Grècia: Calma Senyors, molta calma

Manuel Fernando González

El resultat de les eleccions gregues ha provocat un huracà d'opinions oposades que, a mesura que vagin passant els mesos, guanyessin o no en intensitat, en funció de com es desenvolupin els esdeveniments en aquest país. Aquí, el tema. ens enxampa en un any on tindrem eleccions cada tres mesos mes o menys, la qual cosa ofereix un terreny abonat a l'exaltació i a l'opinió desmesurada.

El resultat de les eleccions gregues ha provocat un huracà d'opinions oposades que, a mesura que vagin passant els mesos, guanyaran o no en intensitat, en funció de com es desenvolupin els esdeveniments en aquest país. Aquí, el tema. ens enxampa en un any on tindrem eleccions cada tres mesos, la qual cosa ofereix un terreny adobat a l'exaltació i a l'opinió desmesurada.

És clar que els grecs ja no aguanten més .I que han volgut dir-li-ho, alt i clar, de forma molt especial, als qui els asfixien econòmicament. Per això ha guanyat Syriza i també han tingut massa vots els neonazis de Clarejar Daurat, que han despertat entre els hel·lens els seus pitjors instints xenòfobs i nacionalsocialistes, com també està passant ja a França amb la família Le Pen i a Alemanya amb els impresentables de Pegida.

És aquesta una revolució que va a prendre en països com Espanya, Itàlia, Portugal i fins en la progressista França?. Solament passarà, si els qui ha provocat aquesta doctrina neoliberal tan equivocada, s'obstinen a tancar-se en banda i convertir a Grècia en màrtir dels pitjors instints economicistas i tracten d'exemplificar el seu poder enviant als grecs fora de la Unió i convertint-la en un paria econòmic agreujant el seu dia a dia.

Aquí, molts polítics han reaccionat contra Podem pel preeminent paper que el seu líder, Pablo Iglesias, ha tingut en la campanya grega del seu col·lega i amic, Tsipras. Gairebé tots s'han oblidat de la visita de Mariano Rajoy en suport de Samarás, que per haver viatjat en la seva condició de President del Govern va col·locar al nostre país en l'aparador comparatiu de les dues nacions, i per tant, dels resultats que s'han produït. Va ser un error estratègic tan gran, que un no acaba d'entendre qui assessora al de Pontevedra en temes tan delicats com el que avui ens ocupa.

Finalment, diguem sense por d'equivocar-nos, que Podem no és Syriza, per la senzilla raó que els seguidors d'Iglesias encara no s'han enfrontat a la legitimació de les urnes, alguna cosa que Tsipras, si ja ho ha fet entrant en la passada legislatura al Parlament grec com a força de l'oposició i governant alguns dels seus quadres en algunes regions d'aquell estat. Avui Podem té darrere de si un potencial electorat molt notable, però la seva organització en pobles, ciutats i autonomies deixa molt a desitjar, on s'estan cometent fallades i fins a presses, que a poc a poc, aniran arribant al ciutadà. El no voler acudir en llistes separades a les municipals i presentar-se, com a Barcelona, com una llista blanca d'Iniciativa i amb un cap de llista que no és del seu propi grup, vol dir, que el procés de maduració política, encara no s'ha consumat i que l'electorat i també els tradicionals partits polítics, als què Podem desqualifica com "la casta", tenen temps més que suficient per rectificar i tornar a connectar amb el seu electorat, o fer un pas més valent i refundar-se amb les mateixes o altres sigles. Tot està per fer i Grècia és Grècia, i Espanya és Espanya.

El que és clar és que, avui, la majoria dels grecs són feliços, després de molt temps de sentir-se humiliats i abandonats, i que a ells cal agrair-los que en la City de Londres, en el Deutsche Bank o al Banc Central europeu no serà una jornada tranquil·la per molt que els seus dirigents dissimulin emfàticament.

A aquest periodista no li agradaria que els resultats de Grècia es converteixin en fum de frustració, com ja va passar no fa tant temps amb la revolució popular de la Plaça Tharir a Egipte, que un 25 de Gener del 2011 va sorprendre al món, i va desencadenar tot un seguit de caigudes de dictadures en cadena, per després, quedar com ara està, amb un altre general dirigint el país, i gairebé tota l'oposició ficada a la presó, mentre a Mubarak, són a punt d'exonerar-ho per complet.

Per això, després del que ha passat a Grècia els faig un prec, calma Senyors, molta calma.


Manuel Fernando González
Editor Pressdigital i Catalunyapress

Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH