27S: una oportunitat per canviar-ho tot

Joan Mena

Mas ha convocat les terceres eleccions catalanes en cinc anys per al proper 27 de setembre de 2015. Si no acaba modificant aquesta data, recordem que el president de la Generalitat és especialista en fer canvis d'última hora en funció dels seus interessos electorals (va canviar una consulta amb garanties democràtiques per un procés de participació), el 27S pot ser una oportunitat per construir l'urgent canvi d'hegemonia que necessita Catalunya.

Artur Mas ha convocat les terceres eleccions catalanes en cinc anys per al proper 27 de setembre de 2015. Si no acaba modificant aquesta data, recordem que el president de la Generalitat és especialista en fer canvis d'última hora en funció dels seus interessos electorals (va canviar una consulta amb garanties democràtiques per un procés de participació), el 27S pot ser una oportunitat per construir l'urgent canvi d'hegemonia que necessita Catalunya. No deixarem que Mas ens enredi: hem de poder votar sobre la independència en un referèndum amb garanties, però unes eleccions són per canviar governs, canviar polítiques i decidir-ho tot.

Mas, i CiU, tindran la temptació de voler convertir les eleccions en un plebiscit sobre la independència amb l'únic objectiu de no haver de retre comptes ni sobre les fracassades polítiques socioeconòmiques del govern de la Generalitat ni dels casos de corrupció indignes que afecten la federació nacionalista. Des de 2010, l'any en què Mas esdevé president, Catalunya s'ha convertit en el segon país d'Europa amb més desigualtats, només per darrera de Letònia; ha iniciat un procés de privatització (ATLL o TABASA) que blinda els privilegis dels amics del poder; pretén segregar la sanitat pública (amb la parcel·lació de l'ICS a Lleida o Tarragona); ha desmantellat l'educació pública fins a fer-la subsidiària de la privada i hem passat a la segona divisió europea en polítiques industrials.

Juntament a aquest creixement de les desigualtats, la corrupció ha afectat els ciments del projecte nacionalista de CiU, amb processos com el Cas Pujol, el Cas Palau, el Cas ITV... i així podríem continuar fins a l'embargament de la seu de CDC. En definitiva, un govern que ja ha demostrat de què és capaç, quines són les seves prioritats i amb què vol tapar les seves misèries polítiques i les seves polítiques miserables.

Per desgràcia, ERC, acceptant la renovació de l'acord de govern imposat per CiU que ens portarà per segona vegada consecutiva els pressupostos més antisocials del país, renuncia a voler construir una alternativa d'esquerres a Catalunya. Des d'ICV-EUiA treballarem activament per bastir aquesta candidatura unitària de les esquerres que, a l'estil de Syriza a Grècia, retorni la il·lusió a la classe treballadora i demostri que un altre tipus de polítiques són possibles si hi ha una majoria social organitzada que planti cara als poderosos. Cal Guanyar Catalunya des d'un pol d'esquerres que configuri un nou espai, perquè aquesta és la única forma d'aconseguir el canvi en les polítiques socioeconòmiques del govern de la Generalitat, la lluita activa contra la corrupció i el necessari referèndum amb garanties democràtiques sobre el futur polític del nostre país que encara resta pendent. Un nou espai polític amb les esquerres rupturistes, el sindicalisme de classe, els moviments socials i l'activisme organitzat.


Però les eleccions catalanes no venen soles. El 2015 ens ha de servir per guanyar-ho tot: a nivell local, nacional i estatal. Cal construir candidatures unitàries i rupturistes al màxim de localitats possibles com a primera trinxera institucional de la lluita. Les eleccions municipals han de ser el primer esglaó per guanyar l'hegemonia política i social al nostre país. Seguidament, les catalanes han de servir per consolidar aquest canvi hegemònic i empoderar els i les treballadores. I, finalment, les eleccions generals també són una oportunitat per fer fora la màfia corrupta del Partit Popular i per construir els fonaments de la convivència política entre els diferents pobles d'Espanya, basada en el dret a l'autodeterminació com a clàusula contractual irrenunciable.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH