Serveis socials critiquen les "fotos" de dirigents en actes solidaris mentre es retalla en ajudes d'emergència

|

Serveis socials critiquen les "fotos" de dirigents en actes solidaris mentre es retalla en ajudes d'emergència

L'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials ha llançat una crítica sobre el "vergonyós espectacle d'alguns responsables públics retratant-se en rasclets benèfics o en menjadors de caritat" durant les dates nadalenques.

L'associació considera especialment greus aquestes fotografies, des de la perspectiva de la reducció del pressupost del 28% que, per part de les Comunitats Autònomes, s'ha produït en les partides d'Ajudes Econòmiques d'Emergència entre 2010 i 2013, d'acord amb les dades aportades pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

"Molt banc d'aliments, molt rasclet però després, quan han de posar ajudes per a l'emergència social, no ho posen", ha acusat el president de l'associació, José Manuel Ramírez.

En total, 441.155 persones en 13 comunitats autònomes es beneficien d'aquestes ajudes de caracter puntual per fer front a despeses que no poden assumir, com la compra de material de col·legi durant el mes de setembre, menjar, vestimenta o el pagament de factures de llum o gas, segons ha indicat Ramírez. Les dades no inclouen el nombre de perceptors d'Astúries, Catalunya, Ceuta, Madrid i La Rioja, que no apareixen en l'informe.

El pressupost del total de les Comunitats Autònomes per a ajudes econòmiques d'emergència social va ser de 117,5 milions d'euros en 2013, la qual cosa suposa una reducció del 28% del pressupost per a aquesta partida respecte a la quantitat que destinaven tres anys enrere. De fet, en el conjunt del territori espanyol, la despesa mitjana per habitant per a aquest servei és de 3 euros, segons assenyala l'associació.

En aquest sentit, destaca a la Comunitat de Madrid i Múrcia com les regions amb una despesa per habitant més baix en aquest servei en 2013: "solament 50 cèntims per habitant". De fet, recorda que el pressupost de Madrid va passar de destinar 4,15 milions d'euros a aquesta partida en 2012 a 2,6 milions d'euros en 2013 (un 35,6 per cent menys); i el de Múrcia en 2013 va ser de 798.322 euros, un 19 per cent menys que l'any anterior.

El president de l'associació, José Manuel Ramírez, ha lamentat que, a més, "cap de les dues comunitats (Múrcia i Madrid) està molt desenvolupades, en el tema del salari social". "Les dues estan molt per sota de la resta, juntament amb Castella-la Manxa", ha assegurat.

D'altra banda, ni Catalunya ni Astúries van aportar dades sobre aquest tipus de prestacions per a l'informe del Ministeri, en el cas de Catalunya a causa que aquestes depenen dels ajuntaments i entitats col·laboradores.

"En èpoques nadalenques com les quals ens trobem, hem assistit al vergonyós espectacle d'alguns responsables públics retratant-se en rasclets benèfics o en menjadors de caritat, sense pudor algun, sent els responsables d'algunes Comunitats que menys pressupost per habitant dedica a atendre aquestes mateixes necessitats que, per la seva falta de sensibilitat institucional, han de ser ateses a través d'aquestes iniciatives benèfiques", ha criticat l'associació.

Els directors i gerents de serveis socials han advertit que les ajudes socials d'emergència "representen per a diversos centenars de milers de persones els seus únics ingressos no periòdics" i, per tant, "imprescindibles per garantir les necessitats més bàsiques de subsistència".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH