Drets socials i drets laborals

Roberto Laxe

roberto laxe

És un lloc comú entre els comentaristes, entre els polítics institucionals, el diferenciar els drets socials de la població, dels drets laborals d'aquesta mateixa població. Els primers són l'habitatge, la sanitat, la dependència i l'educació, els segons se cenyeixen al salari, jornada i condicions de treball de la classe obrera.

És un lloc comú entre els comentaristes, entre els polítics institucionals, el diferenciar els drets socials de la població, dels drets laborals d'aquesta mateixa població. Els primers són l'habitatge, la sanitat, la dependència i l'educació, els segons se cenyeixen al salari, jornada i condicions de treball de la classe obrera. Per als polítics institucionals progressistes, la tasca és garantir els primers enfront del neoliberalisme que els està desmantellant, mentre que els segons es deixen a la negociació entre els agents socials, és a dir, sindicats i empresaris, com si fóra entre iguals, que els polítics solament han de "vehiculitzar" a través de la crida al pacte social.

La concepció teòrica que subjau després d'aquestes propostes, és que l'obrer és "lliure" de negociar en termes d'igualtat amb el patró, i que la tasca de l'estat és neutral per facilitar aquesta negociació. Encara que els pese als del "crepuscle de les ideologies" -que són molts des del franquista Fernández de la Mora un llibre amb aquest títol-, aquesta és la quintaessència d'una ideologia, la burgesa: sota el capitalisme tots som iguals, lliures i l'estat és neutral.

D'aquesta manera es despolititzen les relacions laborals, la defensa dels treballadors i treballadores queden en mans dels sindicats, i els partits, posant "gest seriós" i assumint concepcions "d'estat", van a l'important, els drets socials.

El problema que més aviat que tard esclatarà en els nassos de molts, és que els drets socials són part dels drets laborals; primer per una qüestió objectiva, la societat està dividida en classes socials, de les quals la majoria de la població activa són assalariats i assalariades ("rendes de treball", aquelles que tributen sobre la nomina, i no tenen "escapatòria", segons el "marxista" Ministeri d'Hisenda), enfront d'una minoria de propietaris de mitjans de producció i distribució ("rendes de capital", aquelles que paguen segons els ingressos que diu tenir el que tributa, segons aquest mateix ministeri "marxista").

Al mig hi ha una capa de "classes mitjanes" que tenint uns ingressos com els de les capes més altes dels assalariats i assalariades, tenen una relació amb els mitjans de producció i distribució semblant a la de les "rendes de capital". Aquest sector social són una minoria respecte als assalariats -uns 3 milions enfront dels 17 milions d'aquests últims-, però amb un gran poder ideològic, ja que sobre ells se sustenten les teories de la "neutralitat" de l'Estat.

El seu paper intermedi en la societat, i davant la desaparició oficial dels 17 milions d'assalariats/ades, transvestits en "classes mitjanes", des dels mitjans de masses i els "think tanks" del capital se'ls converteix en portaveus de tots ells. Així es lleven arestes a una profunda crisi social, política i econòmica que estan tensant les relacions socials. A les "classes mitjanes", empobrides per la crisi, els arriba amb recuperar cert nivell de consum i els drets "socials", recuperant l'estabilitat social del passat. A més, molts d'ells són petits empresaris o professionals liberals als quals els drets laborals no els interessen, els deixen en mans dels "sindicalistes"; separant artificialment "drets socials" de "drets laborals".

Per definició els drets socials són socials, valgui la redundància, perquè afecten a la societat, és a dir, a la seva majoria; als 17 milions d'assalariats/ades, actius, als quals cal sumar els 5 milions de parats/ades, i a les seves famílies; no solament a aquests sectors intermedis empobrits aquests anys.

És més, la crisi capitalista ha colpejat principalment sobre la classe obrera, aquests milions d'assalariats/ades, perquè a més d'enviar-los a l'atur, reduir-los els salaris i empitjorar les condicions de treball de manera ostensible (desaparició de la negociació col·lectiva, perduda de drets col·lectius, etc.), han vist com amb els drets laborals els seus drets socials es van pel desguàs; i ho han fet amb la connivència d'uns aparells sindicals corromputs, embolicats en la dinàmica del pacte social, que amb les modificacions legals els ha convertit en veritables "convidats de pedra" d'aquest "pacte".

Els desnonaments, la privatització de la sanitat, l'educació pública, la dependència, les pensions,... són, d'últimes, tan drets laborals com el salari i la jornada, primer perquè la paguen els assalariats/ades amb descomptes en les nomines tots els mesos; són salari diferit, són salari indirecte, o com se'ls vulgui cridar, però són part del salari perquè surten de la nomina mensual.

Així, qualsevol modificació en les condicions de treball afecta als drets socials. Per això, la seva restauració, a hores d'ara de la crisi, quan des de totes les instàncies polítiques i econòmiques se segueix insistint en la reducció de salaris, en la pèrdua de drets laborals, els posa al mateix nivell, en mans dels mateixos subjectes socials, la majoria assalariada; i això solament es pot aconseguir apuntant al cor del sistema.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH