El Suprem acorda no descomptar als presos etarres les condemnes complertes a França

|

El Suprem acorda no descomptar als presos etarres les condemnes complertes a França

La Sala penal del Tribunal Suprem ha fixat com a criteri general que les condemnes complertes a França o a qualsevol altre país de la Unió Europea no han de ser restades a les imposades a Espanya, la qual cosa impedirà rebaixar als prop de 80 presos etarres els anys passats a les presons franceses.

El Ple, per nou vots enfront de sis, ha desestimat el recurs de l'històric membre d'ETA Kepa Pikabea Ugalde contra la negativa de l'Audiència Nacional a descomptar-li una condemna de 10 anys complerta a França. Els sis magistrats que han quedat en minoria presentaran un vot particular, segons van informar fonts de l'alt tribunal.

Aquest acord obligarà probablement a revisar la situació de més de mig centenar de presos etarres i, en particular, les excarceracions i reduccions de condemnes que van ser acordades per la Secció Primera penal de l'Audiència Nacional contra els quatre històrics etarres Francisco Múgica Garmendia, 'Pakito'; Santiago Arrospide Sarasola, 'Santi Poltres'; Rafael Caride Simón i Alberto Plazaola Anduaga. 'Santi Poltres' i Plazaola van quedar en llibertat el passat 4 de desembre.

Per la seva banda, la Secció Segona de l'Audiència Nacional va rebutjar la petició del dissident etarra Iñaki Bilbao i no li va restar els anys passats a les presons gal·les. De fet, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha confiat aquest matí en què el Suprem aclareixi definitivament aquesta qüestió després de les "sorprenents" excarceracions de l'Audiència.

L'ASSUMPTE POT ARRIBAR A ESTRASBURG

De totes maneres, Pikabea l'oportunitat de recórrer la decisió del Suprem davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), amb seu a Estrasburg. Alguns magistrats d'aquest ple dividit eren partidaris que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, esclareixi els dubtes sobre l'aplicació del dret comunitari a Espanya.

El Suprem té per davant la resolució dels recursos de la Fiscalia contra les reduccions de condemna dels altres quatre presos històrics i previsiblement aplicarà el criteri assegut aquest mateix dimecres. El seu acord afectarà a la situació de tots aquells que han complert penes al país veí abans de l'entrada en vigor de la llei espanyola que trasllada la normativa europea.

Els quinze magistrats de la Sala Segona s'han reunit durant més de quatre hores per deliberar sobre la Decisió Marco 675/2008 de la Unió Europea, que permet acumular les penes complertes en altres països comunitaris. La Llei 7/2014 per la qual Espanya la va traslladar al seu ordenament jurídic va fixar el 15 d'agost de 2010 com a data a partir de la qual aplicar aquesta decisió.

Els magistrats van ajornar la seva decisió definitiva sobre Pikabea després que el passat 16 de desembre acordessin preguntar abans al fiscal i a la seva defensa si ha d'aplicar a aquest cas la Llei espanyola que va entrar en vigor el 3 de desembre i posa límits a aquestes acumulacions de condemna.

CRÍTIQUES DE LA COMISSIÓ EUROPEA Al RETARD D'ESPANYA

La Comissió Europea va afirmar en un informe datat el juny passat, al que ha tingut accés Europa Press, que existeix una obligació de "tenir en compte les condemnes estrangeres, que ha d'exercitar-se de conformitat amb el Dret Nacional". La Llei d'Enjudiciament Criminal espanyola destaca la conexidad en la refundición de penes.

La Comissió és favorable al fet que els Estats estableixin requisits addicionals sempre que siguin "proporcionals" als objectius de la Decisió Marco. Això sí, demana evitar "en la mesura del possible que el fet que, amb motiu d'un nou procés penal en un Estat membre, es disposi d'informació sobre una condemna anterior dictada en un altre Estat membre, doni lloc al fet que l'interessat rebi un tracte menys favorable si la condemna anterior hagués estat dictada per un òrgan jurisdiccional nacional".

La Comissió Europea va criticar a més la tardança de més de tres anys de sis Estats membres, entre ells Espanya a traslladar les seves obligacions derivades de la Decisió Marco. "L'aplicació de la Decisió Marco es veu obstaculitzada pel fet que 6 Estats membre àdhuc no han complert les seves obligacions en virtut de la mateixa", va dir el juny passat.

ALTRES CASOS PENDENTS

Precisament dijous passat la Fiscalia del Tribunal Suprem va recórrer la decisió de l'Audiència Nacional d'acumular les condemnes complertes a França dels membres d'ETA Alberto Plazaola, Santiago Arrospide àlies Santi Poltres, Rafael Caride Simón i Francisco Múgica Garmendia, 'Pakito', en entendre que la mesura és "errònia" i que "no existeix base legal per pretendre que una pena imposada a un altre país membre de la UE pugui ser valorada a Espanya a l'efecte d'acumulació o refundición de condemnes".

L'origen del debat es troba en el fet que Pikabea va sol·licitar l'acumulació de les seves condemnes en aplicació de la decisió marco del Consell de la Unió Europea que tracta aquesta qüestió, que data de 2008, i en aquest moment encara no existia la Llei 7/2014 per la qual aquesta norma es trasllada al nostre ordenament jurídic.

La Llei espanyola conté una Disposició Addicional Única que assenyala que "en cap cas seran tingudes en compte" per a la seva aplicació "les condemnes dictades per un tribunal d'un Estat membre de la Unió Europea amb anterioritat al 15 d'agost de 2010", data límit de trasposició de la norma europea.

HISTORIAL DE PIKABEA

Pikabea es va integrar en ETA en 1980. Només en aquest any ja va participar en cinc atemptats terroristes que es van saldar amb la mort de vuit guàrdies civils i cinc policies nacionals. Al maig de 1982 pansa a formar part d'un nou comando amb històrics com José Eciolaza, 'Dienteputo', Goicoechea Elorriaga 'Txapela', Olaizola Achucarro 'Antxon' o Bilbao Beascoechea participant també en diversos atemptats mortals.

En 1991 va prosseguir la seva activitat criminal tenint com a companys als membres d'ETA Insausti Múgica, 'Karpov' i Olarra Guridi, amb els qui participa en diversos atemptats que acaben amb l'assassinat de diversos guàrdies civils, policies i un particular.

No va ser fins a juliol de 1994 quan Pikabea és arrestat a França, concretament en l'estació de tren de Baiona. En aquell moment, Pikabea ja era una persona destacada en ETA a causa que havia estat lloctinent del que fos màxim dirigent de la banda, Francisco Múgica Garmendia, 'Pakito' fins a la seva detenció en 1992.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH