Una nova versió d'un antibiòtic comú pot eliminar el risc de pèrdua d'audició

|

OIDO

Investigadors de l'Escola de Medicina de la Universitat de Stanford, a Estats Units, informen que han desenvolupat una versió modificada d'un aminoglucósido que funciona de manera efectiva en ratolins sense el risc de causar sordera o dany renal, efectes secundaris comuns. Els investigadors, el treball dels quals es detalla en un article publicat aquest divendres en 'The Journal of Clinical Investigation', esperen provar versions de l'antibiòtic modificat en éssers humans tan aviat com sigui possible.

"Tot el que record és que quan estava acabant el tractament no poder sentir gens", relata Bryce, de 14 anys, que ara viu sa a Arizona. "Li vaig preguntar a la meva mare 'Per què tot el poble ha deixat de parlar?", afegeix. Era un 90 per cent sord. "La pèrdua va ser devastadora --explica el seu pare, Bart Faber--. Però no tan devastadora com hauria estat la seva pèrdua".

El tractament amb aminoglucósidos, la classe més comunament utilitzada d'antibiòtics a tot el món, és sovint una necessitat per salvar la vida, però s'estima que entre el 20 i el 60 per cent de tots els pacients que reben aquests antibiòtics pateixen sordera parcial o completa. "Si eventualment podem evitar que la gent quedi sorda per prendre aquests antibiòtics, en el meu cap, haurem tingut èxit", assenyala el coautor de l'Anthony Ricci, professor d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll. "El nostre objectiu és reemplaçar els aminoglucósidos existents pels quals no són tòxics", afegeix.

En la Nochebuena de 2002, Bryce Faber va ser diagnosticat amb un càncer mortal anomenat neuroblastoma. Un tractament durant dos anys, amb, a més de cirurgia, grans quantitats de radiació, seguit de massives quantitats d'antibiòtics, li va salvar la vida. Però aquestes mateixes mega dosi d'antibiòtics mentre guarien al seu cos inmunodeprimido d'infeccions, van causar un efecte secundari permanent: la sordera.

QUATRE ANYS DE FABRICACIÓ

L'equip de científics implicat en aquest projecte va trigar quatre anys d'investigació per produir 5 grams de l'antibiòtic recentment patentat N1MS, derivat de la sisomicina, un tipus d'aminoglucósido. N1MS guareix la infecció del tracte urinari en ratolins igual de bé que sisomcicina però no va causar sordera, com demostren els resultats de l'estudi.

L'estudi presenta un nou enfocament prometedor per a la generació d'una nova classe d'antibiòtics no tòxics, celebra Ricci. Els dos autors principals - Ricci i Alan Cheng, professor associat d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll, van unir forces en 2007 per explorar la idea de crear noves i millorades versions d'aquests antibiòtics sobre la base d'una idea senzilla però revolucionària nascuda de la investigació en ciències bàsiques de Ricci en la biofísica de com funciona l'audició en l'oïda interna. "És un bon exemple de com la investigació científica bàsica és directament traduïble en aplicacions clíniques", va dir Ricci. Com els aminoglucósidos causen sordera en matar aquestes cèl·lules pilosas que no es regeneren, Ricci va plantejar fabricar simplement molècules de fàrmacs que no puguin entrar als canals de les cèl·lules.

"Com a mèdic-científic, va tractar a nens amb pèrdua d'audició -recorda Cheng--. Quan un medicament causa pèrdua d'audició, és devastador i és especialment preocupant quan això li succeeix a un nen petit, ja que depenen de l'audició per aprendre a parlar"."Quan vaig arribar a Stanford fa set anys des de la Universitat de Washington, estava explorant el plantejament que tal vegada podríem afegir medicaments per protegir l'oïda de la toxicitat", afegeix.

Durant 20 anys, i malgrat els nous antibiòtics alternatius, els aminoglucósidos s'han mantingut com el principal tractament a tot el món per a moltes malalties bacterianes, com a pneumònia, peritonitis i sèpsia. També s'utilitzen sovint quan altres antibiòtics han fracassat per tractar infeccions d'origen desconegut.

La seva popularitat es deu, en part, al seu baix cost, la falta de necessitat de refrigeració i l'eficàcia en el tractament d'infeccions bacterianes en un moment en què la caiguda de la potència dels antibiòtics és un important problema de salut pública. S'utilitzen amb freqüència en les unitats de vigilància intensiva neonatal per combatre infeccions o fins i tot l'amenaça d'infeccions que representen un risc potencialment mortal per als bebès.

No se sap exactament quants bebès prematurs sofreixen pèrdua d'audició com un efecte secundari del tractament amb el fàrmac, diu Ricci. "La toxicitat d'aquests fàrmacs és alguna cosa que acceptem com un mal necessari", lamenta Daria Mochly-Rosen, directora de SPARK, un programa de la Universitat de Stanford que ajuda als científics a portar els seus descobriments del laboratori als pacients.

SPARK va treballar estretament amb Ricci i Cheng, proporcionant el finançament i l'experiència necessària en entrar en el nou panorama de desenvolupament de fàrmacs. "Ser un expert en l'oïda interna va posar al doctor Ricci en una posició única per ajudar a dissenyar un fàrmac millor, la qual cosa seria un gran avantatge, especialment per als bebès prematurs --recorda Mochly-Rosen--. Aquest és un projecte que podria marcar una gran diferència en la salut humana".

Durant dècades, els investigadors han buscat la manera de prevenir que els aminoglucósidos matin les cèl·lules auditives de l'oïda interna. "Però molts enfocaments han fracassat -explica Ricci--. El principal problema ha estat que si es tenia èxit a evitar que el medicament matés les cèl·lules ciliades, llavors també es detenia el seu efecte antimicrobiano. El fàrmac no funcionava més".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH