El Congrés aprova aquest dimarts el contingut del seu Portal de Transparència: Despeses al detall, béns i contractes menors

|

El Congrés aprova aquest dijous de forma definitiva la reforma fiscal

El Congrés dels Diputats debatrà aquest dimarts sobre la seva adaptació a la Llei de Transparència, que ja porta en vigor més d'un mes, i aprovarà els continguts que tindrà el nou Portal de Transparència entre els quals destaquen els béns de la Càmera, inclosos els seus cotxes oficials; els pressupostos al detall, els contractes menors i convenis subscrits per la institució i les retribucions dels alts funcionaris que presten els seus serveis a la seu de la sobirania nacional.

La decisió sobre la informació que es farà pública en breu, quan es llanci el nou portal, correspon a la Taula del Congrés, on només tenen representació PP, PSOE i CiU. Però abans que l'òrgan de govern de la Càmera tanqui l'assumpte, el tema es debatrà en la Junta de Portaveus, on grups com UPyD i l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) podran defensar les seves propostes, més ambicioses que les inicialment plantejades pels serveis jurídics del Congrés.

També el PSOE va demanar anar més enllà de l'esborrany elaborat per la Secretaria General del Congrés per donar a conèixer, per exemple, les retribucions dels alts funcionaris de la Càmera, és a dir, aquells que exerceixen com a directors de departament, i fer constar el règim d'incompatibilitats dels lletrats.

Fonts parlamentàries han avançat que finalment aquestes dades podran consultar-se també la web del Congrés i que, per contra, es rebutjaran les demandes d'UPyD i IU-ICV-CHA per publicar al portal les nòmines de les seves senyories o les seves agendes.

EXECUCIÓ PRESSUPOSTÀRIA

L'esborrany dels serveis jurídics que va a servir de base per dotar de contingut al nou portal, al que va tenir accés Europa Press, planteja que al règim econòmic i social dels diputats i els concursos que convoca el Congrés que ja es poden consultar en 'www.congreso.es', se sumeixen diverses novetats amb informació econòmica, pressupostària i contractual. Per exemple, es donaran a conèixer de forma detallada els Pressupostos de la Càmera i la seva execució pressupostària, tant de 2014 com de 2015 (actualment només es té accés a un informe sobre el compliment dels comptes de 2012 i 2013).

Respecte als contractes que adjudica el Congrés per a l'adquisició de diferents serveis a més dels plecs de losconcursos i el valor de la licitació, que ja són públics, la intenció és informar de la planificació contractual general de la Càmera, dels convenis futurs i que ja estan en vigor, i oferir també una relació dels denominats contractes menors (obres de menys de 50.000 euros o serveis per sota de 18.000 euros). La proposta dels serveis jurídics inclou, així mateix, la publicació dels béns immobles, mobles i dels drets de la Càmera, destacant, dins d'aquests últims el patrimoni històric-artístic, el bibliogràfic i documental i els elements de transport.

CONSULTES CIUTADANES

També es recolliran dades sobre els viatges de les seves senyories, conforme a l'acord aconseguit pels grups el passat mes de desembre, i sobre la documentació complementària de les iniciatives legislatives. Igualment, hi haurà major informació sobre les funcions del Congrés, un organigrama detallat de l'administració parlamentària i el règim econòmic i d'incompatibilitats del personal de la Càmera.

El futur Portal de la Transparència, els continguts de la qual seran supervisats per la Taula del Congrés, s'encarregarà de la denominada 'publicitat activa' de la institució, però els ciutadans també podran dirigir-se a la Càmera per fer consultes específiques. Això sí, l'informe ja avisa que seran inadmeses les peticions que incloguin "expressions indecorosas contra persones o institucions, així com mers judicis de valor o opinions".

LÍMITS Al DRET D'ACCÉS

El Congrés tindrà un mes de termini per respondre als ciutadans si concedeix o denega la informació sol·licitada que podrà ampliar-se a dos mesos si aquesta és molt extensa o complexa. Si no es rep contestació en el termini màxim fixat, el sol·licitant haurà d'entendre que la seva petició ha estat desestimada.

L'accés a la informació serà gratuït, si bé "l'expedició de còpies o la trasposició de la informació a un format diferent a l'original podrà donar lloc a l'exigència d'exaccions", segons consta en l'informe, obrint la porta a pagaments en casos concrets.

El document també detalla, seguint l'esquema fixat en la pròpia Llei de Transparència, que el dret d'accés a la informació sobre l'activitat de la Càmera podrà ser limitat quan suposi un perjudici per a la seguretat nacional, la defensa, les relacions exteriors, la seguretat pública, els interessos econòmics i comercials, la política econòmica i monetària, o la protecció del medi ambient.

UNA COMISSIÓ ESPECÍFICA

A més, es crearà una Comissió d'accés a la informació pública que s'encarregarà d'assessorar a la Taula en matèria de transparència proposant-li directrius o guies de bones pràctiques, de conèixer l'estat de la tramitació de les sol·licituds ciutadanes i de fer un informe anual d'activitats en aquest terreny.

Aquesta comissió estarà presidida per un dels vicepresidents del Congrés i explicarà entre els seus membres amb un dels secretaris de l'òrgan de govern, amb el secretari general de la Càmera, el director de comunicació, el de documentació, biblioteca i arxiu i un funcionari responsable de la unitat que gestioni els continguts del portal.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH