Els comptes de Barcelona

Manuel Fernando González

Els escrivia la mateixa nit en què es va signar l'acord Mes-Junqueras que la clau de l'assumpte plebiscitari s'anava a dilucidar a Barcelona. I així estem després d'escoltar aquest cap de setmana a Trias i a Bosch. Tots dos, tenen clar, que en campanya, cal diferenciar els projectes i no ressaltar la ruta comú. Això vindrà després, quan els barcelonins hagin votat. L'alcalde, fins i tot ho diu més alt i clar, parlant de possibles pactes post-electorals, amb o sense Esquerra, amb altres formacions polítiques.

Els escrivia la mateixa nit en què es va signar l'acord Mes-Junqueras que la clau de l'assumpte plebiscitari s'anava a dilucidar a Barcelona. I així estem després d'escoltar aquest cap de setmana a Trias i a Bosch. Tots dos, tenen clar, que en campanya, cal diferenciar els projectes i no ressaltar la ruta comú. Això vindrà després, quan els barcelonins hagin votat. L'alcalde, fins i tot ho diu més alt i clar, parlant de possibles pactes post-electorals, amb o sense Esquerra, amb altres formacions polítiques. Què els sembla? No els estan dient aquests candidats als barcelonins que els votin per dirigir l'Ajuntament que ells després faran una altra cosa? És que el famós pacte que va costar tants esforços als seus protagonistes conté clàusules secretes, amb alguna que una altra excepció que no han de conèixer els electors?

Barcelona és la pedra filosofal de tot el projecte independentista, pel lideratge de la qual es barallen el President de la Generalitat i el líder d'ERC i això, és una veritat que gairebé ningú discuteix. Si un dels seus candidats guanya i després pot governar a la capital de Catalunya, el seu Cap polític farà un pas de gegant per asseure's en el pont de comandament de la plaça de Sant Jaume. Per això, és tan important utilitzar les mitges paraules en el llenguatge electoral perquè els barcelonins es creguen que Bosch i Trias cuidaran la seva ciutat i seran uns bons alcaldes, preocupant-se, gairebé en exclusiva, que Barcelona millori en tots els sentits i els seus habitants visquin en la metròpoli que sempre han somiat: ordenada, neta, multicultural i pionera en gairebé tot. S'aconseguirà tot això dedicant la major part del temps i dels recursos a l'ideari independentista que propugnen dos partits polítics? Exigiran amb fermesa i contundència els dos candidats que la Generalitat li retorni a les arques municipals tot la millonada que li deu?

Són preguntes senzilles que veurem aparèixer en més d'una ocasió durant tota la campanya, ja que hi ha altres formacions polítiques que les van a posar damunt de la taula, legitimades, o perquè diverses vegades van ser govern i van deixar la tresoreria sanejada de la qual ha tirat a mans plenes l'alcalde Trias, o bé perquè el que venja, si no és de la corda de Convergència o Esquerra va a haver d'afrontar el problema amb tota cruesa, i això per a, per exemple Guanyem, Podem o Partit Popular, que va ser el primer partit polític a denunciar el del deute de la Generalitat... són paraules majors.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH