Anàlisi de l'EPA: "Ocupació, però amb poc futur"

|

Anàlisi de l'EPA: "Ocupació, però amb poc futur"

Segons el quart trimestre de l'Enquesta de Població Activa (EPA) l'ocupació que s'està creant és d'escassa qualitat, amb gran inestabilitat i rotació laboral, baixos salaris i molta ocupació a temps parcial, com a resposta al tipus de creixement econòmic d'escàs valor productiu impulsat per la política econòmica.

Aquest mateix informe mostra que hi ha un increment en l'ocupació, tant en aquest últim trimestre com en el conjunt de l'any, com a conseqüència de la recuperació del creixement econòmic després de la relaxació de les polítiques d'austeritat i, una reducció interanual de l'atur a causa de la destrucció d'ocupació en els serveis i a la inestabilitat laboral que caracteritza a una part considerable de l'ocupació creada en 2014.

L'informe continua explicant que l'ocupació ha augmentat en més de quatre-centes mil persones respecte al mateix trimestre de l'any passat. I la taxa de creixement interanual s'ha incrementat fins a res menys que el 2,5%, la qual cosa suposa que l'ocupació està creixent substancialment per sobre del PIB (l'ocupació creix més del que ho fa la producció) i que això significa que "les ocupacions que s'estan creant produeixen poc, són de baixa productivitat i per tant escassa qualitat productiva" i que "el comportament de la productivitat per treballador és negatiu" i així, expliquen, es "torna a l'economia espanyola dels vells vicis i problemes que va mantenir en l'etapa anterior expansiva: altes taxes de creació d'ocupació però amb un comportament anòmal de la productivitat. És a dir, es crea ocupació en activitats estacionals i/o es trencada amb l'ocupació".

L'EPA també destaca que "la proporció d'ocupacions temporals (un de cada quatre assalariats) al costat de la d'ocupacions a temps parcial (un de cada sis ocupats) és molt elevada". Això significa que el que hauria de ser una ocupació estable amb treball anual i jornada completa ara, amb les reformes laborals aprovades, treballen diversos ocupats per hores i/o amb contractes temporals. I, per tant, "les empreses estan repartint el salari: amb el que hauria de ser un salari complet i decent, ara es paguen mini salaris a diversos treballadors amb mini ocupacions". I és que, "tota l'ocupació creada en el trimestre ho és a temps parcial: s'han creat gairebé dos-cents mil ocupacions a temps parcial (195.900) i han desaparegut 131.000 a temps complet". Aquest model de creació d'ocupació no redueix les desigualtats sinó tot el contrari.

Amb totes aquestes dades, Economistes Enfront de la Crisi (EFC) no se senten "satisfets amb aquest model de creació d'ocupació" i creuen que "hi ha una altra forma millor de crear ocupació i de reduir l'atur. Es pot crear millor ocupació amb una política econòmica que impulsi un creixement econòmic de major qualitat productiva. Igual que unes normes laborals que garanteixin una ocupació més estable, menys irregular, amb major jornada i salari". En definitiva, diuen que "hi ha una altra forma de crear ocupació basada en el desenvolupament productiu, que doni lloc a una ocupació de qualitat, que eleva el nivell de vida i redueixi les desigualtats".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH