dimarts, 19 de gener de 2021

Fem comptes

Rubén Olveira

RUBÉN OLVEIRA

Quan l'euro va començar a convertir-se en moneda oficial a Espanya, va coexistir durant un temps amb la pesseta. Després, va arribar un dia en el qual l'anterior moneda va ser substituïda totalment per l'actual.

Quan l'euro va començar a convertir-se en moneda oficial a Espanya, va coexistir durant un temps amb la pesseta. Després, va arribar un dia en el qual l'anterior moneda va ser substituïda totalment per l'actual.


Fem memòria d'alguns preus, per exemple: un cafè exprés costava, a Barcelona, aproximadament 90 pessetes, la qual cosa corresponia a 54 cèntims d'euro.


Qualsevol refresc del tipus de les cues en un bar, costava més o menys 100 pessetes, la qual cosa equivalia a 60 cèntims d'euro.


Així podríem seguir fins a la sacietat, calculant el preu de molts articles de primera necessitat, com el pa, la llet, la carn, la verdura, la fruita, i un llarg etcètera alimentós i comparant-los amb el que costen en l'actualitat.


Així podríem estar-nos fins a la nit, comparant el preu en pessetes dels bitllets d'autobús, de metre, de tren, amb el seu cost actual en euros.


Un bitllet de bus simple costa en aquest moment 2 euros amb 15 cèntims, la qual cosa portat a pessetes serien 358. Si adquirim la targeta T- 10 el preu baixa, ja que la mateixa costa 9,95 euros, la qual cosa traduït a l'anterior moneda serien 1.666 pessetes, o sigui que cada viatge ens costa 166 pessetes.


En qualsevol bar més o menys cèntric de Barcelona, un entrepà de pernil del país, amb una beguda refrescant qualsevol i després un cafè, arriba en el noranta per cent dels casos a superar els 6 euros, la qual cosa convertit a l'antiga moneda representa la friolera d'1.000 pessetes.


Un menú de treball en qualsevol taverna de polígon industrial aproximadament costava 900 pessetes que portades a l'euro eren 5, 40.

Qualsevol menú d'aquests establiments als quals acudeixen els treballadors dels voltants de la urbs, puja avui dia a 9 euros mínimament, la qual cosa portat a pessetes es convertirien en 1.500.


Una hora de pàrquing públic costa 2,50 euros, la qual cosa equival a 416 pessetes, ni més ni menys.


Faci explica el lector i prengui consciència que a l'euro ens ho han donat amb formatge i no vam tenir més remei que empassar-nos-ho sense que ens beneficiés en res. En res.


La senyora Merkel, el senyor François Hollande, el Banc de crèdit Europeu, el Fons Monetari Internacional -que va explicar en la seva plantilla directiva amb Rodrigo Estona-, els partits europeistes que van creure que una federació de nacions s'havia de fabricar a través de fórmules monetaristes, descurant els aspectes socials i fent que els rics d'Europa cada dia siguin més rics i els pobres cada vegada més pobres, són els artífexs de la difícil situació per la qual travessa la nostra Unió.


Després del final de la Segona Guerra Mundial, fa d'això 70 anys, ens trobem novament davant la poderosa Alemanya unificada i el seu actual acólita França, dirigint el procés polític d'Europa. Tant de bo que no acabi com aquell. Per fortuna, noves tendències apareixen en l'horitzó dels més perjudicats, com el triomf a Grècia de Syrisa, aquesta nova esquerra emergent, a causa de l'enfonsament dels partits dels ganapanes que van col·laborar en el procés d'acogotar a la gent humil d'aquest país, deixant-ho pràcticament sense classe mitjana.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH