L'error de voler canviar el que funciona

Francesc Duch

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), l'empresa pública que gestiona l'assistència i el transport sanitari urgent, planteja un nou model organitzatiu que passa per desmembrar els equips que formen les Unitats de Suport Vital Avançat (SVA). Fins ara, aquestes ambulàncies estaven dotades d'un metge, un infermer i un tècnic de transport sanitari.

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), l'empresa pública que gestiona l'assistència i el transport sanitari urgent, planteja un nou model organitzatiu que passa per desmembrar els equips que formen les Unitats de Suport Vital Avançat (SVA). Fins ara, aquestes ambulàncies estaven dotades d'un metge, un infermer i un tècnic de transport sanitari. Cada professional coneix el seu rol i porta a terme unes funcions que, coordinades amb les de la resta de l'equip, ofereixen uns magnífics resultats en situacions d'atenció sanitària complexa. Si el projecte de l'empresa tira endavant, les SVA passaran a estar formades per un infermer i un o dos tècnics de transport, mentre que els metges constituiran els nous Vehicles d'Intervenció Ràpida (VIR) que, conjuntament amb un tècnic, podran oferir assistència però no podran realitzar el servei de trasllat de pacients.

Voler canviar allò que funciona normalment és un error. Si els canvis tenen a veure amb procediments relacionats amb l'assistència sanitària, l'error es transforma en imprudència, que esdevé una autèntica temeritat quan la modificació afecta el model assistencial que s'ofereix en els casos d'emergència on el temps d'espera pot resultar crucial. Tots tres col·lectius (metges, infermeres i tècnics) coincideixen en assenyalar que la reestructuració del SEM pot afectar la qualitat de l'atenció que ofereixen les ambulàncies medicalitzades, especialment la seva capacitat de resolució gairebé immediata davant d'un succés urgent. Perquè no és el mateix comptar des de l'inici amb totes les mans expertes treballant en equip que iniciar les actuacions a partir d'uns protocols, o bé dependre d'instruccions externes.

I és que, amb aquest nou model, en molts casos la primera valoració de l'emergència correspondrà als professionals d'infermeria que, en cas de requerir un diagnòstic mèdic, hauran d'esperar que es desplaci la unitat VIR o bé a rebre suport per via telefònica. Aquest retard en el temps d'atenció és especialment preocupant fora de les grans ciutats, perquè es tracta d'àrees que no disposen d'un servei proper d'urgències hospitalàries i en què les comunicacions per carretera no faciliten l'accés ràpid i directe al lloc on es produeix la urgència. En els casos més complexos, esperar la reunificació dels equips per valorar les patologies i començar els tractaments perjudicarà l'efectivitat de les Unitats de Suport Vital Avançat.

Des de Metges de Catalunya (MC) sostenim que el millor model per mantenir l'excel·lència assistencial del SEM és el que compta amb l'equip professional complet des del primer moment per realitzar l'abordatge del pacient de manera conjunta. La disgregació dels equips no és la solució més recomanable en situacions en què els segons compten. Es tracta d'una proposta que també ha rebut el rebuig de consistoris i que ha estat qüestionada per la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya. És necessari el seu replantejament.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH