El Govern endureix la creació d'entitats públiques estatals i autonòmiques i la seva supervisió anual

|

El Govern endureix la creació d'entitats públiques estatals i autonòmiques i la seva supervisió anual

L'Estat i les Comunitats Autònomes hauran de justificar la creació d'entitats públiques i establir un pla de supervisió anual del seu funcionament i rendibilitat, per justificar la pervivència d'aquest sector públic instrumental i evitar la proliferació de societats i organismes. A més, després de dos anys en situació deficitària s'estudiarà la seva extinció.

Així es regularà en la reforma de la Llei de Règim Jurídic del Sector Públic, l'avantprojecte del qual va aprovar el divendres el Consell de Ministres. La norma obligarà al Govern i als executius autonòmics a ser més rigorosos per aprovar la creació d'entitats i establir un pla de supervisió.

En el cas de l'Estat, serà el Ministeri d'Hisenda l'encarregat d'aquesta revisió anual d'entitats i qui permeti la seva creació; en el cas de les autonomies, seran els òrgans que elles decideixin els encarregats d'aquest control.

La iniciativa és fruit de l'experiència de la reforma de les administracions públiques empresa pel Govern en aquesta legislatura, un dels capítols de la qual ha estat dedicat a la reducció del nombre d'ens públics, la creació dels quals s'ha demostrat senzilla però la seva extinció, complicada.

Així ho ha explicat Jaime García Renovales, sotssecretari de Presidència, en una compareixença al costat de la sotssecretària del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, Pilar Platero. En la nova llei de règim jurídic s'inclourà un sistema per endurir els requisits de creació d'ens tant per a l'Estat com per a les autonomies, de manera que sigui obligatori justificar la seva existència i elaborar un pla d'actuació, amb objectius.

En el cas del Govern, el Ministeri d'Hisenda haurà d'elaborar un informe preceptiu que recolzi la creació d'aquesta entitat; en les comunitats autònomes, seran les encarregades la conselleria o autoritat que elles decideixin. En tots dos casos, serà obligatòria la inscripció en un registre únic que es crearà per tenir un coneixement exacte del sector públic instrumental.

Una vegada creades, les entitats estaran sotmeses a un control anual d'eficiència, que asseguri el compliment d'objectius i que aquest organisme és sostenible financerament. Si transcorren dos exercicis deficitaris, es redactarà un pla de correcció i si la situació no millora, els governs examinaran la pervivència o no de l'entitat. Es preveu també en la llei agilitar el procediment d'extinció.

L'aplicació de les mesures de reforma de l'administració pública han suposat la supressió ja en aquesta legislatura de 2.029 entitats instrumentals en tot el país: 675 de les comunitats autònomes (arribaran a ser 790, un 33,3 per cent menys), 1.244 de les entitats locals i la resta, de l'Estat.

MILLORAR LA QUALITAT DE LES LLEIS

Pérez Renovales ha explicat també la reforma de la Llei de Procediment Administratiu Comú, amb la qual es buscarà fonamentalment estendre l'administració electrònica. Les relacions telemàtiques seran obligatòries entre administracions i entre aquestes i les empreses, mentre que seran la via prioritària amb els ciutadans.

A més, amb aquesta norma es busca millorar la qualitat d'elaboració de les lleis i la supervisió de la seva utilitat, que compleixen els objectius pels quals es van dictar.

Així, durant la redacció d'una norma, s'obrirà als sectors interessats perquè puguin fer aportacions i es farà un pla anual normatiu: el Govern, en el primer trimestre de cada any, tindrà informació de tots els ministeris de quines normes volen aprovar en l'exercici següent.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH