CGPJ aprova per unanimitat el dictamen que dubta de la constitucionalitat de les escoltes sense autorització judicial

|

CGPJ aprova per unanimitat el dictamen que dubta de la constitucionalitat de les escoltes sense autorització judicial

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha aprovat aquest dilluns per unanimitat el seu dictamen a l'avantprojecte de reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim), en el qual mostra "seriosos dubtes d'encaix constitucional" a la intervenció de les comunicacions per ordre del Ministeri de l'Insterior sense autorització judicial.

L'òrgan de govern dels jutges valora positivament la "concepció àgil i moderna" di la justícia penal sobre la qual pivota l'avantprojecte del Ministeri de Justícia, si bé posa diverses objeccions a algunes de les seves idees.

Entre elles, proposa que els jutges puguin reobrir les actuacions en cas que apareguin "elements determinants" i sàpiguen a quines conseqüències s'enfronten si incompleixen els terminis d'instrucció, de 6 mesos per als casos ordinaris i de 18 amb pròrrogues en les causes complexes. Creuen que la pròrroga hauria de permetre's també en les ordinàries i que podria acordar-la el jutge d'ofici o a petició de les "parteixes acusadores", i no solament de la Fiscalia.

Reclamen que la reforma estableixi amb claredat la naturalesa jurídica dels terminis d'instrucció i les conseqüències que tindria per al jutge instructor incomplir-los amb la finalitat d'evitar espais de "inseguretat jurídica" que puguin afectar a la validesa de les diligències practicades fora del termini d'instrucció sense una resolució de pròrroga o a altres qüestions, com la interrupció o no de la prescripció.

Així figura en l'informe final, que ha inclòs les aportacions de diversos vocals al text que aquest matí ha estat presentat pels ponents Juan Manuel Fernández, Fernando Grande-Marlaska i Rafael Mosso. Les vocals Ángeles Carmona, Carmen Llombart i Concepción Sáez han anunciat la formulació de vots particulars concurrents respecte a diversos articles de l'avantprojecte.

En termes generals, el Consell considera que la valoració del text remès pel Govern "ha de ser necessàriament positiva" en termes generals, ja que és el resultat "d'una concepció àgil i moderna de la justícia penal".

Al seu judici, es mostra garant dels drets fonamentals que han de ser respectats en el procés penal i "es presenta com el baluard d'una futura i completa, al mateix temps que inajornable, regulació de la justícia penal que respongui a les exigències de la societat actual".

INTERVENCIÓ DE LES COMUNICACIONS

L'avantprojecte de reforma de la LECrim preveu que, "en cas d'urgència i per investigar delictes comesos per organitzacions criminals, de terrorisme, contra menors o uns altres d'especial gravetat", la intervenció de les comunicacions pugui ser ordenada pel ministre de l'Interior o pel secretari d'Estat de Seguretat i comunicada en un termini màxim de 24 hores al jutge, que haurà de validar o anul·lar la mesura en 72 hores.

Per al CGPJ, aquest precepte planteja "seriosos dubtes d'encaix constitucional" si es té en compte l'article 18.3 i el 55.2 de la Constitució, que solament es refereixen a la suspensió del dret al secret de les comunicacions en els casos de bandes armades o de terrorisme, per la qual cosa "no s'identifica en principi el fonament constitucional de la intervenció de la comunicació".

Els vocals criden també a "reflexionar sobre el risc que comporta" fixar un termini de pròrroga de la intervenció de les comunicacions -per períodes successius de tres mesos- que pot arribar fins als dos anys.

L'ADVOCAT, PRESENT EN LA PRESA DE MOSTRES D'ADN

L'informe valora "positivament" la regulació de les garanties processals del detingut, si bé creuen que el detingut ha de poder comunicar-se i entrevistar-se reservadamente amb el seu advocat en "qualsevol moment del procés", també en diligències policials.

A més, considera "el més oportú" seguir el criteri del Tribunal Suprem i que el detingut compti amb assistència lletrada en la presa de mostres d'ADN. "No s'aprecien motius o circumstàncies especials que poguessin justificar una supressió d'una garantia tan bàsica per al detingut com és l'assistència lletrada per a la pràctica d'aquesta diligència", adverteix.

En aquest sentit, l'informe insta a l'Executiu a regular de manera definitiva i completa les intervencions corporals i particularment concretant les conseqüències de la negativa del "subjecte passiu" a la pràctica de tals mesures.

El CGPJ considera positiu que l'avantprojecte reguli per primera vegada la utilització de SMS i altres dades electròniques en les investigacions i elogia l'establiment de "un règim complet comprensiu de totes les mesures d'investigació que comportin una ingerència en els drets consagrats en l'article 18 de la Constitució Espanyola, abastant les comunicacions de qualsevol classe a través del telèfon o de qualsevol un altre mitjà o sistema de comunicació telemàtica, lògica o virtual, comprenent tant la comunicació en si com les dades electròniques de pas o associats al procés de comunicació, així com els necessaris per a la identificació d'usuaris, terminals i dispositius de connectivitat".

SENTÈNCIES DEL TEDH

El CGPJ considera "adequada i necessària" la reforma de l'article 954 de la LECrim que fa l'avantprojecte, establint el recurs extraordinari de revisió davant el Tribunal Suprem com a llera legal per al compliment de les sentències dictades pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), en considerar que atorga seguretat jurídica i "posa fi a qualsevol dubte interpretatiu".

No obstant això, els vocals creuen que no està justificat limitar la interposició del recurs de revisió a la resolució objecto de recurs davant el TEDH i al que va ser demandant en aquest procés, ja que no cal excloure la possibilitat que alguns dels seus pronunciaments puguin tenir efectes més enllà d'ells.

També assenyalen que el Tribunal Suprem ha de quedar vinculat a les resolucions del d'Estrasburg quan aquestes siguin absolutament expressives, sense interpretació alternativa alguna, sobre la forma d'execució de la fallada.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH