La Botinada

Manuel Fernando González

El que acaba de fer-li el Banc de Santander al petit accionista és una "botinada" impresentable que fa que aquest col·lectiu, que sempre va apostar en els últims cinc anys per cobrar el dividend en accions, es vegi ara diluït i estafat en haver rebaixat a 0,20 euros la remuneració per títol.

El que acaba de fer-li el Banc de Santander al petit accionista és una "botinada" impresentable que fa que aquest col·lectiu, que sempre va apostar en els últims cinc anys per cobrar el dividend en accions, es vegi ara diluït i estafat en haver rebaixat a 0,20 euros la remuneració per títol. Curiosament, la família Botín sempre ha volgut cobrar en "efectiu" aquest mateix dividend, la qual cosa vol dir que "la família" sap amb certesa el que passa amb les accions quan "el seu" banc es veu "obligat" a realitzar una ampliació de capital.


Per si això no fos de per si mateix bastant bruta i rebutjable, en les últimes hores s'ha sabut que el que el Santander va vendre oficialment com una macro-ampliació per aprofitar el ressorgir econòmic, no ha estat més que una dura intervenció de Danièle Nouy, la presidenta del Mecanisme Únic de Supervisió (MUS), el braç del BCE encarregat de vigilar als majors bancs de la regió des de novembre qui, literalment, "li ha doblegat la mà" a Ana Botín, obligant-la a realitzar aquesta operació, que per si algú no s'havia assabentat, és la segona major realitzada per un Banc Europeu i que s'explica des de la imposició del Banc Central que un gran Banc a Europa no pot tenir un capital per sota del 10 %.


Quan el Banc de Santander va aprovar al setembre, amb "moltes dificultats", el test d'estrès perquè la comptabilització de provisions li causava una clara desconfiança al supervisor, ja se li van encendre les alarmes a l'equip gestor del Banc i fins i tot al Ministre Guindos, perquè l'avís era molt seriós, com ja s'ha comprovat a posteriori. El Santander ha d'estimar solvència per sobre de la mitjana, sinó al mateix nivell que els bancs que es consideren del seu nivell i no amb la imatge presentada abans de l'entrada imminent del MUS. El ràtio de Basilea III era insalvable, i ara amb la súper-ampliació s'ha aconseguit tranquil·litzar a la Senyora Nouy i, amb això que el "malèfic ràtio", en el 2016, abast l'11 per cent, encara que sigui a costa que a Ana Botín li hagin tret els colors en la Borsa i als petits accionistes els hagin fulminat els seus estalvis de l'últim lustre, que és realment el que ens indigna als que seguim, encara que sigui des de lluny, "les aventures" dels grans bancs que, quan els convé, es vesteixen de corsaris i saquegen sense pietat els dividends dels seus propis i més modests socis.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH