Tant Pérez, Fernández com Bustos neguen haver "col·locat" a un excàrrec del Govern

|

Tant Pérez, Fernández com Bustos neguen haver "col·locat" a un excàrrec del Govern

Després del primer dia de judici sobre el cas Mercuri, l'alcaldessa de Montcada diu a la jutge que Llumà era "idònia" per al lloc. Mentre, per la seva banda, l'exsecretari d'Organització del PSC i exdiputat del Parlament, Daniel Fernández, i l'excalcalde de Sabadell (Barcelona), Manuel Busts, han negat en judici haver pressionat a aquesta alcaldessa per 'col·locar' en 2012 a un excàrrec del Govern, i asseguren que es van limitar a donar una opinió favorable sobre la candidata preferida de Pérez.

A la seva declaració en la vista oral, María Elena Pérez, que està acusada de prevaricació per aquest contracte, ha insistit que el procés de selecció -en el qual es va imposar una altra candidata- no era necessari, doncs era "de lliure designació".

La tesi de la Fiscalia és que Pérez va ser pressionada pel llavors secretari d'Organització del PSC, Daniel Fernández; el que era alcalde de Sabadell (Barcelona), Manuel Busts, i el seu germà, l'encara regidor d'aquest consistori Francisco Busts; tots ells acusats de tràfic d'influències, citats en el judici i que ho han negat en els seus interrogatoris.

Pérez ha reconegut que al maig de 2012 es va veure amb Daniel Fernández a la seu del PSC del carrer Nicaragua de Barcelona per tractar la recerca d'un candidat per al lloc, però ha afegit que també es va reunir per aquest tema amb altres càrrecs socialistes com Jordi Hereu i Assumpta Escarp, perquè estaven tractant de buscar a la persona adequada.

En preguntar-li el fiscal per una reunió de maig de 2012 amb les tècnics de l'empresa externa de recursos humans que es van encarregar del procés de selecció -suposadament perquè canviessin els criteris i afavorir a Llumà-, Pérez ha defensat que l'objectiu no era canviar aquests criteris, sinó "aclarir-los per triar el perfil més idoni".

Ha afegit va demanar a les responsables de l'empresa que basessin les proves en coneixements de dret i urbanisme i no tant en perfils més genèrics -lideratge o gestió de grups- per les "necessitats" que requeria aquest lloc.

Pérez, que no ha renunciat a l'Alcaldia malgrat estar encausada per prevaricació, ha explicat que va acabar cessant-la perquè, "per les circumstàncies judicials, la imatge de Llumà començava a perdre força davant les institucions" amb les quals havia de relacionar-se per en el seu treball.

Des del cessament, l'alcaldessa ha explicat que aquest lloc ho ha assumit en funcions una arquitecta municipal però que han hagut de contractar a dos lletrats per a l'àrea i a despatxos d'advocats per a temes específics, quan amb Llumà sosté que no feien falta pels seus coneixements en dret i urbanisme.

L'alcaldessa ha contestat a les preguntes del tribunal -encapçalat pel també president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno-, del fiscal anticorrupció Fernando Bermejo i dels advocats de la defensa, però no de l'acusació popular representada per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, perquè ella és "alcaldessa de Montcada".

FERNÁNDEZ I BUSTS AL·LEGUEN QUE NO VAN PRESSIONAR

L'exsecretari d'Organització del PSC i exdiputat del Parlament, Daniel Fernández, i l'excalcalde de Sabadell (Barcelona), Manuel Busts, han negat en judici haver pressionat a l'alcaldessa de Montcada i Reixac (Barcelona), María Elena Pérez, per 'col·locar' en 2012 a un excàrrec del Govern, i asseguren que es van limitar a donar una opinió favorable sobre la candidata preferida de Pérez.

"L'alcaldessa em va demanar la meva opinió. Aquesta va ser la meva participació en aquest tema, que va ser estar d'acord amb l'alcaldessa", ha explicat Fernández en la vista que ha arrencat aquest dimecres davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on se senti en la banqueta al costat de Busts; el germà d'est i regidor sabadellense, Francisco Busts, i l'alcaldessa -els dos últims declaren a la tarda-.

Fernández i Busts -acusats de tràfic d'influències- han insistit que no sabien que estava en marxa un procés de selecció per triar el càrrec de director de l'àrea territorial, i han reiterat que es van mostrar d'acord amb que es contractés a Carmina Llumà perquè tenia un "currículum brillant" en el sector jurídic i d'urbanisme, tant en la Generalitat com en el Ministeri de Foment.

A petició del fiscal anticorrupció Fernández Bermejo, s'han reproduït en el judici diverses converses telefòniques intervingudes en la investigació del cas Mercuri; entre elles, una del 18 de maig de 2012 en què Fernández diu a Busts sobre el procés de selecció: "Jo li he dit que al 'no apta' li llevin el 'no".

"APARENTAR DAVANT BUSTS"

L'exsecretario d'Organització del PSC ha justificat en judici el que diu en aquesta conversa: "És una escenificació i teatralización per aparentar davant Busts, per qüestions de relacions internes del partit, un paper que no puc tenir"; i ha insistit que, malgrat aquesta conversa, no sabia que l'Ajuntament tenia en marxa un procés de selecció per cobrir el lloc.

En una altra de les converses, Busts diu a Fernández en referència a l'alcaldessa: 'Crida-la perquè aquesta nena és ximple del cul, i si no l'estrenyem una mica...': davant la reproducció d'aquest àudio, tant l'excalcalde de Sabadell com l'exdiputat han negat també que l'haguessin pressionat i ho han reduït a expressions col·loquials.

Malgrat que tant Fernández com a Busts han dit no reconèixer les trucades que s'han introduït perquè la seva defensa les ha recorregut perquè siguin declarades invàlides com a prova -en sostenir que es van punxar de forma irregular, alguna cosa que el tribunal resoldrà en sentència-, sí han contestat les preguntes que sobre les mateixes li ha fet el fiscal, encara que s'han negat a respondre les de l'acusació popular.

Els dos han assegurat que no tenien "cap interès" en què es contractés a Llumà -parella del cap de l'Assessoria Jurídica de l'Ajuntament de Sabadell- i que es van limitar a col·laborar amb l'alcaldessa, davant qui van avalar que aquesta excargo del Govern tripartit tenia el perfil idoni.

"Jo dono una opinió positiva que reforça la que ella ja tenia", ha insistit Fernández sobre el seu suposat aval a la qual --ha assegurat-- era la candidata favorita de Pérez per al lloc, pel que pensava que era un lloc de confiança sense necessitat d'un procés de selecció.

"LA NOSTRA CANDIDATA"

Busts també ha insistit: "La que té la màxima responsabilitat és l'alcaldessa en contractar a un càrrec de confiança".

L'exalcalde de Sabadell també ha assegurat que quan, en reiterades converses al·ludeixen a 'la nostra candidata', en referència a Llumà, inclouen també la preferència de Pérez: "Quan es parla de la nostra candidata interpreto que és la candidata de l'alcaldessa i que aquesta és una opinió compartida".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH