Qui menteix en l'ús dels fons per al foment de l'ocupació a Andalusia?

|

Qui menteix en l'ús dels fons per al foment de l'ocupació a Andalusia?

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, ha xifrat en un 78 per cent l'execució actual dels fons europeus, mentre que el president del Partit Popular d'Andalusia, Juan Manuel Moreno, ha posat en dubte aquesta dada advertint que "molts" d'aquests fons que haurien d'estar destinat a Andalusia "es perden pel camí amb els escàndols, la corrupció i el frau del PSOE Andalusia". Pel que sembla, la Junta no ha justificat el 70 per cent de les ajudes per a polítiques actives d'ocupació concedides pel Govern central el que es tradueix en una pèrdua de 227 milions, segons els populars.

El Govern central va abonar a Andalusia 37,47 milions dels fons per a polítiques d'ocupació de 2014. Aquestes quantitats efectivament pagades són després del descompte d'un romanent de 314 milions d'euros per les quantitats no utilitzades en l'exercici anterior. Segons els populars, el Govern andalús sols ha acreditat la despesa del 24 per cent dels diners que va rebre de l'Estat en 2013 per crear ocupació.

Andalusia va ser la comunitat que més fons va rebre del Govern per a polítiques actives d'ocupació en 2013 i que mentre la resta de comunitats sí han acreditat el 90 per cent dels fons rebuts.

Andalusia solament justifica un 24% dels fons rebuts pel Govern per crear ocupació en 2013 mentre el seu mercat de treball no millora al mateix ritme en el qual ho fa la resta d'Espanya. És l'única en la qual no va descendir l'atur juvenil. L'increment de l'atur entre els joves en els serveis públics d'ocupació en 2014 en la comunitat va ser gairebé d'un punt, la qual cosa contrasta amb les caigudes del 21,6% registrades a Galícia, el 13,8% a Aragó o el 12,7% a Cantàbria, per posar alguns exemples. Els menors increments es van donar a Astúries (2,7%), País Basc (2,8%) i La Rioja (2,8%). I la mitjana de caiguda a Espanya va ser del 6,1%.

Des que va començar la crisi, Andalusia ha vist créixer la seva taxa d'atur juvenil en més de 20 punts. Del 38,19% registrat a la fi de l'any 2008 s'ha mogut fins al 62% actual. A això se sumeixi, com va informar dijous passat ABC, el mal ús de les ajudes públiques destinades a polítiques actives d'ocupació a Andalusia que li ha fet perdre en un any el 70% dels recursos que obtenia. Dels 265 milions assignats l'any passat, el Ministeri d'Ocupació tan solament li ha pagat 37,4 milions. És a dir, 227 menys.

Fonts de la Conselleria d'Economia, Innovació, Ciència i Ocupació argumenten, en el seu descàrrec, que el Ministeri d'Ocupació traspassa aquests fons amb molt retard. Posen com a exemple que el 5 de gener passat van rebre els recursos per a polítiques actives (els 37,4 milions als quals al·ludeix l'informe) corresponent a l'any 2014 i que la Llei d'Estabilitat Pressupostària «prohibeix comprometre despeses mentre no hi hagi ingressos». Però la resta de les comunitats sí ho ha fet. L'execució mitjana a Espanya, amb excepció d'Andalusia, va ser del 91,66% dels fons assignats en 2013.

Mentre, des del govern andalús, liderat pels socialistes, s'assegura que en el període 1994-1999 l'execució va ser del 113 per cent i en el marc 2000-2006 es va superar el 130 per cent sobre els crèdits inicials concedits, respectivament, critiquen que el Govern central va deixar d'invertir a Andalusia 4.173 milions d'euros i només ha destinat 3.484 milions; és a dir, que hi ha un dèficit d'inversió de gairebé 700 milions d'euros en 2013.

Per la seva banda, des del PP s'apunta que Andalusia ha rebut més de 80.000 milions de fons europeus lamentant que la comunitat no hagi escalat posicions i segueixi sent el vagó de cua i la comunitat amb el major índex d'atur de tota Europa.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH