Es llisca el món cap a una guerra

Roberto Laxe

Des d'amplis sectors socials, tant de l'esquerra com de la dreta, es ve anunciant que el món està a la vora d'una nova "guerra freda", com una continuïtat entre la "guerra freda" que va enfrontar a la URSS amb els EUA fins a la caiguda del Mur de Berlin i la restauració del capitalisme.

Des d'amplis sectors socials, tant de l'esquerra com de la dreta, es ve anunciant que el món està a la vora d'una nova "guerra freda", com una continuïtat entre la "guerra freda" que va enfrontar a la URSS amb els EUA fins a la caiguda del Mur de Berlin i la restauració del capitalisme.


Per als "antiimperialistes" nostàlgics de la URSS, l'ofensiva actual de l'OTAN i els EUA cap a Rússia seria una prolongació d'aquest procés; i gens més lluny de la realitat. El món no avança cap a una guerra "freda", perquè aquesta es basava que la URSS no tènia la menor intenció d'enfrontar militarment a l'imperialisme; la seva política de coexistència pacifica i socialisme en un sol país constituïen la base del manteniment del poder de la burocràcia. Si aquesta hagués anat a una guerra "calenta" amb l'imperialisme, s'hagués vist obligada a buscar el suport de la classe treballadora mundial, encara que fos burocràticament, com va fer en la postguerra mundial; i el xoc revolucionari entre l'estat no capitalista de la URSS i l'imperialisme obriria les portes a noves victòries revolucionàries, ... però també posaria en risc el poder de la burocràcia, o per la victòria capitalista o per l'ascens revolucionari.


Aquest joc a l'estabilitat social i a la coexistència pacífica era la base del poder de la burocràcia; per això, la guerra freda mai es va transformar en guerra calenta, i va acabar com va acabar, amb la destrucció de la conquestes que eren l'expropiació de la burgesia en un terç de la humanitat.


Vint anys després de la restauració total del capitalisme a Rússia no hi ha una burocràcia conservadora, que cap a equilibris entre la coexistència amb l'imperialisme i les estructures no capitalistes en les quals es basava, sinó una burgesia que es construeix sobre el desmantellament mafiós de les estructures de l'estat obrer. Una burgesia que veu la debilitat en les potències imperialistes i vol la seva part en el pastís del mercat mundial.


Els enfrontaments entre Rússia i els EUA, amb el flanc de la UE i la rereguarda de Xina, no són ja entre un estat obrer burocràtic i la gran potència imperialista, sinó entre un estat capitalista que surt d'un procés d'acumulació de capital salvatge, i una potència imperialista endeutada amb tothom, que manté la seva hegemonia mundial sobre la base del binomi "marines-dòlar". Això fa més explosiva la situació que en el període de la guerra fria, perquè sabem per dues experiències al segle XX que la lluita pel domini del mercat mundial, va estar en la raiz de les dues guerres que van assolar Europa i el món. El capitalisme no pot renunciar a la guerra perquè ho porta en la seva codigo genètic, les nacions burgeses es van forjar a través de l'enfrontament militar entre elles al llarg del segle XVIII, XIX i XX, i no serà ara quan renunciïn a ella.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH