El jutge Andreu imputa a 78 exdirectius de Caja Madrid per l'ús de les 'targetes black'

|

Un conseller de Caja Madrid diu que CCOO i UGT coneixien l'existència de 'targetes black'

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha imputat a 78 antics membres del Consell d'Administració i exdirectius de Caja Madrid, integrada des de 2011 en Bankia, per l'ús que van fer de les 'targetes black' opaques al fisc, en la qual van carregar en despeses personals per valor de 15,2 milions d'euros entre 2003 i 2012.

En un acte dictat aquest dimecres, el jutge imputa genèricament a tots ells per un delicte d'administració deslleial, que afectaria 27 antics membres del Consell d'Administració de Caja Madrid i Bankia als quals cita a declarar entre el 16 i el 18 de febrer, o bé per un altre d'apropiació indeguda, que es podria atribuir a tots els exdirectius que van fer ús de les targetes.

L'instructor, que ja va imputar per aquests fets als expresidents de Caja Madrid Rodrigo Rato i Miguel Blesa i l'exdirector financer Ildefons Sánchez Barcoj, amplia la responsabilitat, entre d'altres, a exconsellers com Ricardo Romero de Tejada, Estanislao Rodríguez Ponga i Jesús Pedroche (PP), Antonio Romero i Virgilio Zapatero (PSOE), José Antonio Moral Santín (IU), José Ricardo Martínez (UGT) i Rodoldo Benito (CCOO).

IMPUTATS I TESTIMONIS

A més, han de declarar com a imputats l'exsecretari d'Estat d'Hisenda, José Manuel Fernández Norniella; l'expresident de la patronal CEOE, Gerardo Díaz Ferrán; l'expresident de la CEIM, Arturo Fernández; l'exalcalde de Móstoles, José María Arteta (PSOE); o els exdiputats socialistes a l'Assemblea de Madrid, Jorge Gómez i Ramón Espinar.

També han estat citats pel jutge els exconsellers Juan José Azcona, Pedro Bedía, Guillermo Marcos, Gonzalo Martín Pascual, Ignasi de Navasqües, Alberto Recarte, José María de la Riva, Francisco Baquero, Mercedes Rojo, Maria Enedina Álvarez, Luis Blasco, Carmen Canfranga i Javier López Madrid.

A més, compareixeran el 20 de febrer com a testimonis l'expresident de Caja Madrid, Jaime Terceiro, a qui Blesa va atribuir la creació de la targeta opaques; l'exsecretari del Consell d'Administració, Enrique de la Torre; el director d'auditoria de Bankia, Iñaki Azaola; i els exconsellers que no van utilitzar els visats -Fèlix Sánchez Acal, Íñigo Aldaz i Esteban Tejera-.

DESPESES DE REPRESENTACIÓ O COMPLEMENT

En el seu acte, el jutge Andreu destaca la necessitat de "dilucidar el concepte" pel qual es van emetre les targetes. Si eren targetes d'empresa per afrontar les despeses de representació, el jutge recorda que estaven "fora del circuit ordinari d'atorgament" de visats de l'entitat, no tenien "suport contractual" algun i no estaven recolzades per decisions dels "òrgans de govern".

Després de recordar que Bankia ha informat que els exdirectius disposaven d'una altra targeta d'empresa, el magistrat assenyala que els fins pels quals van ser lliurades les vises opaques eren "completament diferents als previstos en les despeses de representació", el que convertiria aquestes despeses en una "remuneració irregular". De la mateixa manera, assenyala que aquest mitjà de pagament va ser utilitzat per carregar "compres d'alimentació, d'electrodomèstics, en grans superfícies, en roba o retirades d'efectiu".

En el cas que es tractés d'un complement de retribució, el jutge no entén "el motiu pel qual alguns dels beneficiaris no van arribar a fer ús de les mateixes o per què la majoria dels usuaris no arribaven a esgotar el saldo de les targetes de les que eren beneficiaris ".

En no esgotar el límit de despesa, segons assenyala l'acte, s'hauria produït "un desistiment incomprensible d'una retribució a la qual, almenys els directius, tindrien dret, encara que pel que fa a la seva forma, es portés a terme de manera totalment irregular , fora de les vies ordinàries per al pagament de les retribucions i ocultant les mateixes al fisc".

En el seu acte el jutge imputa a altres 51 exdirectius de la caixa madrilenya que van fer ús de les 'targetes black', entre els quals es troben l'excap de la Casa del Rei Rafael Spottorno, l'exregidor de Madrid Ignacio del Riu (PP) o l'exdiputat socialista José Acosta.

AQUESTA ÉS LA LLISTA DELS 27 IMPUTATS

1. José Antonio Moral Santín. Vicepresident de Caja Madrid entre 1995 i 2012 en representació d'Esquerra Unida. Es va donar de baixa com a militant d'aquest partit quan va ser citat com a imputat per l'Audiència Nacional, en 2013. És catedràtic d'Economia. Guanyava 278.000 euros com a vocal de Bankia i altres 231.000 com conseller a la matriu de l'entitat. Despesa total en targeta: 456.500 euros.

2. José María Arteta Vico. Membre del consell d'administració per part del PSOE. Va ser expulsat del partit a l'octubre de 2014 per aquest cas. Va pertànyer a la comissió d'inversions del Consell. Despesa total en targeta: 137.617 euros.

3. Juan José Azcona Olóndriz. Membre de la Comissió de Control dins del Consell. Membre proposat per Comissions Obreres, va ser diputat de l'Assemblea de Madrid. Està suspès del sindicat temporalment. Despesa total en targeta: 97.293 euros.

4. Pedro Bedia Pérez. Nomenat a proposta de Comissions Obreres. Exconseller de BFA. Despesa total en targeta: 77.082 euros.

5. Rodolfo Benito Valencià. Va formar part de la Comissió Executiva Confederal de CCOO Conseller nomenat a proposta d'aquest sindicat. Va sortir del consell d'administració en l'any 2009. Despesa total en targeta: 138.766 euros.

6. Gerardo Díaz Ferrán. Expresident de la CEOE. Condemnat a desembre de 2013 a dos anys de presó ia una multa de 99 milions d'euros per la compra d'Air Comet. Segueix a la presó. Gastar gairebé 50.000 euros en restaurants d'Arturo Fernández. Despesa total en targeta: 93.984 euros.

7. Ramon Espinar Gallego. Exvicepresident de Caja Madrid. Militant de la Federació Socialista Madrilenya i d'UGT, ser alcalde de Leganés (1979-1983), president de l'Assemblea de Madrid i conseller de Cultura i Portaveu del govern autònom sota la presidència de Joaquín Leguina. Despesa total en targeta: 178.400 euros.

8. Guillermo R. Marcos Guerrero. Membre de la comissió de control al Consell. Membre de la Confederació d'Empresaris de Petites i Mitjanes Empreses Portava des de 1994 a Caja Madrid, representant a impositors i consumidors en qualitat de president de la seva Unió Independent. Despesa total en targeta: 130.947 euros.

9. Guillermo Martín Pascual. Membre del Consell a proposta de la UGT. Exsecretari de Política Regional de la UGT a Madrid. Despesa en targeta: 128.028 euros.

10. Ignacio De Navasqües Cobian. Membre de la Comissió de Control del Consell. Exsecretari general de Caja Madrid Cibeles. Despesa total en targeta: 191.981 euros.

11. Jesús Pedroche Nieto. Polític del PP i pròxim al ministre Alberto Ruiz-Gallardón des de la seva etapa com a president de la Comunitat de Madrid. En aquells anys, Pedroche va arribar a ser conseller de Presidència (de 1995 a 1999) i president de l'Assemblea madrilenya (des de 1999 a 2003). Pedroche serà recordat per la seva decisió d'acomiadar a la seva secretària pocs dies després de conèixer que estava embarassada. El 2003 el Constitucional va declarar improcedent l'acomiadament i Pedroche va renunciar al seu càrrec de regidor de l'Ajuntament de Madrid. Just des de llavors va abandonar la política i va passar a formar part del Consell d'Administració de Caja Madrid. Despesa total en targeta: 131.614 euros.

12. Alberto Recarte García Andrade. Conseller nomenat a proposta del PP. Expresident de Llibertat Digital, està implicat en la investigació de les operacions presumptament realitzades a través de la caixa B del PP a partir d'octubre de 2004 per a la subscripció d'accions de Llibertat Digital. Despesa total en targeta: 136.504 euros.

13. José María de la Riva Amez. Polític del PSOE, va ser vocal del consell d'administració de Caja Madrid pel sector d'impositors. Abans de la seva activitat política es va dedicar a la docència ia l'auditoria d'empreses. Dins del partit va ser fins a 2001 membre del Comitè Federal. Quan va saltar l'escàndol de la Caixa, va demanar la baixa al PSOE. Despesa total en targeta: 208.900 euros.

14. Antonio Romero Lázaro. Conseller a proposta del PSOE. Va ser obligat a retirar la seva tesi de la UNED per plagi al novembre de 2014. Ex secretari d'Organització del Partit Socialista de Madrid. Despesa total en targeta: 246.857 euros.

15. Ricardo Romero de Tejada i Picatoste. Va formar part del consell d'administració de Caja Madrid des de 2003. Gran part de la seva vida política ha estat unida a Majadahonda, localitat madrilenya de la qual va ser alcalde, amb el PP, durant 14 anys. Secretari regional del PP de Madrid des de 1996, el 2003 el seu nom es va fer famós amb el 'tamayazo'. Despesa total en targeta: 212.200 euros.

16. Estanislao Rodríguez Ponga Salamanca. Vicepresident de Caja Madrid entre 2006 i 2010 i conseller. Afí al PP ia Rato, va aconseguir llocs de màxima responsabilitat política com el que va exercir com a secretari d'Estat d'Hisenda entre 2001 i 2004. En 2005 li va cridar a declarar el jutge Baltasar Garzón per presumpte frau fiscal en la compra de Mercantil Probursa de Mèxic, quan era assessor tributari del BBV. Despesa total en targeta: 255.400 euros.

17. Francisco Baquera Noriega. Exconseller de Banc Financer i d'Estalvis (BFA) a proposta de CC.OO. Parella de Maria Jesús Paredes, exresponsable de la Federació de banca del sindicat. Despesa total en targeta: 266.400 euros.

18. José Manuel Fernández Norniella. Exsecretari d'estat d'Hisenda amb Rodrigo Rato. Va ser diputat amb el PP al congrés. Despesa total en targeta: 175.526 euros.

19. Mercedes Rojo Esquerre. Exconsellera de BFA. Ex assessora tècnica d'Esperanza Aguirre. Despesa en targeta: 119.292 euros.

20. Virgilio Zapatero Gómez. Conseller nomenat a petició del PSOE. Va retornar 27.980 euros, que són "dels que tenia constància", segons va dir. Expulsat del partit per Pedro Sánchez. Despesa total en targeta: 35.977 euros.

21. Maria Enedina Álvarez Gayol. Membre del Consell a petició del PSOE. També està expulsada del PSOE per ordre de Pere Sánchez. Despesa total en targeta: 47.166 euros.

22. Luis Blasco Bosqued. President de Telefónica a Argentina, exconseller de BFA. Entre les seves anteriors càrrecs, adjunt al president d'Editorial Catòlica (1981-1984), president d'Antena 3 Televisió (2002-2003) i director general de Telefónica Continguts (2003-2005). Despesa total en targeta: 51.689 euros.

23. María del Carmen Cafranga Cavestany. Expresidenta de la Fundació Caja Madrid. A Caja Madrid des de 2003, col·locada per Gallardón. En el consell des de 2010. Despesa total en targeta: 173.568 euros.

24. Arturo Fernández Álvarez. Exvocal de Bankia. És president del grup Arturo d'hostaleria i president de la patronal madrilenya (CEIM) des de 2007, quan va abandonar aquest càrrec Gerardo Díaz Ferrán per ocupar la direcció de la CEOE. Com un dels vicepresidents de la CEOE, sempre ha liderat les posicions més radicals dins de la patronal. Despesa total en targeta: 38.776 euros.

25. Jorge Gómez Moreno. Va ser vocal del consell d'administració de Caja Madrid pel PSM. Va ser regidor de l'Ajuntament de Madrid entre 1991 i 1995. En aquest temps també va ser membre del Consell d'Administració del Camp de les Nacions i del consell d'administració del Pont de Vendes. Va renunciar a la militància en el partit després de conèixer la imputació. Despesa total en targeta: 98.182 euros.

26. Javier López Madrid. Nomenat a proposta de la patronal CEIM. Advocat i economista, és conseller delegat del Grup Villar Mir, conseller de Obrascon Huarte Lain, Fertiberia, OHL Concessions i Espai Actius Financers. Va ser proposat per CEIM, la patronal madrilenya. Despesa total en targeta: 34.807 euros.

27. José Ricardo Martínez Castro. Membre a proposta del PSOE. Exsecretari general d'UGT Madrid. Va presentar la seva dimissió quan va ser imputat. Despesa total en targeta: 44.154 euros.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH