El concurs d'Ambulàncies, sota investigació judicial

|

El concurs d'Ambulàncies, sota investigació judicial

Dimecres passat, es van fer públics els resultats del concurs de Transport Sanitari d'Ambulàncies, que van suposar una bolcada per al sector i van quedar en mans de tres societats: Falck Vl, Transports Sanitaris de Catalunya (TSC) i la UTE, formada per les empreses Egara i Lafuente. Però, el Jutjat d'Instrucció 3 de Reus investiga el Cas Innova, per acalarar la "intervenció de serveis públics" en les maniobres d'adjudicació.

D'aquesta forma, tal com continua un atestat de la Guàrdia Civil -que actua com a policia judicial- datat a 10 de gener de 2014 es "posarien en dubte els principis d'independecia, neutralitat i imparcialitat que han de regir el funcionament de l'Administració".

A partir de maig de 2011 va irrompre una forta inversió privada com l'adquisició de TSC per Investindustrial en aquest mateix mes; la compra d'Ambulàncies Reus per Ambuibérica al novembre d'aquest any i, la compra de Vicente Lázaro per Falck tan sols tres mesos més tard.

Com era d'esperar, el pànic es va sembrar entre les empreses històriques d'aquest sector i, un informe judicial al que ha tingut accés El País, assenyala al conseller de Salut, Boi Ruiz, com el qual "podria estar jugant algun tipus de paper mediador" en els intents de PROA de comprar algunes empreses.

Un altre dels principals acusats en aquests informes és Josep Prat, expresident de l'Institut Català de la Salut (ICS), que aparace com a figura central. De fet, va anar a la seva casa on es van trobar uns documents que ja en 2012 descrivien "una part del futur mapa del transport sanitari a Catalunya", segons la Guàrdia Civil. Tal com destaquen en El País, en una fulla manuscrita es pot llegir com el mateix Prat atribuïa a Falck (citada com "els danesos") l'adjudicació del servei en el Vallès Oriental i Occidental, on justament han aconseguit les millors puntuacions.

Ara bé, la investigació es queda en un punt mort ja que tots aquests documents es van requisar al febrer de 2013 (a casa de Prat) i al gener de 2014 (en l'empresa de Bernardo Coslado, president de la patronal espanyola del ram) i, per tant, poc se sap de l'ocorregut en els últims 12 mesos.

Mentre, i una vegada coneguts els resultats, la resta del sector -format per una quinzena d'empreses que portaven la gestió des de fa dues dècades i que han quedat fora de l'adjudicació- treballa per preparar una estratègia per revertir l'adjudicació i presentar una bateria d'al·legacions que, en cas de ser rebutjades, portar el concurs als tribunals.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH