EL GOVERN DESAPROFITA L'OCASIÓ D'AUGMENTAR ELS CONTROLS EN L'ADMINISTRACIÓ LOCAL

Alejandro de Diego Gómez

Secretari d'Administració Local.

ALEJANDRO DE DIEGO

Amb motiu de l'Operació Púnica ja vaig publicar un article en el qual intentava explicar la funció dels Funcionaris amb Habilitació Nacional i l'exercici per part d'aquests dels controls interns en l'Administració Local.

Amb motiu de l'Operació Púnica ja vaig publicar un article en el qual intentava explicar la funció dels Funcionaris amb Habilitació Nacional i l'exercici per part d'aquests dels controls interns en l'Administració Local.

Aquests funcionaris fins ara estàvem adscrits a les Comunitats Autònomes i des de fa un any hem tornat a l'Estat amb l'objecte de reforçar la nostra independència pel que fa a les Entitats Locals en les quals prestem serveis, tal com consta en l'Exposició de Motius de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local. I encara que és més literatura que realitat, perquè se segueix mantenint la dependència econòmica de les Corporacions en les quals exercim, i fins i tot la lliure designació en els municipis de més de 75.000 habitants, no obstant això alguns pensàvem que aquesta nova situació hauria de portar-nos millores. Però no ha estat així.

Després que des del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques se'ns estiguin encomanant funcions més enllà del que ens correspon, després d'aprovar una incoherent Llei de reforma local i consentir la seva pervivència amb lleis autonòmiques dictades en defensa d'aquella, posant-nos al peu dels cavalls quant a haver d'informar sobre el que es pot o no fer davant tant descontrol, i quan l'única cosa que demanem són mesurades de dignificació, incloent una carrera professional com la qual tenen altres Funcionaris, la resposta del Departament de Montoro ha estat la recent convocatòria d'un nombre ridícul i absolutament insuficient de places amb una reserva per a promoció interna vergonyant.

Actualment existeix un important nombre de vacants de places reservades a aquests Funcionaris que estan cobertes, en el millor dels casos, pels de categoria inferior, mentre que en uns altres ho són per funcionaris que no tenen ni la formació ni l'habilitació, i encara que en molts casos ho fan de bona fe, per evitar perjudicis als seus Ajuntaments, en uns altres hi ha una autèntica connivència entre els qui ocupen la plaça i els respectius Alcaldes. I ja el súmmum són les places ocupades per personal laboral o fins i tot contractant l'exercici de funcions a consultories externes. Algú s'imagina a un ATS exercint de neurocirujano, o a una persona sense la titulació com a Inspector d'Hisenda?

El trist és que el que acaba de fer el Ministeri no és per raons econòmiques, ja que cobrir les vacants no suposaria augment de la despesa pública. Els qui estan ocupant les places irregularment ja cobren per això, per la qual cosa seria molt millor pagar per l'original que no per una còpia. I en aquells llocs en els quals deliberadament es mantenen els llocs vacants no és que hi hagi un estalvi sinó que simplement s'estan gastant els diners en altres coses.

L'essència de la democràcia no és que cadascú faci el que li dóna la gana, sinó que es compleixin les normes que permetin poder fer el que vulguem respectant els drets dels altres. És precisament aquest respecte el que garanteix la nostra igualtat. I l'aval d'aquest compliment és l'existència de controls i dels Funcionaris encarregats d'exercir-los, per la qual cosa mantenir l'actual situació no li beneficia a ningú. Per això a partir d'ara, quan vegem a la Guàrdia Civil portant-se ordinadors d'algun Ajuntament o Diputació, o quan sentim que determinats contractes s'adjudiquen sistemàticament a germans, cunyats i altres afins, hauríem de preguntar qui exercien els controls i com han estat nomenats. Perquè qui té la competència i l'oportunitat de posar ordre i canviar les coses no ha volgut fer-ho.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH