Extremadura recull en una llei "històrica" el finançament del canvi de sexe i la reproducció assistida en lesbianes

|

monago

La futura Llei d'Igualtat Social i contra la Discriminació de Lesbianes, Gais, Bisexuales, Transgéneros, Transexuales i Intersexuales recollirà entre els seus preceptes un protocol de transsexualitat que garanteix el finançament per part de la sanitat pública tot el procés de canvi de sexe, així com el dret de les lesbianes a ser mares utilitzant tècniques de reproducció assistida.

El projecte d'aquesta Llei ha estat registrat al Parlament regional, i s'espera que, després de la seva tramitació parlamentària, estigui definitivament aprovada abans que acabi la legislatura el proper mes de maig, donant així compliment a una reivindicació "històrica" del col·lectiu en els últims 20 anys.


La consellera d'Ocupació, Dona i Polítiques Socials, María dels Ángeles Muñoz, acompanyada pels responsables de la Fundació Triangle, José María Núñez, i d'Extremadura Entiende, Marisa González, ha presentat posteriorment en roda de premsa els detalls de la nova Llei. Així, a més de recollir les reivindicacions del col·lectiu, els seus representants consideren que es convertirà en la norma de protecció social més avançada de tot el país en matèria d'igualtat i de no discriminació per raó d'orientació sexual o d'identitat de gènere.


En aquest sentit, Muñoz ha detallat que la norma contempla, a més, mesures de protecció contra la violència intragénero, que per primera vegada es reconeix, i que inclou les mateixes ajudes econòmiques que ja perceben les víctimes de la violència de gènere en parelles heterosexuals, amb la finalitat de propiciar la seva independència econòmica.


La Llei també recull la creació d'un Observatori de lluita contra homofòbia i la transfobia, protocols policials, formació dels empleats públics (sanitaris, educadors, funcionaris, etc) per evitar la discriminació de membres del col·lectiu en la seva relació amb l'administració, i fins i tot estableix un règim d'infraccions i sancions contra la discriminació que contempla multes econòmiques per un import màxim de 45.000 euros.


Segons ha explicat el representant de la Fundació Triangle, José María Núñez, la llei és "històrica" mentre que reconeix el dret a la "igualtat plena i efectiva" i a la no discriminació de cap ciutadà per raó de la seva orientació sexual o de la seva identitat de gènere. Així mateix, i després d'assenyalar que recull "el 99 per cent" de les reivindicacions del col·lectiu, ha apuntat que és la llei "avançada del país", superant a les de Catalunya i Andalusia, a causa del nivell de reconeixement de drets. Nuñez ha explicat que si ben algunes d'aquestes prestacions, com és la reproducció assistida en mares lesbianes, o el protocol sanitari per dur a terme el canvi de sexe ja es venien prestant gratuïtament per la sanitat extremenya, ara està reconegut per llei com un dret.


La consellera extremenya també ha qualificat de "històrica" aquesta llei per incorporar les demandes d'un col·lectiu que portava "tant temps esperant que l'Administració donés resposta a la necessitat de protecció dels seus drets, a la igualtat i a la no discriminació".


ATENCIÓ PÚBLICA SANITÀRIA


Sobre les mesures referides a l'àmbit de la Salut, ha explicat que s'estableix un protocol de transsexualitat que va a garantir que "totes les persones transexuales tinguin l'atenció necessària per poder fer realitat aquesta necessitat d'identificar el seu cos amb el gènere sentit", tot això amb finançament públic, a càrrec del Servei Extremeny de Salut.


Així mateix, es donarà compliment al compromís adquirit en aquest sentit pel president extremeny, José Antonio Monago en relació a no discriminar a les lesbianes als programes de reproducció assistida, com així ha ocorregut a nivell nacional. I també es donarà farà efectiu el compromís d'establir mesures de protecció a les víctimes de la violència, ja sigui física o psicològica, a càrrec de les seves parelles, sense importar el gènere.


Núñez ha destacat així mateix que es defineix l'assetjament a Lesbianes, Gais, Bisexuales, Transgéneros, Transexuales i Intersexuales com un "delicte d'odi", i que, entre altres qüestions, contempla la presentació de l'Administració com a acusació en un procés jurídic contra l'agressor i l'acompanyament a la víctima amb mesures de suport jurídic, social i econòmic, així com protegeix també als seus familiars.


Quant a les sancions econòmiques reflectides, la consellera ha assenyalat que s'estipularan en 'lleus' de fins a 3.000 euros, 'greus' de fins a 20.000, i 'molt greus', amb un màxim de 45.000 euros. No obstant això, ha indicat fins que finalitzi el tràmit parlamentari, en el qual s'espera rebre les aportacions de grups polítics i col·lectius socials, no es detallaran les accions discriminatòries susceptibles d'aquestes sancions.


HOMENATGE Als que ES VAN MARXAR


D'altra banda, José María Núñez ha apuntat que aquesta llei és també un "homenatge" a totes aquelles persones que per motius de la seva orientació sexual o la seva identitat de gènere s'han vist al llarg de la història obligats a abandonar Extremadura, que "són molts", ha dit. Igualment, la Llei tindrà en compte el caràcter rural d'aquesta comunitat, atès que és en aquest entorn on "més complicat" resulta donar visibilitat al col·lectiu, segons ha remarcat Marisa González.


A aquest efecte, la norma també contempla la implicació de l'Administració regional en la divulgació de les dates commemoratives del col·lectiu, amb la finalitat de donar-li més visibilitat en la societat, com pot ser la festa de l'orgull gai, la festa dels coloms, o la commemoració de la despatologización de l'homosexualitat, entre unes altres.


Finalment, Marisa González ha afirmat que la llei té un "contingut ambiciós" i que "vetllarà pel compliment" del desenvolupament dels seus reglaments i de l'observatori contra la discriminació

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH