Neix a València el primer banc de cèl·lules mare adultes d'Espanya per tractar malalties futures

|

celulas mare

Tres metges valencians han engegat a València el primer banc privat de cèl·lules mare d'adult a Espanya, que podran ser utilitzades pel propi donant quan les necessitin com a tractament de possibles malalties atès que la "teràpia cel·lular és la medicina del futur", segons ha explicat a Europa Press el doctor José Manuel Cervera, CEO de Celulife.

Aquest oncólogo ha explicat que la idea va començar a gestar-se després d'observar que els pacients que superaven el càncer sofrien no obstant això malalties, com a insuficiències renals o degeneracions neuronals, 10 anys abans de l'habitual pels danys que els generava en el cos la quimioteràpia i es pendó a engegar-la a partir de que en 2006 un Reial decret permetés a Espanya la creació de bancs de cèl·lules mare adultes per a ús autológico (per al propi donant) eventual .

Així, en aquest banc, que han instal·lat en un espai llogat en el Centre d'Investigació Príncep Felipe (CIPF), es criopreservan les cèl·lules mare d'adult per "garantir el seu potencial terapèutic" quan es necessitin en el futur ja que aquesta tècnica garanteix les seves "propietats sine die".

Cervera ha explicat que la criopreservación "permet detenir l'edat biològica" de les cèl·lules mare de manera que el seu potencial terapèutic s'incrementa ja que "no és el mateix emprar les meves cèl·lules mares als 70 anys que amb l'edat de 30 anys".

Sobre aquest tema, ha destacat que han arribat a un acord amb una entitat bancària per finançar el procés que en total, inclosa l'extracció i l'anàlisi de virus que per imperatiu legal ha de practicar-se a totes les mostres, costa 2.578 euros de manera que es pugui pagar mitjançant 50 euros mensuals durant els primers cinc anys i després 50 euros anuals.

El banc de Celulife conserva les mostres que han de ser anteriorment extretes en els centres autoritzats. Així, ha destacat que des que van obtenir el passat mes d'agost l'autorització ja han superat la vintena de clients, tots ells mèdics, "gent molt informada que veu els beneficis d'aquesta tècnica".
TERÀPIA CEL·LULAR

Així, ha destacat que en l'actualitat existeixen múltiples assajos clínics que intenten demostrar l'eficàcia de les cèl·lules mesenquimales en el tractament de diferents malalties i que el nombre de publicacions científiques sobre cèl·lules mare supera les 30.000 (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed).

De fet, hi ha més de 400 assajos clínics registrats en el Servei de Salut d'Estats Units (www.clinicaltrials.gov), dels quals el 70% han superat la fase I (innocuïtat del tractament) i ja es troben en fase II (demostració d'efectivitat) i fase III.

A més, ha destacat que Espanya és "líder" ja que impulsa el 30% d'està investigació. "Si algú pensa en un rellotge pensa en els suïssos però si parlem de teràpia cel·lular pensa a Espanya", ha afirmat.

La teràpia cel·lular s'està estudiant en malalties osteo-articulessis, cardíaques, hepàtiques (cirrosis hepàtica, per exemple), neurodegenerativas (esclerosi múltiple i Parkinson, entre altres), gastro-intestinals (Crohn, colitis ulcerosa, fístula, etc), diabetis tipus I i II, rebutjos de trasplantament, malalties pulmonars, defectes en cicatrització i càncer. Les malalties immunitàries i autoinmunes també constitueixen importants problemes per a la medicina actual.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH