L'euroordre de protecció per a víctimes de violència domèstica entrarà en vigor demà

|

L'euroorden de protecció per a víctimes de violència domèstica entrarà en vigor demà

La nova euroordre de protecció per a víctimes de la violència domèstica -una iniciativa promoguda per Espanya durant la seva última presidència de la UE en 2010- entra en vigor aquest diumenge 11 de gener. Aquest instrument permetrà un reconeixement ràpid i fàcil en tota la UE, amb un simple procediment de certificació de les ordres d'allunyament, protecció i restricció emeses en un Estat membre.

"Els drets de les víctimes de violència també seran garantits fora del seu propi país -ha declarat aquest divendres la comissària de Justícia i Igualtat de Gènere, Vera Jourová-. Es calcula que, en la UE, una de cada cinc dones sofreix violència en algun moment de la seva vida i, lamentablement, els perpetradores d'aquesta violència física solen ser persones properes a les víctimes, com les seves parelles".

A partir d'ara, qualsevol ciutadà que hagi sofert violència domèstica podrà viatjar i sortir del seu país amb tota seguretat mitjançant una simple transferència de l'ordre que li protegeix del seu agressor. Fins ara, les víctimes havien de seguir complexos procediments per aconseguir el reconeixement de les seves mesures de protecció en altres Estats membres de la UE. Ara, les ordres de protecció es reconeixeran amb facilitat en qualsevol Estat membre de la UE, segons destaca Brussel·les.

"El nou procediment garantirà a les víctimes de la violència, homes o dones, la protecció que mereixen i la possibilitat de prosseguir les seves vides en pau. Podran transferir la seva residència a un altre Estat membre de la UE o sortir de vacances a l'estranger sense témer per la seva seguretat", ha apuntat en un comunicat la comissària de Justícia.

El nou mecanisme consta de dos instruments: el reglament relatiu al reconeixement mutu de mesures de protecció en matèria civil i la directiva sobre l'ordre europea de protecció que, combinats, garanteixen a totes les víctimes de la violència la possibilitat que les ordres de protecció que els emparen gaudeixin de reconeixement en qualsevol Estat membre de la UE.

Aquests dos mecanismes reflecteixen les diferències de les mesures de protecció nacionals dels Estats membres, que poden ser de naturalesa civil, penal o administrativa. Tot aquest conjunt de normes facilitarà la lliure circulació dins de la UE de les mesures de protecció més habituals.

MÉS SUPORT A LES VÍCTIMES

L'entrada en vigor de l'euroorden de protecció coincideix amb la publicació d'un informe de l'Agència dels Drets Fonamentals de la UE, les conclusions de la qual indiquen que cal implantar nous serveis específics d'atenció a les víctimes en la UE.

Malgrat les millores introduïdes, els serveis de suport a les víctimes segueixen emmalaltint de certes manques en molts Estats membres, segons l'informe. Els suggeriments de millores concretes inclouen l'accés garantit de les víctimes a serveis de suport específics (que inclouen assistència postraumática i psicològica, eliminació dels esculls burocràtics que dificulten el seu accés a l'assistència jurídica i informació efectiva dels ciutadans sobre els seus drets i dels serveis disponibles).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH