El Col·lectiu de Presos d'ETA adverteix que no es penediran ni delataran a altres companys

|

El Col·lectiu de Presos d'ETA adverteix que no es penediran ni delataran a altres companys

El Col·lectiu de Presos d'ETA ha emès un comunicat en el qual mostren el seu rebuig a participar en cap iniciativa que contempli el "penediment" o la "delació" d'altres companys. Tant el penediment i la desvinculació de la banda com la col·laboració amb la justícia en l'esclariment d'atemptats són dos requisits exigits per la Llei per accedir a beneficis penitenciaris.

Els presos terroristes fan aquest advertiment després de manifestar que es mostra disposats a abordar iniciatives com la denominada Zuzen Bidea promoguda pel Govern basc d'Iñigo Urkullu. Reapareixen així amb un comunicat que publica el diari Gara aquest divendres, en la vespra de la tradicional manifestació de Bilbao en defensa dels presos de la banda terrorista. El Col·lectiu de Presos d'ETA (EPPK per les seves sigles en basca) fan balanç de l'any i, segons diuen, "ha estat més positiu i esperançador del que sembla".

A la fi de 2013, els presos de la banda van anunciar la seva disposició assumir la legalitat penitenciària per poder accedir a beneficis penitenciari. No obstant això, en la pràctica, aquest anunci va significar que al llarg de 2014 van engegar la seva enèsima campanya per demanar el seu acostament al País Basc, concretament a la presó de Zaballa (Àlaba) així com l'excarceració dels presos malalts i els majors de 70 anys.

BALANÇ DEL 2014

Ho van fer a través de peticions individuals, però l'Administració va rebutjar de plànol aquestes pretensions i actualment el Col·lectiu ha dirigit les seves sol·licituds a la via judicial. Es troben a l'espera de resposta, si ben els precedents anteriors sempre van resultar negatius per als seus interessos.

En qualsevol cas, en aquest últim comunicat recollit per Europa Press es mostren confiats que aquests passos portaran fruits sempre que comptin amb l'impuls de la ciutadania i els agents bascos. "Vosaltres ens portareu a casa", diuen.

Quant a la proposta del Govern basc a la qual fan al·lusió, la iniciativa 'Zuzen Bidean', s'emmarca dins a la iniciativa vuit del Pla i Convivència del Govern basc i és un document complementari al programa 'Hitzeman', de promoció de processos legals de reinserció. El text conté 20 propostes dividides en dos blocs, les que no necessiten modificacions legals i les que sí impliquen reformes legislatives.

MESURES SENSE MODIFICACIONS LEGALS

Les deu propostes de canvi sense modificació legal són la transferència de presons; l'acostament dels presos; aplicar la llei en el cas dels presos malalts; agrupar a presos amb fills en un mateix centre penitenciari; o la posada en llibertat condicional de les persones majors de 70 anys.

També s'enquadren en aquest bloc l'aplicació "amb normalitat i igualtat" de tracte els beneficis penitenciaris a tots els presos; l'aplicació de mesures legals en el cas de condemnats per activitats "abans il·legalitzades i ara normalitzades"; donar una resposta institucional i oficial al compromís assumit pels presos de la Via Nanclares; institucionalitzar experiències com a Tallers de Convivència i Trobades Restaurativos; i promoure polítiques de reinserció com la qual representa 'Hitzeman', mitjançant la col·laboració interinstitucional.

REFORMES LEGALS

Les deu propostes de modificació legal inclouen tres de reforma de diferents articles de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LEC). Es tracta de la supressió de la detenció incomunicada; la reducció de la durada de la presó provisional; i el secret de les comunicacions i inviolabilitat del domicili.

Asimimo, el document demana la creació d'eines legals d'aplicació de les demandes dels organismes internacionals davant la tortura en matèria d'investigació, prevenció i reparació la tortura.

Quant al compliment de penes, proposa una derogació o modificació de la Llei Orgànica 7/2003 de mesures de compliment íntegre i efectiu de les penes i de la Llei General Penitenciària, "a partir de la desaparició del risc de reincidència i amb l'objectiu de promoure la reinserció".

D'altra banda, planteja que el còmput de condemnes complertes en altres països, es realitzi conforme a la interpretació que, de la Decisió Marco 2008/ 675/JAI del Consell d'Europa, es conté en la sentència 186/14 del Tribunal Suprem.

En matèria d'execució penal, al·ludeix a la modificació de l'article 72 de la Llei Orgànica General Penitenciària (LOGP) "orientada també per fi de la reinserció". Així mateix, reclama, "per retornar a la normalitat", la modificació de diverses lleis, de manera que la competència dels jutges de vigilància, passada del Jutjat Central als Jutjats de Vigilància Penitenciària territorials.

Referent al dret substantiu, es fan tres propostes que afecten als articles 576, 577 i 578 del Codi Penal referents a la proporcionalitat de la pena, "tal com recomana el Relator de Nacions Unides per als drets humans"; la ubicació dins de l'àmbit dels delictes comuns de les conductes violentes no emmarcades dins d'una organització terrorista; i l'eliminació de "límits interpretatius difusos en les garanties de protecció que precisa el dret fonamental a la llibertat d'expressió".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH