El sedentarisme és responsable del doble de morts que l'obesitat

|

Obès

Una caminada de 20 minutos a peu cada dia podria ser suficient per reduir el risc d'una persona de mort primerenca, segons un nou estudi publicat aquest dimecres. L'anàlisi de més de 334.000 homes i dones europeus va trobar el doble de morts per falta d'activitat física que el nombre de defuncions atribuïbles a l'obesitat, però que un modest augment en l'activitat física podria tenir beneficis significatius per a la salut.

La inactivitat física s'ha associat consistentment amb un major risc de mort prematura, a més d'estar vinculat amb un major risc de patologies com la malaltia cardíaca i el càncer. Encara que també pot contribuir a un major índex de massa corporal (IMC) i l'obesitat, la relació amb la mort primerenca és independent de l'índex de massa corporal d'un individu.

Per mesurar la relació entre la inactivitat física i la mort prematura i la seva interacció amb l'obesitat, els investigadors d'aquest treball van analitzar dades de 334.161 homes i dones de tota Europa que participaven en l'estudi prospectiu europeu sobre càncer i nutrició (EPIC, per les seves sigles en anglès). Durant una mitjana de 12 anys, els científics van mesurar l'altura, el pes i la circumferència de la cintura i van emprar l'autoavaluació per mesurar els nivells d'activitat física.

Combinació de l'activitat en el treball amb activitats lúdiques


Els investigadors van trobar que la major reducció en el risc de mort prematura es va produir comparant entre els grups inactius i moderadament inactius, analitzats per una combinació de l'activitat en el treball amb activitats lúdiques. Ago menys d'una quarta part (22,7 per cent) dels participants van ser classificats com a inactius, sense activitat recreativa en combinació amb una ocupació sedentària.

Els autors estimen que fer un exercici equivalent a un passeig a pas lleuger 20 minutos cada dia, amb unaquema d'entre 90 i 110 kcal ('calories'), portaria a un individu del grup inactiu a ser moderadament inactiu i reduir el seu risc de mort prematura entre un 16 i un 30 per cent. L'impacte va ser major entre les persones de pes normal, però fins i tot aquells amb un major IMC van tenir un benefici, segons les conclusions de l'estudi, que es publiquen aquest dimecres en 'American Journal of Clinical Nutrition'.

Utilitzant les dades més recents disponibles sobre morts a Europa, els investigadors estimen que 337.000 de les 9,2 milions de morts entre els homes i les dones europees eren atribuïbles a l'obesitat (entesa com un IMC superior a 30). No obstant això, el doble d'aquest nombre de morts (676.000) podria deure's a la inactivitat física.

Vint minuts marcarien la diferència


El director de l'estudi, Ulf Ekelund, del 'Medical Research Council' (MRC) de la Unitat d'Epidemiologia de la Universitat de Cambridge, a Regne Unit, subratlla: "Hi ha un missatge senzill: n'hi ha prou amb una petita quantitat d'activitat física cada dia perquè les persones físicament inactives obtinguin importants beneficis per a la seva salut. Encara que es va trobar que només 20 minutos marcarien una diferència, realment hauríem d'estar intentat fer més perquè l'activitat física té molts beneficis per a la salut i ha de ser una part important de la nostra vida quotidiana".

Per la seva banda, el professor Nick Wareham, director de la Unitat MRC, afegeix: "Ajudar a la gent a perdre pes pot ser un veritable desafiament i, al mateix temps, hem de tenir com a objectiu reduir els nivells d'obesitat en la població, amb intervencions de salut pública que animin a la gent a fer petits canvis però assolibles en l'activitat física que poden tenir beneficis significatius per a la salut i poden ser més fàcils d'aconseguir i mantenir".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH