Una trentena d'ONG espanyoles segueixen en Haití quan es compleixen 5 anys del terratrèmol

|

"Haití. 34 segons després"

Un total de 28 ONG de Desenvolupament espanyoles segueixen treballant en la reconstrucció i el suport a la població d'Haití quan es compleixen cinc anys del terratrèmol que el 12 de gener de 2010 va assolar aquest país, el més pobre de Llatinoamèrica, convertint-se en una de les majors catàstrofes naturals de la història: més de 316.000 persones van morir, més de 350.000 van resultar ferides i 1,5 milions van perdre la seva llar, amb dades oficials.

Segons informa la Coordinadora d'ONG de Desenvolupament d'Espanya, "malgrat el temps transcorregut, el país continua enfrontant múltiples reptes" en els quals una trentena d'organitzacions espanyoles segueixen treballant. "L'enfortiment i l'autonomia de la societat civil haitiana són qüestions primordials per garantir un desenvolupament adequat de la població i del país", assenyala la CONGDE.

El llistat d'entitats espanyoles que segueixen sobre el terreny va des d'Acció contra la Gana, Acció Verapaz, AIDA, Alboan, Aliança per a la Solidaritat, l'Assemblea de Cooperació per la Pau, Ajuda en Acció, Càrites, Cesal, Cideal i Creu Vermella Espanyola, fins a Mans Unides, Oxfam Intermón, Pla Internacional i Save the Children.

En ell figuren així mateix Farmacèutics sense Fronteres, Farmamundi, FERE-CECA, Fontilles, Fundació ADRA, Fundació CODESPA, Fundació Entreculturas, Fundació Humanisme i Democràcia, Fundació PROCLADE, Fundació Projecto Solidari per la Infància, FUNDESO (Fundació Desenvolupo Sostingut), Intered i Joves i Desenvolupament.

Algunes d'aquestes entitats han mostrat la seva semblar sobre les necessitats de la població amb motiu de l'aniversari, com a Pla, que, en un comunicat, recorda que els nens, més del 40% de la població del país, van anar els més afectats pel desastre (el 58% de la infància d'Haití patia desnutrició abans del sisme) i que si bé s'han realitzat molts progressos en la reconstrucció d'un sistema educatiu absolutament col·lapsat, encara queda treball per davant.

"El col·lapse del sistema d'educació, amb gairebé la meitat de les escoles afectades pel terratrèmol, ha canviat la situació i avui hi ha més nens i nenes en el col·legi, almenys en primària, que mai. Això és gràcies, en part, al fet que organitzacions com a Pla Internacional han recolzat fermament a les escoles durant el procés de reconstrucció", explica Concha López, directora general de Pla Internacional a Espanya.

En aquests cinc anys, ha treballat per facilitar la volta al col·legi de 33.000 nens i nenes, col·laborar en la construcció de 314 escoles dotades d'estructures antisísmicas, portar atenció psicosocial a més de 36.000 persones i proveir assistència mèdica a 400.000 persones durant l'emergència del còlera que va assotar el país després del terratrèmol.

TREBALLAR JUNTS PEL DESENVOLUPAMENT

Per la seva banda, Càrites, que ha executat aquests cinc anys més de 30 projectes d'emergència, rehabilitació i desenvolupament a Haití, finançats per 12 Càrites de la confederació internacional, inclosa l'espanyola, ha llançat un vídeo commemoratiu en el qual convida a seguir treballant "junts" pel desenvolupament del país.

L'organització de l'Església adverteix que "segueix sent necessari millorar molt més l'accés dels haitianos als recursos i serveis per eradicar les causes de la pobresa i trobar el camí cap al veritable desenvolupament". A més, apunta que el treball de reconstrucció continua i milers d'haitianos segueixen sense casa.

En Creu Vermella incideixen que l'ajuda "segueix sent necessària". L'organització ha invertit 44 dels 53 milions d'euros donados pels espanyols per ajudar als habitants del país, especialment en matèria de sanejament, distribució d'aigua potable, aliments i articles de primera necessitat, i ha desenvolupat més de 60 projectes en aquests anys per millorar la situació de la població en general.

Encara així, insisteix que és necessari seguir ajudant ja no només per reconstruir el devastat, sinó per combatre la pobresa i davant "la falta d'infraestructures i serveis, malalties com el còlera i els alts índexs de contaminació". En aquest sentit, afirma que "a dia d'avui "es continua treballant perquè la població tingui accés regular a l'aigua potable", que no està garantit.

ENFRONT DEL "ESPOLI" I L'OBLIT

Des de Missatgers de la Pau, el seu president i fundador, el pare Ángel García, incideix que el país encara necessita suport. "Necessita l'ajuda dels països internacionals i uns polítics que puguin fer coses allí. La desgràcia d'Haití no solament ha estat el terratrèmol, sinó abans, durant moltes desenes d'anys que vivien en la mateixa pobresa, no hi havia escoles públiques, aigua corrent i encara segueix faltant", ha destacat.

Aquesta organització manté a Haití un centre de dia per a majors i un col·legi per més de 500 nens i els seguirà recolzant perquè, en paraules del sacerdot, encara que alguns pensen que el problema ja està "resolt", en realitat "segueix havent-hi pobresa, molt analfabetisme i moltes malalties". "Almenys s'ha retirat l'enderroc, però Haití encara necessita que no se li oblidi", ha assenyalat.

Mans Unides també fa balanç en el cinquè aniversari. Ha destinat des del terratrèmol 7,5 milions d'euros en 90 projectes, gairebé la meitat d'ells d'emergència, postemergencia i reconstrucció. També destaca que no hi ha enderrocs, però la població segueix sofrint les seves pèrdues, pateix malalties i més de la meitat de la població es troba subnutrida.

La responsable de l'ONG al país, Jimena Francs, diu que falta "una voluntat política de la comunitat internacional, no solament dels polítics haitianos", que també "han de donar la talla", per avançar en el desenvolupament del país. Parla del comerç internacional i les seves regles, "que tantes coses han anat espoliant" deixant Haití "en una situació en la qual amb prou feines té elements dels quals pugui aconseguir ingressos per desenvolupar-se per si mateix".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH