L'Advocacia de l'Estat demana 60 anys per  a Bárcenas

|

Bárcenas

L'Advocacia de l'Estat, dependent del Ministeri de Justícia, demana 60 anys i vuit mesos de presó per l'extresorer del Partit Popular (PP) Luis Bárcenas i dóna per "acreditada" l'existència d'una "comptabilitat paral·lela o 'caixa B'" en aquesta formació constituïda per fons que no es van declarar a Hisenda.

L'escrit assenyala que Bárcenas s'encarregava de la "gestió", al costat del també extresorer popular' Álvaro Lapuerta, d'una 'caixa B' del PP entre els anys 1990 i 2008, denominada així per "no aparèixer assentats els pagaments que integrarien la mateixa en els llibres comptables, ni declarats a la Hisenda Pública".

Els serveis jurídics de l'Estat, que acusen a 20 persones únicament pels delictes contra la Hisenda Pública i altres connexos (com a falsedat documental i estafa processal en grau de temptativa), assenyala que durant el període en què va ocupar el càrrec de gerent del PP i, "prevalent-se de les funcions que el mateix li atorgava, pogués ser que (Bárcenas) s'apoderés de recursos d'aquesta formació aprofitant l'estructura opaca a la Hisenda Pública o doble comptabilitat creada, al marge de la comptabilitat oficial presentada davant el Tribunal de Comptes".

D'igual forma, entre 2001 i 2002 l'extresorer 'popular' també va procedir a desviar fons, aquesta vegada, "lícits i declarats a la Hisenda Pública, d'entitats en la gestió de les quals podria haver intervingut per a usos propis com el pagament de viatges i serveis turístics organitzats per l'empresa de Francisco Corretja Pasadena Viatges. A més, "a fi d'ocultar l'origen i propietat de les rendes procedents de l'activitat descrita anteriorment i poder aflorar-les desvinculant-les d'aquest origen", Bárcenas va utilitzar, en "connivència" amb la seva esposa, Rosalía Iglesias, diversos procediments de "facturació fictícia i "un entramat financer constituït en entitats bancàries suïsses".

D'igual manera, l'antic responsable de les finances 'populars' va procedir a "aflorar fons en reflectir-los a les corresponents declaracions tributàries com a guanys patrimonials derivades d'operacions de compravenda d'obres d'art", operativa que també va utilitzar Rosalía Iglesias per "aflorar recursos propis".

16 COOPERADORS DEL DELICTE

L'Advocacia de l'Estat dirigeix la seva acusació contra quatre autors dels delictes fiscals: Bárcenas; la seva esposa, Rosalía Iglesias, per la qual demana quatre anys i dos mesos de presó; l'exconseller d'Esports de la Comunitat de Madrid Alberto López Vell, pel qual reclama 11 anys i mig i l'exalcalde de Majadahonda Guillermo Ortega, pel qual sol·licita altres 20 anys.

A més, considera cooperadors necessaris d'aquests delictes a altres 16 persones, entre les quals es troben els presumptes capdavanters de la trama 'Gürtel', Francisco Corretja i Pablo Crespo; els extesoreros del PP Álvaro Lapuerta i Ángel Sanchís; l'exdona de Correa, Carmen Rodríguez Quijano; l'esposa de López Viejo, Teresa Gabarra; i el testaferro de Bárcenas a Suïssa, Iván Yáñez.

Completen la llista d'acusats per l'Advocacia de l'Estat el comptable de la xarxa, José Luis Esquerre; Isabel Jordán, Alicia Mínguez, Javier Nombela, Luis de Miguel, Antonio Villaverde, Jacobo Ortega i Jacobo Gordon.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH