L'Ibex 35 sofreix la major caiguda des de setembre de 2012 arrossegat pel Banc Santander

|

L'Ibex 35 sofreix la major caiguda des de setembre de 2012 arrossegat pel Banc Santander

L'Ibex 35 ha tancat la sessió del divendres amb un desplomi del 3,91%, la qual cosa ha portat al selectiu a romandre per sota de la cota psicològica dels 9.700 enters (9.719), llastrat per Santander, que s'ha deixat un 14,09%.

D'aquesta manera, l'índex registra la seva major caiguda diària des del 26 de setembre de 2012, quan es va deixar un 3,92%. En els últims cinc dies, l'Ibex ha caigut un 6%, en una setmana que ha estat convulsa als principals mercats.

Santander s'ha convertit en el 'farolillo vermell' de la sessió, amb una retallada del 14,09%, la qual cosa ha arrossegat a la banca i al selectiu en general al terreny negatiu. Els inversors no han digerit l'ampliació de capital per 7.500 milions d'euros que ha dut a terme l'entitat amb la finalitat de reforçar-se, ni el canvi en la seva política de dividends.

DIA (-5,86%), Repsol (-3,71%), BBVA (-3,14%), Telefónica (-2,57%) i ArcelorMittal (-2,53%) tampoc han aconseguit mantenir el tipus en la jornada d'avui.

L'altra cara de la moneda l'ha mostrat Abengoa, que ha pujat un 4,93%, seguida d'Amadeus (+1,45%), Viscofan (+0,63%), Xarxa Elèctrica (+0,13%) i Jazztel (+0,04%).

Els 'blue xips' també han experimentat importants caigudes en la jornada d'avui que, més enllà del desplomi de Santander, han oscil·lat entre el 3,7% de Repsol i l'1,1% d'Iberdrola. BBVA ha cedit un 3,14%, Telefónica un 2,5% i Inditex un 1,8%.

D'aquesta manera, l'Ibex s'ha col·locat a la cua de les principals places europees, que també s'han mostrat pessimistes al llarg de la sessió: París ha perdut un 2,31%, Francfort un 2,34% i Londres un 1,38%.

Al mercat de deute, la cosina de risc es col·locava en 124,2 punts bàsics, amb la rendibilitat del bo a deu anys en l'1,728%. Al mercat de divises, l'euro s'intercanviava a 1,1827 dòlars.

CAIGUDA DEL 6% SETMANAL

L'analista de XTB Rodrigo García ha assenyalat que aquesta setmana ha estat "convulsa" als mercats financers, on la pressió venedora ha estat la nota predominant. De fet, el selectiu ha retallat un 6% des de la sessió del divendres passat.

Per sectors, la banca ha estat el més castigat en els últims cinc dies, amb BBVA acumulant una reculada setmanal del 7,12%. Popular ha perdut un 11%, Sabadell un 10% i Caixabank un 8%. En el costat dels beneficis, tan sol BME (+3%), Amadeus, Ferrovial i Abertis (+1%) aconsegueixen acabar la setmana amb revaloracions significatives.

De cara a la setmana que ve, l'expert espera que la situació "es relaxi una mica". "Tan sols un desastre absolut des de Grècia o una intenció clara per part del BCE de comprar actius portaria certa volatilitat a les Borses", ha augurat.

Encara que l'escenari més probable són les caigudes, la falta de grans referències macroeconòmiques suggereix que "no és raonable pensar en caigudes fins a més a baix dels 9.473 punts", ha indicat García, qui assenyala que el sector de les 'utilities' pot ser el que bata a l'Ibex en tots els seus escenaris, mentre que la banca i les constructores necessitaran una pressió compradora molt forta per batre al selectiu.

CÀSTIG POC REAL

Per la seva banda, l'analista d'IG Daniel Pingarrón ha explicat que el "càstig" que ha viscut el selectiu en les dues últimes sessions "no resulta massa real", al no estendre's de manera homogènia a la majoria dels valors, sinó que queda concentrat en l'acció de Santander (-15%), i en menor mesura, en la resta de valors bancaris.

Pingarrón ha subratllat que els excessos alcistes d'ahir "s'han enxiugat" en el dia d'avui a causa d'unes dades macroeconòmiques de Producció Industrial pitjor de l'esperat a Europa i els rumors sobre les decisions que prendrà el BCE en la seva reunió del BCE del 22 de gener.

"S'han tornat a escenificar els dubtes massius que segueixen existint entorn dels detalls de l'eventual programa de compra de deute que alguns actius, com el deute europeu o l'euro, descompten de manera claríssima", ha resumit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH