Els afectats per hepatitis C que reclamen medicaments es manifesten a Granada, Màlaga i Còrdova

|

Marxa hepatitis C

El col·lectiu d'afectats per l'hepatitis C i els seus familiars s'ha manifestat aquest dissabte a Granada, Màlaga i Còrdova per reivindicar que els nous tractaments "arribin a tots els afectats, en la millor de les condicions, i sempre seguint criteris exclusivament mèdics i no econòmics".

Així, unes 200 persones s'han concentrat a les portes de l'Hospital Universitari Verge de les Neus de Granada, mentre que més de 350 ho han fet davant de l'Hospital Regional Universitari de Màlaga. Per la seva banda, a Còrdova els afectats han realitzat una cadena humana des de l'edifici del Servei Andalús de Salut (SAS), amb la Delegació Territorial de la Junta, fins a la Subdelegació de Govern. D'aquesta manera, en el transcurs de la concentració a Granada, els assistents han llegit un manifest en el qual s'apunta que 2014 "ha estat l'any de les grans esperances per als pacients i mateix temps l'any de les grans desil·lusions". A més, assenyalen que "després d'una espera massa llarga, finalment els tractaments tan desitjats i eficaços van arribar. Però a diferència del que venia ocorrent en el nostre sistema sanitari públic, la disponibilitat dels medicaments no va ser acompanyada de la seva dispensació immediata a totes aquelles persones que ho necessitaven".

Demanen, d'aquesta manera, que els afectats pel virus rebin els nous fàrmacs, que "no només guareixen la malaltia, sinó que a més ho fan de forma molt segura i amb amb prou feines efectes secundaris" i assenyalen que "no acceptem topalls, no acceptem nombre màxim de pacients per any, només acceptem que els nous tractaments siguin dispensats de manera immediata a totes les persones que per la seva situació ho requereixen sense demora".

DEMANEN QUE LES FARMACÈUTIQUES "NO MERCADEEN AMB LES SEVES VIDES"

A més, exigeixen al Govern que "habiliti partides pressupostàries extraordinàries per atendre aquesta necessitat i que adopti les mesures necessàries perquè la indústria farmacèutica no mercadee amb les nostres vides". "Si es necessita per a això que emeti llicència obligatòria sobre les patents per l'interès públic, que ho faci, i sense demora", afegeixen.

Finalment, apunten que "és cert que hi ha bones expectatives" respecte a l'aparició de nous medicaments eficaços en els propers dos o tres mesos, que "previsiblement alterin la política de preus desgavellada amb la qual ara es comercialitzen sofosbuvir i simeprevir". Però, agreguen, "també és veritat que molts pacients no poden esperar al fet que finalitzin els tràmits burocràtics que comporten la introducció d'aquests fàrmacs, que sempre és incerta". Per tant, "reclamem de les nostres autoritats sanitàries l'aplicació immediata dels nous tractaments ja disponibles a totes aquelles persones que es trobin en situacions avançades de la seva malaltia, de forma urgent", conclou el citat manifest.

Per la seva banda, la portaveu de la Plataforma d'afectats per l'hepatitis C a Màlaga, Amalia Canalejo --organització en procés de constitució, que celebrarà la seva primera assemblea el proper 17 de gener-- ha assenyalat que "és una barbaritat el que estan fent", al mateix temps que recorda que el Ministeri de Sanitat va dir que aquest any anaven a tractar entre 5.000 i 7.000 pacients, una xifra "insuficient, en considerar que a Espanya uns 35.000 pacients haurien de rebre tractament".

En declaracions als periodistes, ha assenyalat que a Màlaga "s'estima que hi ha uns 25.000 malalts i amb necessitat urgent de tractament estimem entre 1.500 i 2.000 persones", encara que "no tenim les xifres exactes i volem demanar la documentació sobre aquestes dades a la Conselleria d'Igualtat, Salut i Polítiques Socials". A més, precisa, "estem en contacte amb les altres plataformes andaluses i ens anirem passant dades".

"NO DESCARTEN" UN TANCAMENT A MÀLAGA

Sobre l'opció d'un tancament, com han fet el col·lectiu d'afectats a Còrdova, Canalejo ha dit que "està i no la descarten", atès que ha afegit que "si això no es comença a moure faran una sèrie de mobilitzacions". De la mateixa manera, afegeixen que "demanaran als responsables de sanitat a Màlaga que els expliquin què està ocorrent".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH