L'Audiència Nacional condemna a l'Estat a indemnitzar amb 7.200? al jutge Velasco

|

9velasco

L'Audiència Nacional ha condemnat al Ministeri de Justícia a indemnitzar amb 7.200 euros al jutge Eloy Velasco per no respectar les hores de descans posteriors a les setmanes en què va fer guàrdia i recorda que la normativa europea que obliga a garantir aquest període de 24 hores, el Jutjat Central del Contenciós-Administratiu nombre 5 ha estimat el recurs del magistrat de l'Audiència Nacional Eloy Velasco contra l'Advocacia de l'Estat, advertint que no existeixen raons per les quals els jutges espanyols no tinguin reconegut aquest dret contemplat per la Unió Europea.

L'instructor del 'caso Crucero' o de la 'operació Púnica' va reclamar a la Secretaria d'Estat de Justícia les quantitats reportades, per valor de 7.200 euros, com a conseqüència de les 36 guàrdies de vuit dies realitzades i el fet que no descansés l'endemà del terme de cadascuna d'elles.

El magistrat va esgrimir l'acord del Consell General del Poder Judicial, amb data del 15 d'octubre de 2013, que va traslladar una directiva europea sobre l'ordenació del temps de treball i conforme a la qual després de "un període setmanal de treball és obligat assegurar un període de descans mínim de 24 hores continuades".

Velasco va recordar l'efecte directe de la norma europea, malgrat la transposició "tardana" d'Espanya, i va argumentar que la "impossibilitat de retrotraer el temps perquè pugui gaudir dels descansos deguts ha de suplir-se amb una compensació econòmica" a raó de 200 euros per dia de descans no gaudit, quantia que es correspon amb l'import brut de la retribució diària d'un magistrat a Espanya.

EL MINISTERI DE JUSTÍCIA HA DENEGAT "NOMBROSES" RECLAMACIONS

L'Advocacia de l'Estat li va acusar de partir d'una "premissa errònia" al·legant que els funcionaris estan exclosos de la Directiva 2003/88, la qual deixa "a discreció" de l'Administració la regulació de la compensació de les guàrdies. Va afegir que el Ministeri de Justícia ha denegat les "nombroses" reclamacions d'altres jutges o magistrats amb la mateixa pretensió.

Els magistrats exposen que la directiva europea és aplicable a la Carrera Judicial i que les excepcions que permet han d'interpretar-se "restrictivament" per a activitats "indispensables per a un desenvolupament harmoniós de la vida en societat", com el cas de les Forces Armades, Policia o Protecció Civil.

Després d'advertir que el Ministeri de Justícia compta amb resolució regulant el descans d'altres funcionaris, la sentència emfatitza que "l'únic cos funcionarial que àdhuc no té reconegut de forma general aquest descans, després de la finalització del servei de guàrdia, és el de jutges i magistrats, sense que s'adverteixi la raó que justifiqui aquesta situació".

"No existeixen condicions objectives, tècniques o d'organització del treball que impedeixin un període mínim de descans de 24 hores", prossegueix, per concloure que l'activitat de guàrdia dels Jutjats Centrals d'Instrucció "no imposa una necessària presència del magistrat" posat que les seves necessitats d'atenció poden ser cobertes per un altre jutjat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH