El conte de la lletera del Senyor Draghi

Manuel Fernando González Iglesias

Aquesta Europa en la que vivim, o s'ha tornat completament boja o, simplement, s'ha posat una manta damunt del cap per no veure la realitat que l'envolta i, el que és pitjor, no preveure el futur que li espera a milions dels seus ciutadans en els propers anys.

Aquesta Europa en la que vivim, o s'ha tornat completament boja o, simplement, s'ha posat una manta damunt del cap per no veure la realitat que l'envolta i, el que és pitjor, no preveure el futur que li espera a milions dels seus ciutadans en els propers anys.

Avui Draghi ha decidit treure de la màquina de fabricar paper seixanta mil milions d'euros per lliurar-los, aquest mateix mes, al mercat, que és com dir al Senyor Incògnit, perquè aquest compri deute als governs nacionals, activi l'economia i de pas, motivi que el "mardito parné" arribi en forma de crèdit als petits empresaris i a les famílies. I tot això, com deia al febrer, i per descomptat, en els següents dotze mesos, fins a completar la marejadora xifra del bilió d'euros. Vostés se'l creuen? si? Doncs el meu menda galega, no.

Si aquest procediment és el mateix que van utilitzar les economies nord-americana , japonesa i fins a la britànica doncs, malament anem, perquè a les tres se les pot veure, avui mateix, afectades per tendències desinflaccionàries, quan no directament deflaccionàries. Una opinió que també comparteixen els alemanys que estan que trinen amb la seva Cancellera per no oposar-se a una mesura, que segons ells, causa un dany irreparable als estalviadors i fa encara més difícil crear ofertes de plans de pensions privats.

Encara que en les borses llancin crits a l'estil Cristiano Ronaldo per la satisfacció que els produeix la decisió del capo del BCE i les elèctriques creguin que la decisió els beneficia, aquí hi ha gat amagat, ja que els defensors de l'ortodòxia financera no empassen perquè creuen que una política monetària expansiva ens portarà irremeiablement cap a la inflació i la generació de bombolles especulatives, sense desmerèixer la situació dels preus i del quadre macroeconòmic.

Clar, que aquí a Espanya, això no té la menor importància, entretinguts com estem a tirar-nos els tratos al cap en successius processos electorals, després del quals, ens adonarem, tard això sí, que els rics seran encara més rics, i que la immensa majoria de la pobra classe mitjana anem a haver de menjar a la carta, la sota d'ors per a més inri, com ja van fer les espanyoletes i els espanyolets de la generació dels anys quaranta del segle passat, quan trobar treball i poder portar-se alguna cosa a la boca era més, una qüestió de Fe, que una realitat quotidiana. Llavors triomfava l'Auxili Social i l'estraperlo, i tots com el pacte de Mas i Junqueras era una unitat de destinació en l'universal. D'Ítaca, llavors, solament parlaven els erudits que s'havien llegit a Constantino Kavafis i aquests, desgraciadament, eren molt pocs.

Per cert, el diumenge començaran els grecs a escriure la seva pròpia història i també una mica de la nostra. Ja els explicaré.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH