La Inspecció de Sanitat de Defensa monitoritza tots els guàrdies civils que tornen de països afectats

|

La Inspecció de Sanitat de Defensa monitoritza tots els guàrdies civils que tornen de països afectats

La Inspecció General de Sanitat de la Defensa portarà un seguiment de tots els agents de la Guàrdia Civil destinats en països afectats per l'ébola que tornen a Espanya. Conforme el protocol que va dissenyar el Ministeri de Sanitat, es vigilirá el seu estat de salut durant els seus primers 21 dies en territori nacional prenent diàriament la seva temperatura.  

Així ho explica el Govern en una resposta per escrit a UPyD a la qual ha tingut accés Europa Press, en la qual detalla les actuacions que s'han adoptat en els últims mesos tendents a protegir a les forces i cossos de seguretat de l'Estat davant la propagació de l'ébola en determinats països d'Àfrica Occidental.

Segons assenyala l'Executiu, el passat 16 d'octubre es van donar "instruccions" perquè la Secretaria de Cooperació Internacional de la Direcció general de la Guàrdia Civil "mantingués un llistat actualitzat de tot el personal del Cos que desarrolal missions o que es veu obligat a viatjar per motius de servei a països declarats per l'Organització Mundial de la Salut de risc".

Aquelles indicacions, imposaven que el llistat "serà posat a la disposició de la Inspecció General de la Sanitat de la Defensa amb l'objecte que aquesta pugui realitzar un seguiment especial del seu estat de salut durant els primers 21 dies immediats al seu retorn a territori nacional".

El protocol elaborat pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes dicta que els qui poguessin haver estat en contacte amb una persona infectada d'ébola ha de prendre's la temperatura corporal dues vegades al dia durant 21 dies per comprovar que no supera els 37,7 graus, i comunicar el resultat a la institució que realitzi el seguiment, que ha de contactar amb el possible pacient almenys una vegada al dia.

Aquesta mateixa guia va imposar que la institució responsable del monitoratge havia de registrar les temperatures i investigar la presència de qualsevol símptoma relacionat amb la malaltia, amb l'objectiu de detectar precoçment qualsevol alteració, per la qual cosa els possibles pacients havien d'estar localitzables durant tot el període de seguiment, encara que fent vida normal.

Les instruccions dictades pel Govern de les quals adona a UPyD deien que "així mateix, el Servei d'Assistència Sanitària de la Guàrdia Civil valorarà la necessitat de seguir algun tipus de protocol o recomanació mèdica a la volta a Espanya de dita personal".

A l'abril ES VA ELABORAR EL PRIMER PROTOCOL

La formació preguntava el 8 d'agost per què en aquell moment els Guàrdies Civils seguien sense tenir "cap protocol determinat i cap ordre o directriu" sobre la gestió de possibles malalts d'ébola a les zones frontereres, però en la seva resposta l'Executiu adona de totes les mesures adoptades sobre aquest tema".

En concret, exposa que en el mes d'abril, l'Institut de Medicina preventiva de la Defensa va elaborar un protocol d'actuació a petició de la Comandància dels Palmells després que Guinea declarés un brot al seu territori el 22 de març.

Es tractava de "un document informatiu sobre 'brot d'ébola a Àfrica Occidental" i unes normes de protecció i vacunac ió d'efectius de les Forces Armades que participen en activitats de control de fronteres a Ceuta, Melilla, Canàries i costa sud de la Península Ibèrica', segons explica el Govern.

Es va difondre a la Direcció general, als bucs oceànics Riu Tajo i Riu Segura, a la Prefectura d'Operacions de la Comandància de Las Palmas i a la Zona de Santa Cruz de Tenerife, tant a l'àrea de prevenció de riscos laborals com al Servei de Sanitat.

Més endavant, al juny, "es va aprovar la distribució entre les Unitats que més directament estan en contacte amb el fenomen de la immigració irregular, tant pertanyents al Servei Marítim com al Servei fiscal, de 900 vestits d'un sol ús de protecció específicament dissenyats per fer front a aquest tipus de riscos sanitaris, abans que es produís la primera alarma del brot d'ébola".

MÉS MATERIAL I DIFUSIÓ DESPRÉS DE L'EMERGÈNCIA

El Govern diu que després que el 8 d'agost es declarés com a emergència pública el brot en nigeria, Libèria, Guinea Conakry i Sierra Leone, es van adoptar a més altres mesures, com la "difusió generalitzada" tant del citat protocol com d'un document amb recomanacions a totes les estructures orgàniques de prevenció de riscos laborals i serveis sanitaris del Cos.

També es va adquirir "nou material", inclosos 1.500 equips de protecció individual "Tipus III (risc greu), Nivell I C (mínima protecció) Tipus 3 (estanc a líquids)" per "reposar sengles del mateix tipus III-Nicel IC-Tipus4 (estanc a pulverización) i 5 (estanc a partícules)", que van ser distribuïts a "diverses" unitats en els últims mesos. Es van comprar a més 30 termòmetres i 50 borses per a recollida de restes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH