IU proposa un règim fiscal especial per als artistes

|

IU proposa un règim fiscal especial per als artistes

Esquerra Unida ha presentat al Congrés dels Diputats una proposició no de llei per instar al Govern a establir un règim fiscal especial per als artistes i que iguali les exempcions i ajudes de la música en directe amb el d'altres expressions artístiques escèniques, així com a regular per llei la música popular, de manera que es proporcioni estabilitat al sector.

Es tracta d'una iniciativa que ha estat registrada per al seu debat en Ple de la Cambra baixa, després que les entitats i associacions més representatives que treballen en el sector del directe de la música popular demanden.

En concret, planteja un règim fiscal especial per a autors, artistes i executants, que tingui en compte les seves rendes irregulars i contempli normes de "excepció cultural" en pro de la diversitat i de la pluralitat, abasti a totes les músiques, instauri un institut de recursos, una direcció general o un altre organisme afí, per tractar de manera específica tot el relacionat amb el sector, reguli el treball i la funció de les sales de música en directe.

Així mateix, volen que des del Ministeri de Cultura s'abordi una llei general de la música que permeti l'estabilitat i l'impuls necessari, tant per a la creació i difusió musical, com per a la regulació del sector.

"La indústria del directe atresora una gran importància cultural i per la seva capacitat de facturació i generació de nous públics. En els últims 30 anys l'augment d'aquest sector en la música popular ha estat espectacular. No obstant això, aquest augment no sempre va unit a una dignificació del mateix", aclareix el grup parlamentari.

A més, Esquerra Unida vol que el Govern declari la música popular d'interès general i serveixi per conscienciar a la ciutadania sobre la importància del treball dels creadors, a més de que propiciï la creació de l'estatut del músic, per dignificar la seva condició, regulant als autors i intèrprets musicals com a treballadors i, per tant, que normalitzi la situació laboral dels mateixos en totes les seves activitats professionals, tals com a enregistraments, concerts, o ensenyament per exemple.

EN ESTAT PRECARI

La formació d'esquerres assenyala que la música en directe segueix sent, en general, "bastant precària" i, amb infraestructures "escasses" i sense garantir la seguretat social dels músics que componen les bandes o acompanyen als artistes.

Així mateix, indica que és un sector laboral sense regularitzar i és "molt difícil", en aquestes condicions, desenvolupar la professionalització dels seus components, tant els que desenvolupen el seu treball des d'un punt de vista privat, com els quals treballen en el sector públic.

"Els concerts sustenten la creació artística a Espanya i donen de menjar al 90% d'autors, creadors, artistes, intèrprets i músics en general. És el sector que garanteix el contacte directe amb el públic i el que recull millor totes les creacions artístiques de la música popular, les seves evolucions, tendències, modes i fusions", agrega.

DIGNIFICAR EL DIRECTE

Així, recorda l'existència del document 'Per una Llei de la Música. Proposta per a una regulació cultural de la música popular', consensuat per nombroses entitats i associacions, entre les quals destaca que totes les músiques "són cultura" i han de ser considerades com a tals.

En aquest text, també es defensa que cal dignificar el directe, des de les infraestructures fins a la creació de l'estatut del músic, a més de regular el sector des d'un punt de vista cultural, tant per a la iniciativa privada que opera en ell, com per a les administracions públiques, que hauran d'implantar la figura del gestor musical especialitzat

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH