Felipe VI ret homenatge a Don Joan Carlos per la "gratitud i respecte que mereix de tots"

|

Felipe VI ret homenatge a Don Joan Carlos per la "gratitud i respecte que mereix de tots"

El monarca anima a les Forces Armades a "administrar els recursos de la forma més eficaç" i mantenir les capacitats operatives "amb el nivell requerit"

Felipe VI ha recordat aquest dimarts, durant la celebració de la seva primera Pasqua Militar com a monarca i cap suprem de les Forces Armades, la labor desenvolupada pel seu pare al capdavant de la Corona i li ha dedicat "l'homenatge de gratitud i respecte" que, al seu judici, "mereix de tots".

En el seu discurs davant la cúpula militar, el president del Govern, Mariano Rajoy; el ministre de Defensa, Pedro Morenés; i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, entre uns altres, el monarca ha exposat els esdeveniments més importants esdevinguts per a les Forces Armades en 2014, un d'ells l'abdicació de Don Joan Carlos, cedint el testimoni al seu fill com a capità general dels Exèrcits, càrrec inherent a la condició de Rei.

"Com a comandament suprem de les Forces Armades, (Don Joan Carlos) ha viscut amb intensitat l'extraordinària transformació de la institució militar, sempre amb l'objectiu de prestar el millor servei a Espanya. A ell li dedico en aquest dia l'homenatge de gratitud i respecte que mereix de tots nosaltres", ha subratllat.

El monarca ha arribat al Palau Real sobre les 12.00 hores, acompanyat de la Reina Donya Letizia i abillat amb el seu uniforme de capità general de l'Armada, per presidir la que és la seva primera Pasqua Militar com a Rei. En aquesta celebració no ha estat present Don Joan Carlos, qui va abdicar fa ja sis mesos.

A més dels alts càrrecs del Govern ja esmentats, en la Pasqua Militar també han estat presents el secretari d'Estat de Defensa, Pedro Argüelles; la sotssecretària de Defensa, Irene Domínguez-Alcahud; i el secretari general de Política de Defensa, Alejandro Alvargonzález.

Entre els comandaments militars, han assistit a la celebració el cap de l'Estat Major de la Defensa, almirall Fernando García Sánchez; els caps d'Estat Major dels Exèrcits de Terra, de l'Aire i de l'Armada; així com el director general de la Guàrdia Civil, Arsenio Fernández de Mesa.

"MANAR ÉS SERVIR"

En la primera Pasqua Militar del seu regnat, Felipe VI ha esmentat el "honor i responsabilitat enormes" que suposen haver accedit al càrrec de cap suprem dels Exèrcits, si bé ha deixat clar que "manar és servir i no hi haurà dia en el qual deixi de recordar aquest principi ni deixi de sentir una immensa gratitud i admiració cap als homes i dones que trien servir a la seva Pàtria".

Per això, el monarca ha agraït en diverses ocasions la labor que realitzen les Forces Armades i la Guàrdia Civil, a les quals ha instat a "administrar els recursos de la forma més eficaç i eficient possible", ja que ho considera "un deure ineludible".

El Rei ha dit ser "molt conscient" de la "constant preocupació i obstinació" dels militars i guàrdies civils per "aconseguir l'equilibri entre necessitats i possibilitats, de tal forma que les nostres Forces Armades i la Guàrdia Civil estiguin dotades dels mitjans necessaris".

"Conec bé el vostre esforç per mantenir les capacitats operatives amb el nivell requerit per respondre eficientment a les amenaces, a la seva ràpida evolució, i per afrontar amb les màximes garanties de seguretat les exigents missions en les quals estem involucrats", ha afegit.

Per això, ha instat a "continuar per la senda que permeti adaptar i preparar les unitats als nous escenaris en els quals les amenaces, no sempre predictibles, poden transcendir del tradicional escenari físic a uns altres més complexos, com el ciberespai", ja que "en ells es veuen també afectats interessos que concerneixen a la nostra seguretat i, per això, al benestar, el progrés i la prosperitat de la nostra societat".

SIMPLIFICAR PER COMPLIR LA MISSIÓ

El monarca ha recordat que 2014 també ha comportat una nova organització per a les Forces Armades, que va ser aprovada el passat octubre, la qual cosa suposa "un pas més per seguir avançant en el seu procés de modernització".

"La racionalització de les estructures i la simplificació de l'organització ens ajudarà, sens dubte, a aconseguir l'objectiu desitjat: complir la missió amb seguretat per a les nostres tropes i ser cada vegada més capaces i eficients", ha apuntat.

Després de recordar als militars i guàrdies civils que han perdut la vida en l'exercici de la seva labor, a més dels quals es troben desplegats fora d'Espanya, Don Felipe ha destacat la importància que, per a les Forces Armades espanyoles, ha tingut la seva participació en missions internacionals, ja que, en la seva opinió, "enforteix el vincle d'unió" entre aquesta institució i la societat a la qual serveix.

Així, ha citat les operacions en les quals participen militars espanyols, com Líban, Afganistan, República Centreafricana, Somàlia, oceà Índic, Mali, Bòsnia o les properes que s'inicien ara a l'Iraq, les repúbliques bàltiques i Turquia. Totes elles, ha dit, "fan que la societat espanyola apreciï profundament a la institució militar".

VOLTA Als ACTES TRADICIONALS

La Pasqua Militar és una celebració castrense instaurada per Carlos III en 1782 amb la qual s'obre el nou any i que suposa un dels dies grans per als Exèrcits. En l'acte, el ministre de Defensa i el cap de l'Estat fan balanç del curs anterior i exposen els reptes futurs. També s'imposen condecoracions a militars que s'han distingit en la seva labor l'any anterior.

Aquesta celebració ha recuperat en 2015 amb Don Felipe els actes més tradicionals després de dos anys en què la celebració s'havia reduït considerablement a causa de les limitacions de mobilitat del Rei Juan Carlos a causa de les seves successives operacions de maluc.

Així doncs, ara que regna Felipe VI, la Pasqua Militar ha començat al Pati de l'Armeria del Palau Real amb una rendició d'honors al cap de l'Estat a càrrec de diverses companyies en representació dels Exèrcits de Terra, de l'Aire i de l'Armada.

Després de la interpretació de l'Himne Nacional, el monarca ha passat revista a una formació de la Guàrdia Real i després Don Felipe i Donya Letizia han accedit al Palau per saludar a les autoritats en la saleta Gasparini.

Des d'aquí, han passat a la Sala del Tron, on el ministre de Defensa, primer, i el cap de l'Estat, després, han pronunciat els seus discursos. En finalitzar, i després dels corresponents 'vives' a Espanya i al Rei, els monarques han ofert un vi espanyol als assistents, que aquest any han estat uns 200.

En total, una celebració que s'ha perllongat per més d'una hora, a diferència de l'ocorregut en 2013 i 2014, quan les dificultats de mobilitat de Don Joan Carlos impedien que els actes es perllonguessin massa.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH