El Govern i el PSOE aconsegueixen un pacte d'Estat per donar una resposta penal al terrorisme jihadista

|

El Govern i el PSOE aconsegueixen un pacte d'Estat per donar una resposta penal al terrorisme jihadista

El Govern va aconseguir el dimarts amb el PSOE un "pacte d'Estat" per donar una resposta penal al fenomen jihadista, amb la voluntat d'incorporar al màxim nombre possible de grups parlamentaris i la convicció que és una "bona notícia per a Espanya, per al nostre Estat de Dret i la nostra democràcia".

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz; el de Justícia, Rafael Catalá; i el portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Antonio Hernando, van acordar aquest dimarts tramitar de manera separada les mesures del Codi Penal sobre el yihadismo a través d'una llei orgànica amb caràcter urgent.

D'aquesta manera, el gruix del Codi Penal, sobre el qual no existeix consens, seguirà la seva tramitació al Congrés amb la previsió de ser remès al Senat el proper dia 21. De forma separada, s'intentarà aconseguir un acord sobre les esmenes relatives al terrorisme amb l'esperança que no hi hagi un gran "desfasament temporal" entre l'aprovació d'ambdues idees.

Fernández Díaz ha explicat que el registre de passatgers en avions no entra dins d'aquest acord posat que no és una mesura inclosa en el Codi Penal i ha destacat que aquest "acord d'Estat" és una "bona notícia per a Espanya, per a la nostra democràcia i per al nostre Estat de Dret".

"La qüestió sobre el jihadisme i la manera d'afrontar-ho des de l'Estat requereix d'un autèntic acord d'Estat entre el Govern i el PSOE, si més no, amb la voluntat que aquest acord s'ampliï al major nombre de forces polítiques", ha afirmat Fernández Díaz.

Catalá ha confiat que les mesures per combatre l'amenaça jihadista siguin aprovades en el primer trimestre de 2015 i ha subratllat que es tracten d'un paquet integral per "enfortir l'Estat de Dret i les capacitats d'investigació del Poder Judicial, els fiscals i les Forces de Seguretat".

EXPLICACIÓ DEL PSOE

Per la seva banda, el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, ha argumentat la decisió d'arribar a un acord dient que "la lluita contra el jihadisme és una qüestió d'Estat i requereix la voluntat de totes la forces perquè hi hagi la màxima unitat per vèncer al terrorisme". Segons ha dit, la seva intenció és la de "traslladar a Espanya aquest esperit de París, el de la unitat de tots els demòcrates".

En aquest sentit, ha anunciat que el que li han transmès al ministre és que era "bé separar del Codi Penal les mesures de terrorisme". "La raó és que no estem d'acord amb el text del Codi Penal però sí estem d'acord amb la tipificació del nou terrorisme jihadista", ha explicat.

En qualsevol cas, no ha volgut ocultar que la redacció actual de les esmenes presentades pel PP al Codi Penal en aquesta matèria no els agrada. "Volem millorar la redacció, seria excel·lent que els grups entressin en aquest debat", ha declarat.

Hernando ha insistit que el que es pretén és "millorar la lluita contra el terrorisme jihadista", i ha destacat la importància d'haver pogut fixar el marc del debat durant la reunió, si bé ha admès que no han entrat de ple en l'articulat perquè "no ha donat temps". Hernando ha estat acompanyat dels portaveus del PSOE en les Comissions de Justícia i Interior del Congrés dels Diputats, Rosa Aguilar i Antonio Trevín, respectivament.

En ser preguntat per quins són les esmenes que no els agraden, el portaveu socialista ha evitat entrar en els detalls, però si ha comentat que "hi ha redaccions francament millorables des del punt de vista jurídic que creen inseguretat jurídica". "Si hi ha voluntat, es pot arribar a un acord per tenir seguretat sense perdre un àpex de llibertat", ha sentenciat.

LES 12 ESMENES DEL Pàg

El Govern, a través del Grup Parlamentari Popular, va proposar un paquet de 12 mesures en el futur Codi Penal amb les quals pretén plantar cara el terrorisme jihadista. Entre les mesures que ara es debatran a part estan:

- Es regula la figura del llop solitari desvinculant els tipus de terrorisme del concepte de "organització". "Terrorista és qui comet un delicte terrorista, pertanyi o no a una organització", al·legava el PP en aquesta esmena en la qual es defensa que "cal delimitar amb un rigor mínim la jurisdicció universal en aquesta matèria". En aquest sentit, explica que "Espanya ha de tenir jurisdicció si el que es va a Síria a rebre entrenament terrorista és espanyol, resideix o estableix la seva residència habitual a Espanya o si vola per l'aire un comboi de soldats espanyols". "Però no hem de tenir jurisdicció quan autor i víctima del delicte són estrangers", rasa.

- Es proposa l'elevació de les penes en atenció a la gravetat del delicte (quan l'autor no de raó del parador de la persona segrestada).

- Es penalitzarà el dipòsit, tinença d'armes, precursors i explosius amb finalitats terroristes encara que no es pertanyi a l'organització terrorista. "També es castiga la tinença, no ja d'armes nuclears, sinó d'elements que puguin servir per a la seva fabricació, però la consideració de la qual com a 'component d'un arma nuclear' és encara dubtosa", explica la justificació.

- Es castigarà l'ensinistrament passiu i autorradicalización (conductes pròpies del combatent retornat i del llop solitari), així com el desplaçament dels anomenats combatents estrangers a zones de conflicte per integrar-se en organitzacions terroristes. Referent a l'ensinistrament passiu, una de les iniciatives bandera del Ministeri de l'Interior, l'esmena explica que "la regulació inclou la recepció d'ensinistrament per qualsevol via, inclòs internet, i es desvincula de la intenció de cometre un delicte posteriorment, per evitar problemes probatoris". D'aquesta manera, "es tipifica l'autoadiestramiento preveient el càstig del que s'autoinstrueix de manera conscient i sostinguda en el temps".

- Es penalitza el finançament del terrorisme encara que no es pertanyi a l'organització o s'actuï per imprudència.

- Una altra esmena proposa desvincular la col·laboració de la pertinença a l'organització terrorista i agreuja la pena de l'ensinistrament actiu de menors i discapacitats.

- S'amplia el concepte de pertinença a organització terrorista.

- S'eleva la pena de l'enaltiment del terrorisme i agreuja la pena quan es realitzi per les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. El PP argumenta en les seves esmenes que "existeixen amb freqüència pàgines webs que en aparença fan un seguiment de la guerra de Síria o en altres parts del món del yihadismo en general, però en la realitat és que els continguts dels articles que en elles es publiquen realitzen un suport o apologia de l'activitat terrorista o s'incita a participar com a yihadistes en els conflictes existents".

- Es penalitza la difusió en Internet de continguts terroristes o que incitin a la comissió d'actes terroristes (autorradicalización per mitjà de les webs).

- Es castiga amb la pena inferior en un o dos graus la provocació, conspiració i proposició als delictes de terrorisme.

- Inhabilitació especial per ser docent als condemnats per terrorisme.

- Es considerarà agreujant de reincidència al ja condemnat per terrorisme a un altre país.

- Es castigarà amb penes d'entre un i vuit anys a els qui es desplacin a llocs de conflicte controlats per grups terroristes, qui pertanyi o col·labori amb alguna d'aquestes organitzacions o qui hagi mostrat voluntat per a això. Aquestes accions seran perseguibles -encara que l'entrenament hagués tingut lloc a un altre país- sempre que l'acció s'hagi comès a Espanya o sempre que l'autor tingui nacionalitat espanyola o sempre que l'autor tingui la seva residència habitual a Espanya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH