El Clínic, un dels set hospitals de referència per tractar casos confirmats d'ebola

|

El Clínic, un dels set hospitals de referència per tractar casos confirmats d'ebola

El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i les comunitats autònomes han acordat, en el si del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), presidit pel ministre Alfonso Alonso, designar set hospitals de referència per al tractament de casos confirmats de l'ebola.

Es tracta de l'Hospital Clínic de Barcelona, el Complex Hospitalari Verge de la Rosada de Sevilla, l'Hospital Villanova de Saragossa, el Complex Hospitalari Nostra Senyora de la Candelaria-Ofra a Santa Cruz de Tenerife, l'Hospital Universitari La Fe de València, el Complex Hospitalari La Paz-Carlos III de Madrid i l'Hospital Donostia de Sant Sebastià.

A més, a partir de febrer, es comptarà amb la unitat d'aïllament de l'Hospital Gómez Ulla de Madrid, pertanyent al Ministeri de Defensa.

De la mateixa manera, Alonso ha anunciat que s'ha designat a 24 hospitals en tota Espanya per derivar casos sospitosos de contagi d'alt risc del virus.

També s'ha establert la creació d'una Comissió d'Hospitals de tractament de malaltia pel virus, presidit pel director de Salut Pública, Javier Castrodeza, que serà l'encarregat de recomanar el centre a assignar a cada cas confirmat, amb criteris de proximitat i en un termini màxim de quatre hores.

"Hem creat una xarxa de defensa del Sistema Nacional de Salut enfront de l'ebola i altres malalties infeccioses d'alta transmissió que puguin sorgir. Em sento molt satisfet amb l'ànim de col·laboració de les comunitats", ha recalcat el ministre.

ELS BEBÈS SERAN VACUNATS ENFRONT DEL PNEUMOCOC

D'altra banda, el CISNS ha acordat la vacunació enfront del pneumococ dels nens que neixin a partir de 2016. Aquesta vacuna s'administrarà en tres dosis: als dos, quatre i dotze mesos, donant així resposta a les recomanacions de clínics, epidemiòlegs i pediatres.

Així mateix, el ministre i els consellers han acordat avançar l'administració de la vacuna enfront del virus del papil·loma humà, que protegir enfront del càncer de coll d'úter, a les nenes de 12 anys, en lloc dels 14 com fins ara, per incorporar els últims canvis en la fitxa tècnica i millorar la cobertura de vacunació.

El CISNS ha aprovat també el primer protocol comú del Sistema Nacional de Salut per combatre la mutilació genital femenina. I és que, segons ha comentat Alonso, s'estima que fins a 17.000 nenes residents a Espanya podrien estar en risc de sofrir aquesta pràctica.

Per això, l'objectiu del pla és donar professionals sanitaris les eines necessàries per prevenir-la. "Ja s'ha implantat en altres països i s'han obtingut bons resultats. Es tracta d'una pràctica que té conseqüències molt greus des del punt de vista legal i sanitari", ha postil·lat el ministre.

REGISTRE DE MALALTIES RARES

D'altra banda, Sanitat i les comunitats han donat el vistiplau al projecte d'ordre que regularà el Registre de Malalties Rares, amb el qual pretenen millorar la investigació i assistència dels més de tres milions de persones que pateixen a Espanya alguna de les 7.000 patologies catalogades com a poc freqüents.

Aquest registre, segons el Ministeri, permet mantenir un cens de pacients per conèixer la incidència i prevalença d'aquests trastorns i orientar la planificació i gestió sanitària.

En relació amb aquestes patologies també han aprovat la distribució de fons a les comunitats per a estratègies enfront d'aquestes malalties i altres estratègies de salut, així com per al desenvolupament dels sistemes d'informació del SNS l'any 2015. Entre ells es troben els destinats al Pla Nacional de Medul·la Òssia, que ascendeixen a 830.000 euros.

A més, el Consell ha proposat la designació de vuit nous serveis i unitats de referència (CSUR) en quatre comunitats autònomes (Madrid, Andalusia, Comunitat Valenciana i Catalunya). Sis d'ells estan destinats a tractar malalties poc freqüents que cursen amb trastorns de moviment.

D'altra banda, Ministeri i comunitats han unificat els models de senyalització en relació al consum del tabac i del cigarret electrònic, de manera que no serà necessari comptar amb diferents senyalitzacions, ja que el consum del cigarret electrònic està ja limitat, de la mateixa manera que el tabac, en llocs públics com a centres escolars, transport públic i edificis de l'Administració.

REGISTRE DE PROFESSIONALS

En l'àmbit dels professionals sanitaris, el ple del CISNS ha aprovat un acord que estableix els principis generals, la transferència de dades i l'accessibilitat del Registre de Professionals Sanitaris.

Aquest projecte, que es va iniciar fa més d'una dècada, començarà a funcionar de manera definitiva al llarg de 2015 i serà un valuós instrument de planificació de recursos humans del Sistema.

D'altra banda, també en matèria d'ordenació professional, s'ha acordat celebrar aquest any 2015 una Conferència de la Professió Infermera, en la qual s'abordaran els aspectes més rellevants d'una de les professions sanitàries de major importància en el Sistema Nacional de Salut, com el desenvolupament professional, els itineraris i les especialitats, i Andalusia s'ha ofert per celebrar aquesta trobada a Sevilla.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH