El 2014, l'any més calorós des de que es tenen registres 

|

El 2014, l'any més càlid des de que es tenen registres

L'any 2014 ha estat confirmat com el més càlid per a la Terra des de 1880, d'acord amb sengles anàlisis de la NASA i l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA).

La temperatura mitjana mundial global (sumant terra i mar) va ser de 0,69 graus celsius per sobre de la mitjana del segle 20. Est va ser el més alt entre tots els 135 anys en l'expedient 1880-2014, superant els registres anteriors de 2005 i 2010 en 0,04 graus.

El record de calor es va estendre a tot el món, des de l'Extrem Orient de Rússia a l'oest d'Alaska, l'oest d'Estats Units, parts de l'interior d'Amèrica del Sud, la major part d'Europa, el nord d'Àfrica, parts de l'est i l'oest d'Austràlia costanera, gran part del nord-est del Pacífic al voltant el Golf d'Alaska, el Pacífic equatorial occidental, grans franges de l'Atlàntic nord-oest i sud-est, la major part del mar de Noruega i parts del centre fins al sud de l'Oceà Índic.

NOU DELS DEU ANYS MÉS CÀLIDS, DES DE 2000

Els deu anys més càlids en el registre instrumental, amb l'excepció de 1998, s'han produït des de l'any 2000. Aquesta tendència continua l'escalfament a llarg termini del planeta, segons una anàlisi dels mesuraments de temperatura en superfície realitzat pels científics en l'Institut d'Estudis Espacials Goddard de la NASA (GISS) a Nova York.

En una anàlisi independent de les dades en brut, també divulgat el divendres, científics de la NOAA també van trobar que 2014 ha estat el més càlid registrat.

"La NASA està a l'avantguarda de la investigació científica de la dinàmica del clima de la Terra a escala global", va dir John Grunsfeld, administrador associat del Directori de Missions Científiques de la NASA a Washington. "La tendència a l'escalfament a llarg termini observat i el rànquing de 2014 com l'any més calorós registrat reforça la importància per a la NASA d'estudiar la Terra com un sistema complet, i en particular d'entendre el paper i l'impacte de l'activitat humana".

Des de 1880, la temperatura mitjana de la superfície de la Terra s'ha escalfat uns 0,8 graus Celsius, una tendència que està impulsadoa en gran mesura per l'augment del diòxid de carboni i altres emissions humanes en l'atmosfera del planeta. La major part de l'escalfament s'ha produït en les últimes tres dècades.

"Est és l'últim d'una sèrie d'anys càlids, en una sèrie de dècades càlides. Mentre el rànquing d'anys individuals pot veure's afectat pels patrons climàtics caòtiques, les tendències a llarg termini són atribuïbles a factors de canvi climàtic que en aquest moment estan dominats per les emissions humanes de gasos d'efecte hivernacle", va dir el director del GISS Gavin Schmidt.

Mentre que 2014 les temperatures segueixen la tendència a l'escalfament a llarg termini del planeta, els científics encara esperen veure d'any a any les fluctuacions en la temperatura mitjana global causada per fenòmens com El Nen o La Nena. Es creu que aquests fenòmens calent o fred del Pacífic tropical, han exercit un paper en l'aplanamiento de la tendència a l'escalfament a llarg termini en els últims 15 anys. No obstant això, la calidesa de 2014 es va produir durant un any neutral del Nen.

Les diferències regionals en la temperatura es veuen més fortament afectades per la dinàmica del temps que la mitjana mundial. Per exemple, en els EUA en 2014, parts del Mitjà Oest i la Costa Aquest van anar inusualment fredes, mentre que Alaska i tres estats de l'oest - Califòrnia, Arizona i Nevada - van experimentar el seu any més càlid de la història, segons la NOAA.

L'anàlisi del GISS incorpora mesures de la temperatura de superfície de 6.300 estacions meteorològiques, boies de temperatura de la superfície del mar, i mesuraments de temperatura de les estacions d'investigació antàrtica. Aquestes dades en brut s'analitzen utilitzant un algorisme que té en compte la variada distància entre les estacions de temperatura a tot el món i els efectes d'illa de calor urbana que podrien esbiaixar el càlcul. El resultat és una estimació de la diferència de temperatura mitjana global d'un període de referència de 1951-1980.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH