Espanya haurà de defensar aquest dimecres davant Nacions Unides les devolucions en calent a Ceuta i Melilla

|

Desenes d'immigrants, encimbellats en diferents punts de la tanca de Melilla

Espanya se sotmetrà aquest dimecres a l'Examen Periòdic Universal que realitza Nacions Unides per avaluar el grau de compliment dels Drets Humans al seu territori, un control en el qual haurà de defensar la seva política de devolucions sumarias d'immigrants a Ceuta i Melilla a petició tant del Comitè com de diferents països, entre els quals figuren Regne Unit i Noruega.

L'examen, que es realitza en Ginebra i al que s'enfronta Espanya per segona vegada (la primera va ser en 2010) té en compte l'informe que elabora el Govern sobre els Drets Humans a Espanya i els que remeten organitzacions de la societat civil, institucions com l'ACNUR o el Defensor del Poble i els relators especials de l'ONU que hagin visitat l'Estat en el període analitzat.

Els informes remesos a l'ONU reflecteixen la situació fins a principis de 2014, per la qual cosa no aborden la legalització de les devolucions en calenta que empresa en la recta final de l'any mitjançant una disposició addicional al projecte de Llei de Seguretat Ciutadana que modificarà la Llei d'Estrangeria. No obstant això, tant el Comitè de Drets Humans com a diversos països han demanat expressament a Espanya explicacions sobre aquest tema.

És el cas de Noruega, que formula per escrit la següent pregunta: "Podria Espanya explicar la compatibilitat entre la nova Llei de Seguretat Ciutadana i el principi de no devolució, una part consuetudinària del Dret Internacional, i amb l'actual legislació de la Unió Europea?".

Gairebé amb la mateixa redacció està registrada la qüestió que planteja Regne Unit, a la recerca d'una argumentació des d'Espanya que justifiqui "la compatibilitat de la nova llei amb el principi de no devolució, que constitueix una part consuetudinària del Dret Internacional, i amb l'actual legislació de la Unió Europea". Des de República Txeca, pregunten directament al Govern d'Espanya si "considera la possibilitat de revisar el compliment de les lleis d'immigració i les seves propostes de modificació, en particular de les disposicions que permeten devolucions sumarias de migrants i refugiats sense el degut procediment, a la llum del principi de no devolució i la prohibició dels tractes inhumans o degradants".

SOBREOCUPACIÓ A CEUTA I MELILLA

No és l'única pregunta de l'examen sobre aquest assumpte. L'Executiu txec demana a Espanya que expliqui "com va a garantir la seguretat i uns estàndards mínims en les condicions dels centres (d'Estada Temporal d'Immigrants) de Ceuta i Melilla", crònicament superpoblados.

L'informe elaborat pel Govern espanyol, que gens deia de les devolucions en calenta, reconeix que els CETI estan "sobreocupados", exposa que Ceuta i Melilla "estan suportant en els últims mesos una extraordinària pressió migratòria, deguda als assalts massius als perímetres fronterers" i recorda que la Comissió Europea havia compromès 10 milions d'euros en "mesures d'emergència" en aquest sentit.

Amb tot, la Llei de Seguretat Ciutadana no està en l'objectiu només per la modificació de la d'Estrangeria. Regne Unit vol saber "com es va a assegurar el Govern d'Espanya que la nova llei no s'utilitzarà per prevenir o limitar protestes públiques legítimes a través de les seves restriccions sobre on poden produir-se manifestacions i multes per infraccions menors durant les mateixes". Suècia, en la mateixa línia, demana a l'Executiu que argumenti "quines mesures s'han adoptat per assegurar que la nova llei de Seguretat Ciutadana no limita en cap mesura l'exercici del dret a la llibertat de reunió".

VIOLÈNCIA POLICIAL, RESTRICCIÓ SANITÀRIA I ASIL

D'altra banda, Alemanya sol·licita explicacions sobre la falta d'elaboració del Reglament de la Llei d'Asil, que va haver d'entrar en vigor sis mesos després d'aprovada la normativa i que, sis anys després, no ha vist la llum. "A Alemanya li agradaria saber més sobre l'estat actual del procés d'implementació i com el Govern d'Espanya està bregant amb la inseguretat jurídica que resulta de les disposicions que falten", diu la qüestió formulada.

El Govern holandès, a més, s'interessa per les denúncies de violència policial sobre els migrants. "Podran les autoritats assegurar que totes les denúncies de tortura i altres tractes degradants sobre immigrants irregulars són objecte d'una investigació imparcial?", planteja. Així mateix, aborda la situació de l'atenció sanitària a immigrants en situació irregular després que un Reial decret de 2012 els retirés l'accés a la targeta sanitària, i pregunta si les autoritats poden "assegurar" que aquestes persones "tenen accés al sistema de salut sota la legislació espanyola".

Eslovènia aprofundeix en el tema i posa el focus en els menors. Vol que Espanya de compte dels serveis que "encara estan disponibles gratuïtament per als nens sense cobertura sanitària" i que digui si existeix un pressupost nacional per "assegurar que els nens migrants en situació irregular reben serveis bàsics de salut a Espanya".

LES MORTS DE CEUTA I EL MALTRACTAMENT EN ELS CIE

Espanya, la delegació del qual estarà encapçalada pel secretari d'Estat d'Afers exteriors, Ignacio Ybáñez, segons informa l'ONU, no s'enfronta per sorpresa a aquestes qüestions. El passat mes de novembre va rebre un requeriment del Comitè de Drets Humans reclamant més informació a partir dels reportis de la societat civil, les institucions i els relators especials, com el del Comitè de Prevenció de la Tortura. Així, va sol·licitar al Govern per escrit "informació sobre els avanços en la investigació del cas de la mort de 15 immigrants que van morir el 6 de febrer de 2014 a la platja del Tarajal, a Ceuta" i se serveixi de "comentar els informes sobre casos de maltractaments en els CIE i l'ús excessiu de la força per part de les autoritats migratòries".

A més, li va demanar explicacions sobre la informació "que adona d'abusos comesos en el procediment d'expulsió d'estrangers, en particular marroquís des de Ceuta i Melilla, i que moltes de les expulsions ocorregudes no compleixen amb el procediment migratori vigent en l'Estat", sobre "procediments irregulars en l'expulsió de nens no acompanyats" i "les mesures preses per posar fi als controls policials basats en perfils racials i ètnics".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH