Espanya i Andorra pacten per evitar l'evasió fiscal

|

Espanya i Andorra pacten per evitar l'evasió fiscal

Espanya i Andorra van signar el dijous al matí un conveni contra la doble imposició en matèria d'impostos sobre la renda i per prevenir l'evasió fiscal (CDI), encara que se segueix a l'espera d'aconseguir un acord amb el Principat per a la transferència automàtica d'informació fiscal, una mesura que la part andorrana no es planteja fins a 2018.

En roda de premsa conjunta, el president Mariano Rajoy i el seu homòleg Antoni Martí han enaltit la importància del conveni contra la doble imposició, clau per fomentar inversions, doncs aporta seguretat jurídica i redueix el pagament d'impostos.

El conveni inclou un article sobre informació fiscal que amplia els efectes de l'Acord d'Intercanvi d'Informació signat per tots dos països en 2010, però encara no hi haurà transferència automàtica d'informació fiscal entre tots dos països, ja que Andorra no preveu implementar aquesta mesura abans de 2018.

El full de ruta andorrà sobre la transferència automàtica d'informació fiscal pansa per complir el calendari de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), la qual cosa retardaria fins a 2018 l'entrada en vigor d'aquest mecanisme sempre que tots els països de l'OCDE es comprometin a fer el mateix.

SENSE LÍNIES ROJAS

Martí nega que hi hagi hagut 'línies vermelles' en la signatura d'aquest conveni, que emmarca en la normalitat, i rebutja que Espanya pressionés perquè el traspàs automàtic d'informació fiscal entri en funcionament immediatament: "Si haguessin existit, Andorra no ho hagués signat".

El president andorrà ha defensat que no és per "falta de voluntat de transparència" que no accepten implementar ja aquest mecanisme, sinó perquè necessiten temps per adaptar el sistema bancari, i a més ha subratllat que per acabar implementant aquest sistema és necessari que tots els països de l'OCDE segueixin el mateix camí.

"Ho farem si tothom ho fa. Nosaltres estarem preparats. Esperem que els altres també ho estiguin; si no, no té cap sentit", segons Martí, que reivindica el canvi d'Andorra en matèria fiscal en els últims cinc anys, incorporant nous impostos per equiparar-se amb la resta d'Europa àdhuc mantenint una fiscalitat baixa.

"Tot això s'ha fet perquè hi ha una clara vocació d'Andorra d'optar cap a la transparència, de fer una aposta decidida cap a l'obertura econòmica per diversificar la seva economia", ha continuat el mandatari andorrà.

AVANÇ EN LES "PETICIONS GRUPALES"

Mariano Rajoy ha negat també 'línies vermelles' en la negociació del CDI, que comporta "avanços molt importants i en la bona adreça", encara que ha remarcat que les reformes es fan a poc a poc i que gens es resol en un sol dia.

Ha lloat les reformes del Principat en els últims anys, el colofó dels quals -ha dit- és la signatura del conveni amb Espanya contra la doble imposició: "És un avanç molt important en el procés d'homologació fiscal d'Andorra amb altres països".

Rajoy està "molt satisfet" tant pel conveni com pels avanços en intercanvi d'informació perquè es modifiquen alguns aspectes fins ara vigents, encara que no s'inclogui la transferència automàtica d'informació fiscal.

Així, el document avança en qüestions com les "peticions grupales", per la qual cosa des de 2016 Espanya podrà sol·licitar informació a Andorra sobre un grup de residents a Espanya que tingui subscrit un mateix producte financer en algun banc andorrà sense haver-ho declarat en Hisenda.

NO HI HA TOCAT EL PROCÉS SOBIRANISTA

En preguntar-los si han parlat del procés, ho han negat i també l'haver abordat el cas dels diners de la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol dipositat a Andorra.

Segons Rajoy, el procés sobiranista no ha estat un dels assumptes de la trobada: "No s'ha parlat ni una sola paraula. És un tema intern del nostre país, i la nostra opinió és sobradamente coneguda".

Antoni Martí també ho ha negat justificant que és un tema intern d'Espanya: "No s'ha parlat en absolut de Catalunya, sinó que ha estat una trobada que ha qualificat de gran importància polític sobre temes molt importants tant per a Andorra com para Espanya".

"És un problema que solucionarà Espanya. Jo no tinc per què entrar en assumptes que no són del meu incumbencia", ha dit Martí, que ho ha justificat per neutralitat però també per racionalitat, en les seves pròpies paraules.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH