Processen l'exconseller Vicente Rambla i Ricardo Costa per delicte electoral i falsedat en les eleccions

|

Processen l'exconseller Vicente Rambla i Ricardo Costa per delicte electoral i falsedat en les eleccions

El jutge de la sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que instrueix la part valenciana del 'cas Gürtel', ha processat als diputats de les Corts regionals Ricardo Costa i Yolanda García --aforats--, així com als exdiputats Vicente Rambla --també exvicepresidente del Consell-- i David Serra per delicte electoral. Al costat d'ells, també figuren com processats altres excargos del PPCV, empresaris i els capitosts de la trama Gürtel.

En total, són 20 persones processades per les peces 1, 2 i 6 del 'cas Gürtel' per delicte electoral, falsedat i delicte fiscal. Les dues primeres es refereixen a un presumpte delicte electoral relatiu a les eleccions locals i autonòmiques celebrades en 2007 a la Comunitat, i a un delicte de falsedat en document mercantil comesa en 2008. Mentre que la peça 6 es limita a delictes fiscals atribuïts a Orange Market S.L. i a algunes de les societats del Grup Correa.

Entre els processaments, al costat de Costa --també exsotssecretari general del PPCV des de 2004 fins a juny de 2007 i després secretari general--, García --exgerente del partit--, Rambla i Serra --també va ser sotssecretari general del partit des de setembre de 2007 fins a octubre de 2008--, també figuren Cristina Ibáñez --administradora de la candidatura del PP en les eleccions de 2007--; els presumptes capitosts de la trama Álvaro Pérez, conegut com 'El Bigotis', responsable d'Orange Market; Cándido Herrero --conseller delegat d'Orange--; Pablo Crespo --número dos de la trama-- i Francisco Corretja --principal responsable d'empreses com Orange o Special Events--. També està processat l'empresari José Ramón Blanco Balín.


Així mateix, s'inclou en la llista als empresaris Rafael i Tomás Martínez Berna --de Formigons Martínez i porteriormente CHM Obres i Infraestructures--; José Enrique Fresquet --Paviments del Sud-oest després denominada Padelsa Infraestructures--; Enrique Gimeno --per Facsa--; Alejandro i Antonio Pons --Dols i Piaf--; Enrique Tomás Ortiz i José Francisco Bevià; Gabriel Alberto Batalla --administrador del Grup Lubasa--; i Vicente Cotino --del Grup Sedesa--.

Per contra, el jutge acorda sobreseure la causa contra Luis Bárcenas --administrador únic de la Candidatura del PP en les eleccions locals de 2007 així com per la província de València--; l'empresari Felipe Almenar; Mercedes Orts --exempleada de la trama--; Mónica Magariños --extrabajadora d'Orange--; José Luis Esquerre --comptable de Gürtel--; i Cristóbal Páez --administrador general del PP en les eleccions generals celebrades en 2008--. També arxiva parcialment la causa contra Yolanda García --sobre els fets de l'any 2007-- i Vicente Rambla --sobre fets relacionats amb les eleccions locals de l'any 2007--.

PAGAMENTS EN B I DE SOCIETATS

Segons recull l'acte --de 217 pàgines--, en el qual el jutge dóna un termini de comú de 20 dies perquè les parts qualifiquin i diguin si escau o no l'obertura de judici oral, el PP va realitzar pagaments en A i uns altres en B a Orange Market per actes electorals, mentre que diverses societats també van pagar a aquesta mercantil per treballs inexistents posat que l'objectiu era finançar al PPCV a canvi d'altres adjudicacions públiques.

Aquest comportament incompleix la Llei sobre Finançament dels Partits Polítics que recull els recursos privats com un dels sistemes de finançament d'aquests, si bé prohibeix expressament les donacions directes o indirectes d'empreses privades que prestin serveis o realitzin obres per a les administracions públiques. Així mateix, aquesta normativa contempla com una operació assimilada el fet que les formacions polítiques no podran acceptar que terceres persones assumeixin de forma efectiva el cost de les seves adquisicions de béns, obres o serveis, o de qualssevol altres despeses que generi la seva activitat.

El jutge estima que va ser des de l'Organització Regional del PPCV on es van decidir i van assumir les contractacions d'Orange Market relatives als actes investigats i la seva forma de pagament, no sent inclosos en les respectives comptabilitats electorals. També conclou que la Gerència Nacional que feia funcions d'Administrador General únic no va poder conèixer aquestes irregularitats de despeses i ingressos en els quals va incórrer l'Adreça Regional perquè no eren coneguts per les Gerències Provincials.

PER ANYS

Entre els excargos del PPCV processats pels fets de 2007 --eleccions autonòmiques-- es troben Cristina Ibáñez, al no resultar-li al jutge "raonable" el seu absolut desconeixement que va al·legar quant al tipus de pagaments i despeses, "tan reiterats i voluminosos", i per la relació "quotidiana" que mantenia amb Costa; Costa, per ser identificat com la persona encarregada de la supervisió econòmica, i en existir indicis que revelen una interlocució estable i rellevant en l'aspecte econòmic de decisions de pagaments del partit a Pérez. També figuren processaments en aquesta peça Rambla; Serra i García.

Així mateix, figuren com a processaments per les eleccions locals del mateix exercici Costa, Ibáñez i Serra. En aquesta peça també estava processat Bárcenas, però el jutge sobreseu la causa contra ell en entendre que si el constatat és que l'organització provincial del partit gens ha contractat amb Orange Market i, per tant, gens havia d'incloure en la seva comptabilitat provincial a remetre a la Gerència nacional, "difícilment pot partir-se de coneixement algun de l'administrador general nacional --Bárcenas-- d'alguna cosa que no se li comunicava o va poder comunicar". Respecte a les eleccions de 2008, estan processats --com a càrrecs del PPCV-- Costa, Rambla, Ibáñez, García i Serra.

Al costat de Bárcenas, el jutge també sobreseu la causa contra l'empresari Felipe Almenar, al que els informes de la Policia identificaven com 'El Príncep'. El fiscal estimava que concorria una falta de prova bastant de la seva participació conscient en els delictes comesos, i així ho corrobora el magistrat. La resta de sobreseïments --Orts, Esquerre i Magariños-- es basen en falta d'indicis de participació en contractacions i pagaments.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH