El Govern haurà d'indemnitzar per no escolaritzar en castellà

|

El Govern haurà d'indemnitzar per no escolaritzar en castellà

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a la Generalitat a indemnitzar amb 3.000 euros a una família per no escolaritzar en castellà a la seva filla.

La petita estudiava P4 i P5 en els cursos 2008-2009 i 2009-2010 en el col·legi concertat Cor-Corazonistas de Barcelona.

El tribunal imposa una indemnització de 7,36 euros per cada hora de classe que la nena no va rebre en castellà perquè veu raonable "la concreció dels danys i perjudicis" reclamats per la família en el procés judicial per dany emergent i moral, ha avançat aquest dilluns 'El Mundo'.

La família va demanar en 2008 "l'ensenyament en la seva llengua habitual, el castellà, o almenys en ambdues llengües -castellà i català-, en idèntica proporció", al que el departament va respondre amb atenció individualitzada a aquesta alumna, si ben els pares no ho van trobar suficient i van portar el cas als tribunals al juliol de 2009.

El TSJC va fallar a favor de la família recurrent en dictar que "el castellà s'utilitzi també com a llengua vehicular" i va instar a la Generalitat a prendre mesures per aplicar la sentència, i el Tribunal Suprem va respondre també al seu favor en els recursos de cassació presentats per ambdues parts.

El tribunal català ha constatat que l'administració va indicar a l'escola que havia d'implantar la immersió lingüística en català en P4, i constata que aquesta va ser la llengua majoritària utilitzada en els dos cursos, a excepció de dues hores del total de 25 lectives -l'hora del conte i natació-.

Sosté que el castellà hauria d'haver tingut una "presència adequada" també com vehicular per al conjunt dels alumnes de la classe i el curs, la qual cosa argumenta amb la Reforma de l'Estatut d'Autonomia de 2006 i la sentència del Tribunal Constitucional (TC) de 2010.

"L'administració demandada no va prestar el servei públic educatiu en les condicions previstes legalment", sosté el tribunal.

ELS PARES DEMANAVEN 4.258 EUROS

Davant la impossibilitat material de complir la sentència en els cursos P4 i P5, els pares han sol·licitat una indemnització de 4.258 euros corresponents "al servei omès, el retard en l'aprenentatge i el sobresforç innecessari" que va fer l'alumna, dels quals finalment el TSJC ha quantificat en 3.000 euros.

Ensenyament ha avançat que recorrerà la sentència perquè és "un cas singular", ja que altres resolucions sobre indemnitzacions han estat rebutjades pel TSJC.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH