Desarticulat un grup dedicat al comerç internacional de béns espoliats en jaciments d'Egipte

|

Operació hierática

La Guàrdia Civil, en el transcurs de l'operació hieràtica, en la qual ha treballat coordinadament amb el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport i l'Agència Tributària, ha desarticulat un grup que es dedicava a l'espoli de béns culturals de jaciments arqueològics egipcis per a la seva posterior comercialització en altres països.

En total, s'han detingut a 5 integrants de la xarxa de Barcelona i Tortosa, 4 ciutadans egipcis i un espanyol; i, altres 2 a Egipte com a presumptes autors de delictes de contraban de béns culturals, bloqueig de capitals i pertinença a grup criminal de caràcter internacional. Així, s'han intervingut un total de 36 béns culturals que per les seves tipologies i característiques poden haver estat espoliats en els importants jaciments arqueològics egipcis de Saqqara i Mit Rahina.

Les investigacions es van iniciar quan la Unitat del Servei Fiscal de la Guàrdia Civil en el port de València va inspeccionar uns atuells decoratius d'escàs valor, que havien arribat en un contenidor procedent d'Alexandria (Egipte) i amb destinació final a Barcelona. Els agents van detectar una sèrie de peces ocultes en el seu interior (figures humanes i d'animals, gots funeraris, àmfores, petits bronzes, etc.). Aquest fet, es va comunicar al Grup de Patrimoni Històric de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, que va iniciar la investigació corresponent amb la finalitat d'identificar i detenir als autors d'aquest tràfic il·lícit de béns culturals.

Després de les primeres investigacions es va poder conèixer la identitat del receptor de les peces a Espanya, una persona de nacionalitat egípcia resident a Barcelona, per la qual cosa els agents van establir contactes amb les autoritats d'Egipte a Madrid, amb la finalitat de determinar la procedència de les peces confiscades. L'ambaixada va confirmar que els objectes intervinguts eren de procedència egípcia i que havien sortit il·legalment d'aquest país, per la qual cosa les investigacions es van dirigir a identificar la trama a l'origen.

BÉNS COMERCIALITZAT EN ALTRES PAÏSOS

La investigació continua oberta a Egipte i no es descarten noves detencions. En els quatre registres domiciliat practicats a Barcelona, els agents van poder intervenir diners, documentació sobre diversos contractes i activitats de contraban de béns culturals, documents sobre enviaments de contenidors procedents d'Egipte amb béns arqueològics, que posteriorment van ser venuts en altres països europeus.

Tots aquests documents estan sent analitzats pels investigadors de tots dos països per determinar la quantitat de béns arqueològics espoliats i comercialitzats per l'organització criminal en tercers països.

BÉNS CULTURALS PER FINANÇAR GRUPS TERRORISTES

La UNESCO, en la reunió celebrada el passat mes de desembre a París, va posar de manifest la proliferació de grups delictius derivats dels conflictes armats a Orient Mitjà i països propers, generalment amb una gran riquesa arqueològica, on determinats grups terroristes empren per al seu finançament, entre altres activitats, el tràfic il·lícit de béns culturals robats en museus o jaciments arqueològics.

Per lluitar contra aquest espoli cultural de països en conflicte la Guàrdia Civil ha disposat que les seves unitats incrementin les labors d'inspecció en ports, aeroports, fronteres, amb la finalitat de detectar el contraban i comerç il·lícit d'aquest tipus de béns.

PECES DIPOSITADES EN EL MUSEU ARQUEOLÒGIC NACIONAL

Donat el valor dels béns culturals intervinguts, la Sotsdirecció General de Protecció Patrimoni Històric del Ministeri d'Educació Cultura i Esport va determinar que el millor lloc per a la custòdia, conservació i peritatge de les peces era el Museu Arqueològic Nacional de Madrid, on van ser dipositades i analitzades en profunditat per experts.

Els resultats de l'estudi realitzat pel Departament d'Antiguitats Egípcies i de l'Orient Pròxim del Museu van determinar que el valor dels béns intervinguts superava el llindar dels 150.000? que marca la llei de Repressió del Contraban per diferenciar en importacions els delictes de les infraccions administratives i que per tant l'assumpte podia ser judicializado i perseguit com a delicte.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH