i de fet destaquen aquesta opció per sobre de la població adulta: 69% entre les persones de 23 a 30 anys, 66% entre les de 15-22 i 64% entre els majors de 30 anys.

Entre els avantatges apuntats, i en l'assenyalament dels quals els joves superen als adults en tots els casos, la principal és la diversió i el plaer, més entre els 15 i 22 anys (36%) que entre els 23 i 30 (33%) però, en tots dos casos, per sobre dels adults (22%). També els joves, conjuntament, assenyalen en major proporció la idea que les drogues permeten evadir problemes i alleugen molèsties i malalties.

PER MILLORAR LES RELACIONS, SOBRETOT ELS MÉS JOVES

Per la seva banda, quant menor és l'edat més es ressalten avantatges relatius a les relacions interpersonals (faciliten les relacions, donen seguretat i autoconfiança, ajuden a viure més intensament), mentre que entre els joves de major edat s'assenyalen en major mesurada avantatges individuals relatius a la desinhibición, relaxació, i fins i tot la seva capacitat per obrir la ment i descobrir coses.

En general els joves perceben menys problemes en el consum (o estan menys d'acord que generi necessàriament problemes), sigui experimental, de finalització de setmana, diari o freqüent, que els adults.

No obstant això, la posició més extrema en aquesta qüestió la protagonitzen els joves de més edat, els qui es troben entre els 23 i 30 anys, mentre que els menors de 23 anys s'aproximen més a la visió dels adults (que és sempre més negativa que la dels joves en el seu conjunt). És a dir, la percepció problemàtica dels consums no és correlativa exactament a l'edat sinó que varia entre els grups etarios sense una tendència lineal simple.

El 40% dels joves entre 23 i 30 anys considera que el consum de finalització de setmana comportarà necessàriament problemes, mentre que entre els menors d'aquesta edat el percentatge augmenta fins al 51% (més de deu punts percentuals per damunt) i fins al 57% entre els adults.

El consum diari, el que es percep com més problemàtic, és considerat com a font necessària de problemes pel 74% dels joves entre 23 i 30 anys, aconseguint al 78% dels de 15 a 23 anys i al 85% dels adults.

En general, són els joves d'edats intermèdies (23 a 30 anys) els qui relativizan més els problemes derivats dels consums, per damunt fins i tot dels joves de menor edat. No és fàcil interpretar exactament aquest fet. Potser influeixi l'experiència de consums, major quan es va creixent, un cert canvi en la percepció en els joves (pel canvi del context o per influència de les estratègies educatives preventives) i, per descomptat, l'haver arribat al límit de la responsabilitat adulta i a la preocupació pels fill

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH