El Congrés aprovarà aquest dimecres el Codi Penal que introdueix la presó permanent revisable

|

El Congrés aprovarà aquest dimecres el Codi Penal que introdueix la presó permanent revisable

El Congrés dels Diputats aprovarà aquest dimecres per a la seva remissió al Senat la reforma el Codi Penal que introdueix la presó permanent revisable, redueix les penes de presó per als piquets de les vagues i fixa penes de presó si les donacions il·legals a partits polítics són superiors a 500.000 euros.

El Ple de la Cambra baixa donarà 'llum verda' amb els vots del PP a aquest projecte legislatiu per a la seva remissió al Senat, després que els grups de l'oposició rebutgessin de forma unànime el dictamen de la Comissió de Justícia. De fet, l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) s'ha desvinculat de la votació.

El nou Codi Penal segueix la senda d'altres països europeus per aplicar a Espanya la presó permanent revisable en casos d'excepcional gravetat, com l'homicidi del Rei o el seu hereu, de caps d'Estat estrangers, genocidi, assassinats en sèrie, comesos en el si d'una organització criminal o contra menors de 16 anys o persones especialment vulnerables.

Les penes seran revisades, després del compliment de 25 a 35 anys, per verificar si el pronòstic és favorable a la reinserció social. Els jutges examinaran si ha de mantenir-se la presó cada dos anys d'ofici o a petició del reclús, si ben pugues no donar curs a noves sol·licituds durant un any.

Els grups de l'oposició han denunciat la inseguretat jurídica d'aquesta "cadena perpètua encoberta" puix que el reclús no sap quan sortirà de presó. No obstant això, el projecte legislatiu descarta "tot dubte d'inhumanidad en garantir un horitzó de llibertat".

PENES DE CORRUPCIÓ

El Codi Penal dificulta a més l'accés la llibertat condicional als corruptes que no hagin reparat el dany causat, fixa en 500.000 euros la quantia per imposar presó per finançament il·legal -tret que sigui estranger que serà de 100.000- i manté el límit de 120.000 euros per parlar de frau fiscal.

El text amplia el comís perquè els jutges puguin ordenar la intervenció de béns del condemnat procedents d'altres activitats delictives sempre que existeixin indicis de la seva procedència il·lícita, com pot ser la desproporció entre el patrimoni i el seu mitjà de vida o el recurs de paradisos fiscals o empreses interposades.

A més, es regula l'Oficina de Recuperació i Gestió d'actius procedents del delicte i es redueix la pena de presó a els qui dificulten o impedeixen l'exercici de vaga i als piquets que, no obstant això, seguiran tenint càstigs més durs quan actuïn amb violència.

La norma modifica la Llei de l'Indult perquè un alt càrrec del Ministeri de Justícia comparegui sobre aquests expedients cada sis mesos. A més, suprimeix el Llibre III relatiu a les faltes, per convertir-les en delictes lleus o sancions administratives.

D'altra banda, es manté la idea de fixar el consentiment sexual en 16 anys i s'augmenta la persecució del maltractament, abandó i explotació sexual d'animals. Es multa a els qui maltractin "cruelment" a animals en baralles de galls o gossos, encara que no als organitzadors d'aquests combats.

Es tipifiquen nous delictes com el matrimoni forçat, la fustigació, la divulgació no autoritzada d'imatges o enregistraments íntims obtinguts amb l'anuència de la persona afectada o la manipulació dels dispositius de control que serveixen per vigilar el compliment de les penes. També es traslladen decisions europees sobre pornografia infantil, explotació sexual de menors, tracta d'éssers humans o immigració il·legal.

EXPULSIÓ D'EUROPEUS

Excepcionalment, un europeu podrà ser expulsat si representa una amenaça greu per a l'ordre públic o la seguretat pública, per la qual cosa la pena de presó serà substituïda per l'expulsió del territori nacional.

A més, s'agreugen les penes de delictes de furt i robatori per augmentar la persecució de multirreincidentes, butrones, alunizajes o robatori de cable de coure o subministrament elèctric.

Quant a la llibertat condicional, aquesta no computarà com a temps de compliment de condemna però la seva concessió determinarà la suspensió de l'execució de la resta de la pena. Si durant aquest temps no reincideix, es declarés extingida la pena pendent però si incompleix les condicions, la llibertat sera revocada i haurà de complir la pena que li restava.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH