19.152 dependents catalans no apareixen en la base de dades de l'IMSERSO del govern central

|

19.152 dependents catalans no apareixen en la base de dades de l'IMSERSO del govern central

CatalunyaPress.- L'Associació Catalana de Directors de Centres i Servei d'Atenció a la Depedencia Gerontológica (ASCAD) ha introduït un nou paràmetre per mesurar el pols de la dependència a Catalunya: "el limb estadístic del BSiF (Benestar Social i Família)". Gràcies a aquest es calcula la diferència de beneficiaris entre les dades del propi BSiF i les del Sistema d'Informació del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SISAAD), pertanyent al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

"Aquest assumpte", continua l'estudi presentat per l'ASCAD és de "vital importància posat que aquells expedients que no constin a la base informàtica del SISAAD, no poden entrar en la partida econòmica perquè no existeixen per l'IMSERSO".

La xifra que s'extreu en creuar les dades és alarmant: 19.152 persones no apareixen en les dades del SISAAD, per la qual cosa es troben en el que l'ASCAD ha denominat "limb estadístic". Des d'aquesta associació, es critica que és un "problema d'eficàcia" de qui traspassa les dades des del BSiF i encoratgen a "posar-se les piles" perquè, al final, hi ha gent que "acaba sofrint". A més, afegeixen que "no és un simple retard en la transferència d'expedients" sinó que hi ha un "descontrol afegit en la gestió dels mateixos sense relació coherent ni amb pagaments ni amb cap altre paràmetre de referència".

Per això, consideren important recordar que cada comunitat autònoma pot utilitzar el sistema informàtic de l'IMSERSO i bolcar les dades directament al mateix o tenir un sistema informàtic propi independent de l'estatal. En aquest sentit remarquen que, en cas de comptar amb la segona opció, és "obligatori" bolcar mensualment totes les dades per poder "gestionar-los correctament" i denuncien que va ser fa 7 mesos quan van realitzar per primera vegada l'encreuament entre BSiF i IMSERSO i el resultat va ser "descoratjador".

LES PRESTACIONS ECONÒMIQUES VINCULADES

L'ASCAD també ha observat i estudiat el tema de les Prestacions Econòmiques Vinculades (PEVS) i afirmen que està sent un "dret segrestat" als ciutadans a Catalunya i diuen no entendre com encara ningú ha intervingut per "restaurar la legalitat íntegrament i demanar responsabilitats".

En total, asseguren que es tracta de més de 3265 dependents menys atesos, als quals es passa a llista d'espera pública on hauran de "esperar més d'un any en el millor dels casos per ser atesos si sobreviuen". Mentre, denuncien que en el sector hi ha milers de llits lliures a Catalunya per poder atendre'ls "demà".

I, reclamen que s'està "induint conscientment al sofriment" quan tenint el recurs social i el finançament, existeix el dret i no es "concedeix expressament sense base legal per a això".

CADA DIA ES DESATÉN A MÉS DE 20 PERSONES

Finalment, també cuatifican que la xifra de beneficiaris de la dependència a Catalunya ha baixat en 13.266 segons les dades del BSiF des de gener de 2013 fins a setembre de 2014. Això, significa, "desatendre cada dia a més de 20 persones".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH