L'Ajuntament de Barcelona portarà a Fiscalia els fets que narra 'Ciutat Morta'

|

L'Ajuntament de Barcelona portarà a Fiscalia els fets que narra 'Ciutat Morta'

El tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Joaquim Forn, ha anunciat aquest dilluns que l'Ajuntament portarà a la Fiscalia el documental 'Ciutat Morta', que narra les presumptes tortures de cossos policials a detinguts després del desallotjament d'una festa en un teatre 'okupado' en el que un agent va acabar ferit de gravetat.

En roda de premsa, Forn ha explicat que portaran al fiscal qualsevol prova que puguin tenir sobre els fets del 4 de febrer en el Palau Alòs del carrer Sant Pere més Alt, i a més, a petició de l'alcalde Xavier Trias, enviaran un escrit al Ministeri Fiscal que inclourà el documental perquè ho revisin i reobrin el cas si veuen en ell noves proves.

"El que em preocuparia és que des de l'Ajuntament o des de la Guàrdia Urbana s'amaguessin coses. Tot el contrari: transparència absoluta", ha explicat el tinent d'alcalde.

Forn ha recordat que molts dels fets constatats en el documental ja han estat jutjats i sentenciats, encara que considera que sí hi ha testimoniatges que la Fiscalia hauria d'estudiar com a element nou i dirimir si suposen una prova que mereixi la reobertura del cas.

En concret, ha al·ludit al testimoniatge de l'advocat Jaume Asens, que afirma en la cinta que una persona es va inculpar d'haver llançat l'objecte que va impactar contra l'agent des de l'edifici, mentre que els detinguts van ser interceptats al carrer en el moment dels fets.

"Creiem que amb el documental es poden obrir noves proves, però això l'ha de valorar la Fiscalia", ha dit, i ha recordat que els fets corresponen al mandat de l'alcalde socialista Joan Clos.

"PROVES, NO SUPOSICIONS"

El tinent d'alcalde ha informat que paral·lelament hi haurà una investigació interna des de l'Ajuntament i la Guàrdia Urbana, perquè "té els mitjans i els serveis jurídics per fer-ho i perquè la transparència és fonamental en el cos".

"Si alguna cosa no s'ha fet bé, no tenim problemes per investigar-ho, però cal basar-se en proves, no en suposicions", segons ell, i ha destacat el gran treball del cos per garantir la convivència i la seguretat.

Amb tot, reconeix que "en un cos de 3.000 persones sempre pot haver-hi algun amb aquestes tendències, però a l'Ajuntament no li tremola la mà a l'hora d'apartar-los", ha dit, i ha recordat casos en què s'ha jutjat i condemnat a agents per tortures.

DOS URBANS QUE VAN ATESTAR

És el cas dels dos urbans que apareixen en el documental que van atestar contra els detinguts afirmant que eren ells els que havia comès l'agressió -són agents condemnats anys després en un altre cas per tortura i fals testimoniatge, i als quals els va ser concedida una invalidesa del 100%, quan encara no tenien 40 anys-.

En preguntar-se-li per aquests dos agents, Forn ha recordat que és l'Institut de la Seguretat Social qui avalua i determina si concedeix la invalidesa, i que l'Ajuntament no està pagant pensions, que les fa efectives l'Institut Català d'Invalidesa.

També a preguntes dels periodistes, Forn ha dit desconèixer si Guàrdia Urbana o Ajuntament van enviar un informe favorable al fet que els concedissin la invalidesa.

"S'estudiarà tot el cas de principi a fi. Des de l'Ajuntament de Barcelona tenim recursos serveis jurídics. Però insisteixo que algunes de les coses que surten en el documental ja han estat jutjades", ha assegurat.

En plantejar-se-li per què l'Ajuntament no ha portat abans a Fiscalia el documental -que no és recent-, Forn ho ha justificat perquè ell no ho havia vist fins al diumenge -es va emetre el dissabte en TVC-.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH