L'OTI adverteix que l'atur seguirà creixent els propers 5 anys

|

L'OTI adverteix que l'atur seguirà creixent els propers 5 anys

La taxa d'atur a Espanya baixarà de manera gradual durant els propers cinc anys, però continuarà sent una de les més elevades entre les economies desenvolupades durant la presenta dècada, ja que superarà el 21% almenys fins a 2019, para quan l'Organització Internacional del Treball (OIT) preveu que la desocupació aconsegueixi el 21,49%, enfront del 23,6% benvolgut per 2015.

En concret, la institució internacional pronostica que la taxa de desocupació a Espanya baixarà des del 23,6% benvolgut per 2015 al 22,8% en 2016, situant-se en el 22,16% un any després i en el 21,82% en 2017, mentre que en 2019 la taxa d'atur a Espanya seria del 21,49%.

De confirmar-se les expectatives de l'OIT, l'economia espanyola compliria una dècada completa amb la desocupació per sobre del 20%, ja que en 2010 la taxa d'atur al país ja es va situar en el 20,23%, enfront del 8,4% registrat en 2007, any en el qual van començar les dificultats en el sector hipotecari i financer que van desembocar en una crisi global.

D'altra banda, l'OIT afegeix que les retallades salarials en països com Espanya poden haver contribuït a reduir els diferencials en competitivitat de costos en el si de la zona euro, on s'aprecia una relativa convergència dels costos laborals unitaris.

"No obstant això, això no sempre s'ha traduït en una millorança de la competitivitat externa i una recol·locació interna cap als sectors més productius", indica la institució.

De fet, l'OIT assenyala que a Espanya, on les exportacions s'han recuperat, el creixement de les empreses s'enfronta a dificultats relacionades amb la debilitat de la demanda domèstica, les restriccions en la concessió de crèdit i l'estricta regulació dels mercats de productes.

VUIT MILIONS MÉS D'ATURATS EN EL MUNDO FINS A 2019

A nivell global, l'OIT adverteix que les perspectives laborals al món empitjoraran durant els propers cinc anys, fins al punt que l'atur augmentarà en tres milions de persones en 2015 i en vuit milions entre 2016 i 2019, la qual cosa situarà el total d'aturats al món en uns 212 milions en 2019, enfront dels 201 milions que hi havia en 2014.

Així ho reflecteix l'Organització Internacional del Treball (OIT) en el seu últim informe sobre 'Perspectives Laborals i Socials al Món', en el qual adverteix que recuperar els nivells d'atur i subempleo anteriors a la crisi serà una "àrdua tasca".

De fet, el nombre d'aturats actual (201 milions en 2014) supera en 31 milions la xifra registrada abans de l'esclat de la crisi global, que ha provocat la destrucció de 61 milions d'ocupacions fins a 2014.

L'OIT calcula que, comptant amb les persones que s'incorporaran al mercat laboral durant els propers cinc anys, es necessitaran crear 280 milions de noves ocupacions fins a 2019 per suplir la bretxa d'ocupació generada amb la crisi.

L'organització avisa a més de que els joves continuen veient-se afectats per l'atur "de manera desproporcionada". Així, en 2014, prop de 74 milions de persones d'entre 15 i 24 anys buscaven treball, triplicant la taxa d'atur juvenil la dels adults.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH